7.-10. plass: Juryen møtte stengte dører og veldig mye kantinepreg

PublisertOnsdag, 19. april 2017 - 20:54-OppdatertMandag, 24. april 2017 - 15:54
Det er vanskelig å si helt sikkert hva som gjør en studentpub til en studentpub. De har alle sine egne særpreg, og de bør alle oppleves hver for seg, selv de mer uheldige pubene i denne kåringen fortjener et besøk.
Pub-test. Det er mange faktorer som har spilt inn på pubene i den nedre delen av studentpub-kåringen vår. Sjekk ut pubene på 7-10. plass.

Det er ikke noen enkel sak å lage og drive en studentpub. Mye av innsatsen ligger i de frivillige studentenes egen dugnadssjel, og den er det bare å lovprise uavhengig av hvilken studentpub du er innom!

Men selv i vår kåring kommer noen puber heldigere ut enn andre, og de mest uheldige kan du se her.

Til samtlige pubers forsvar skal det sies at ingen av disse pubene er dårlige puber. Ikke én gang under hele juryens rundtur i Oslo kom vi over en pub vi absolutt ikke likte.

Og flere av studentpubenes egne nisjer kan være svært ålreite under de rette omstendighetene eller på den rette kvelden. Det er ingen som ikke fortjener en tur innom.

Men dersom det skal være en vinner, må det også være tapere, og her kan du lese om kåringens 10.- til 7. plass.

10. plass: Hvelvet, Campus Kristiania

Adresse: Kirkegata 24

Juryens første og eneste strykkarakter. Her slipper man ikke inn med mindre man selv studerer på Campus Kristiania, (eller kjenner noen på innsiden kanskje?). Man må nemlig ha adgangskort for å komme seg fram til Hvelvets lokaler, og siden ingen av medlemmene i denne studentpub-juryen studerer her, sitter vi igjen uten noe å anmelde.

PRESISERING: Det viser seg i etterkant at dørene til Hvelvet er åpne for alle fra 21.00-03.00. Da står det vektere i døren og slipper folk ut og inn, så alle er velkomne presisere de som driver Hvelvet. Hvelvet åpnet 17.00, og fram til 21.00 gjelder rett nok det som står her; at man må ha adgangskort for å komme inn.

En studentpub bør, etter juryens mening, ikke bare være for studentene ved utdanningsinstitusjonen som puben tilhører. Det bør være en pub som viser andre hvordan miljøet er på fakultetet eller institusjonen som puben representerer. Som et alternativ til de som ikke kommer inn på Hvelvet kan Khrono anbefale Rock In et par kvartaler lenger oppe, dersom man er i et vågalt hjørne. Her koster en øl bare 47 kroner før klokka 21.

Karakter Hvelvet: Ikke møtt

9. plass: Puttis skjenkestue, Westerdals Oslo ACT

Adresse: Christian Kroghsgate 32

Som det vil bli klart utover anmeldelsene, ligger de fleste studentpubene i en eller annen kjeller. Det er ikke tilfellet på Puttis skjenkestue, og det er muligens pubens umiddelbare pluss. Skjenkestua ligger i første etasje i Westerdals lokaler ved Christian Kroghs gate, og dermed har den også store og fine vinduer. Slik får du en lys og fin pub - synd utsikten er nitrist, bare de grå bygningene på andre siden av veien.

Lyset er kanskje også Skjenkestuas eneste fordel. Puben ligger forholdsvis sentralt, men Hausmannsgate er ikke akkurat kjent for sitt yrende studentliv, og det preger nok «Puttis» litt, for det var ikke veldig fullt da Khrono-juryen var på besøk.

Men at det kanskje er en pub av det roligere slaget er ikke noe problem. Rolig hører tross alt hjemme et sted, det òg. Problemet ligger i at Puttis skjenkestue er en resirkulert kantine. Dette hadde ikke trengt å være et problem hvis man hadde klart å lage et barkonsept ut av det, eller virkelig bygd oppunder inventaret og kalt det Kantina eller Kafeteria’n eller noe. Det eneste som gir en slags pubfølelse er vimplene i taket, men det skjuler ikke at vi sitter på IKEA-SiO-kantine-møbler.

Men selv dette hadde ikke trengt å være så ille. Det som virkelig er en deal-breaker, er at Skjenkestua ikke er lukkede lokaler. I stedet er det bare et hjørne på Westerdals hvor de serverer øl, og resultatet blir at man på en måte sitter oppi alle de travle studentene og professorene som forsvinner til og fra forelesning, lesesaler og kontorer mens man selv konsumerer alkohol. Noen synes kanskje dette er ålreit, men Khronos jury klarer ikke helt å slappe av, ikke på samme måte som man kan på de fleste andre pubene. I stedet føler vi oss litt i veien, litt for bråkete og forstyrrende for de mange travle westerdalerne, og ølet forsvinner fort før turen går videre.

Halvliteren koster 52 kroner, forresten. Ikke så ille. Men ikke billig av den grunn. Pluss for null inngangspenger, men siden ingen av oss er Westerdals-studenter måtte vi stå utenfor og vente til andre skulle inn. Det ble nesten «ikke møtt» det, Westerdals, men takk for at vi fikk bli etter at vi først kom inn.

Karakter Puttis Skjenkestue: D

8. plass: SBIO Kroa, BI Norwegian Business School

Adresse: Sandakerveien 116

SBIO Kroa har samme fordel som Skjenkestua til Westerdals, nemlig en pub på bakkeplan, med vinduer, men det er dessverre bare utført hakket bedre. Kroa ligger i Sandakervien i Nydalen, og den tilbyr en vesentlig annerledes studentpubopplevelsene enn noen av de andre pubene Khrono stakk sine jury-hoder innom.

Det er mye som kan sies om SBIOs lokaler, men det må også sies med blandede følelser. Puben er nokså åpen og moderne, helt OK størrelse, og den har både scene og sofakroker. Som på resten av BI er det forholdsvis pent, med nokså design-preget inventar og spotbelyste champagne-flasker bak bardisken. Kroa fanger BI-essensen, som sannsynligvis er meningen, men mister den gode studentpub-opplevelsen i samme slengen. Kanskje er det også meningen?

Musikken, som dundrer så høyt at man må rope over den, er fire år gammel remixa listepop. Jason DeRulo and the like. Det er mye plass til å danse, men ingen danser. I stedet samler folk seg i kleine gjenger i krokene, og det er vanskelig å si om de egentlig har det gøy. Til SBIO sitt forsvar kan det hende at Khrono-juryen var innom på et uheldig tidspunkt, men det er likevel vanskelig å forstå hva slags konsept SBIO Kroa går for. Skal det være en klubb er lyseffektene middelmådige, musikken midt på treet, og lokalene nokså folketomme. Skal det være en pub er det for få sitteplasser, for høy musikk og for stiv stemning.

Det er også bare ett herretoalett (og bare to dametoaletter). Så er det også en handicap-do, men vi lurer på om tissekøen kan bli litt vel lang utover kvelden. Dog, dersom lokalene fortsetter å være så halvfulle som de er, er det nok ikke et problem.

Øl koster 45 kroner for en 0,4. Et kjapt tastetrykk på kalkulatoren viser 56 kroner halvliteren. Det er dyrere enn de fleste andre pubene, men ikke katastrofalt. Pluss for beer pong (!), og hvis du vil ha shots (20 prosent, vel å merke), koster det bare 30 kroner.  Det er i det minste ekte studentpub-stil. Utvalget er også litt mer begrenset enn noen av de andre pubene, og det ser ut som det går mer i sprudlevin her.

Karakter SBIO Kroa: D

7. plass: RF-kjelleren, Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo

Adresse: Moltke Moes vei 35

I kjelleren på Vilhelm Bjerknes’ hus ligger RF-kjelleren, studentpuben til Realistforeningen. Her er det 50 kroner i inngangspenger, men du trenger kun å betale denne summen én gang per semester, så har du medlemskap. Inngangspenger er ikke nødvendigvis negativt i juryens øyne, men det er likevel litt synd at noen har det, og andre ikke. Det er kanskje forståelig at pubene trenger pengene for å få hjula til å gå rundt, men det er synd dersom man ikke tilhører fakultetet, og bare ønsker seg en pub-til-pub-kveld på Blindern sammen med andre studenter.

RF-kjelleren er en «ekte» kjeller. Sammenlignet med de andre Blindern-pubene er dette trolig den mest kjelleraktige av dem alle. Lokalene er temmelig mørke, men også ganske store. Her er det mange sitteplasser, og ved å ha benker istedenfor stoler ved flere av bordene kan man potensielt skvise inn enda flere gjester dersom man ikke har intimsoner.

Det er allikevel noe ved bordene og benkene i lyst, lakkert tre som gir en slags SFO-følelse. Det hjelper heller ikke at det lukter nystekte vafler. På en måte gjør dette likevel at det føles mer som en studentpub, uten at det går an å forklare helt hvorfor. Er det bare skolefølelsen, kanskje? RF-kjelleren har ikke det samme oppussede, lyse inventaret som for eksempel U1 eller Kjellern, men det har på sin måte en egen sjarm.  Man er liksom på Blindern nede i RF-kjelleren. Det er slitt, det er utdatert, det er UiO! 

Realistforeningen har vært flinke til å tilrettelegge for dansegulv, og gått for et tydligere klubbkonsept med discolys og omg-dette-er-jo-VÅR-låt-musikk, men det virker også litt paradoksalt, de mange sitteplassene tatt i betraktning. Vi blir litt usikre på hvorfor vi egentlig er her; skal vi danse, eller skal vi sitte og prate? Egentlig går det an å gjøre begge deler, og det er en fin balanse. Musikken er ikke for høy, men høy nok. Fint for en vennegjeng som er splitta om hva de vil.

Halvliteren koster 47 kroner, så hele to kroner (!) dyrere enn de andre Blindern-pubene. Uten at vi vil være for gjerrige studenter, lurer vi på hvorfor det er dyrere her, inngangspengene tatt i betraktning. Riktignok skal de ha pluss for glass-glass. Ølutvalget er skikkelig ålreit, de har noe for alle bortsett fra de kanskje absolutt særeste i drikkeverdenen. Doene er vel og merke veldig, veldig instituttpreget, av den sorten hvor du er garantert å ha dopapir fastlimt under skoen når du går ut. Men god plass, da.

Hvis du har en litt ambivalent bytur er RF-kjelleren trolig midt i blinken. Du kan veksle mellom å danse og prate over en halvliter, men vær forberedt på at du må heve stemmen.

Karakter RF-kjelleren: C

(Torsdag: 4.-6.plass i pub-testen. Fredag: Disse tre er på pallen)

Fakta

Kriterier for kåring av Oslos beste studentpub

Khrono har satt flere kriterier både for hva som kvalifiserer en studentpub, og hvordan hver pub skal vurderes.

For å regnes som en kvalifisert pub i vår test må følgende kriterier være innfridd:

  • Puben drives av frivillige studenter eller en tydelig studentorganisasjon
  • Puben har en tydelig tilhørighet til en campus (med unntak av Chateau Neuf)
  • Puben retter seg mot et studentpublikum
  • Puben holder åpnet for publikum minst én gang i uken.

Puber som retter seg mot et studentpublikum, men som drives av private aktører blir dermed ikke inkludert, selv om puben har regelmessige arrangementer av og/eller for studenter.

Det er en del studentpuber som kun holder åpent ved spesielle anledninger. Av flere årsaker vil ikke disse bli vurdert ved denne kåringen, men det er muligheter for å vurdere dem separat senere.

De 10 pubene som har kvalifisert seg til å bli testet er alle vurdert etter følgende punkter:

  • Pris
  • Beliggenhet
  • Lokaler
  • Utvalg
  • Stemning
  • Toaletter

Vi ønsker ikke å vurdere pubene ut ifra hva slags mennesker som er tilstede, ettersom forskjellige puber vil ha forskjellig publikum, alt etter hvilken institusjon de tilhører.

Pubene blir rangert etter den samme karakterskalaen som studentene selv blir bedømt etter under eksamen, med karakterer fra A til F.

Vi starter rangeringen med 10.plass og går oppover. Fredag 21.april publiseres vinneren. 

Her er juryen

Khronos studentpub-jury, består av tidligere eller nåværende medlemmer fra nettavisens studentredaksjon.

Her er jurymedlemmene:


Jonas Hartford Sundquist (juryleder)

Jeg er psykologistudent ved Universitetet i Oslo. På byen foretrekker jeg nokså brune puber, tilrettelagt for at skravlinga kan gå mest mulig effektivt. Men jeg har ikke noe problem med å danse utover kvelden, heller. Jeg drikker det meste av øl, kommer litt an på dagsformen, men jeg er nok spesielt glad i de litt mørkere sortene, og noen IPA-er.
Favorittøl: Nøgne Ø Brown Ale


Karen Setten

Tidligere journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg liker de klassiske klubbene med listepopmusikk, men aller helst vil jeg være på puber med musikk som ikke overdøver samtalene. En vanlig lys pils er digg, men har puben kirsebærøl, er jeg solgt.
Favorittøl: Generelle kirsebærøl


Siri Øverland Eriksen

Jeg studerer fotojournalistikk i 2. klasse og liker best dansesteder (litt utover kvelden), men synes snakkepub-er er hyggelig og passer godt tidligere på kvelden. Jeg er skikkelig glad i roscoe-ingefærøl (den med en bøffel på eller noe liknende)! Men på byen bli det fort et glass vin da det er ganske vanskelig å finne glutenfri øl.
Favorittøl: Roscoe-ingefærøl


Øystein Fimland

Jeg er utdannet økonom og jobber som journalist. Foretrekker et godt sted å sitte og preike. Ølpris er kanskje den viktigste faktoren utover nevnte primærbehov. Og så ryker ett karakterpoeng uansett for å ikke ha håndtørkepapir på dassen. Godt øl brygger man stort sett selv, så det er pils som gjelder ellers.
Favorittøl: Maredsous


Anders Nybakken Kvale

Journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg synes det er hyggelig med et sted hvor det er mulig å snakke med hverandre. Jeg liker også at puben har et særpreg, og at det er ulike arrangementer, som f. eks quiz. Jeg var en av dem som ikke drakk alkohol under pub til pub-runden og var opptatt av hvordan puben framsto da.

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fakta

Kriterier for kåring av Oslos beste studentpub

Khrono har satt flere kriterier både for hva som kvalifiserer en studentpub, og hvordan hver pub skal vurderes.

For å regnes som en kvalifisert pub i vår test må følgende kriterier være innfridd:

  • Puben drives av frivillige studenter eller en tydelig studentorganisasjon
  • Puben har en tydelig tilhørighet til en campus (med unntak av Chateau Neuf)
  • Puben retter seg mot et studentpublikum
  • Puben holder åpnet for publikum minst én gang i uken.

Puber som retter seg mot et studentpublikum, men som drives av private aktører blir dermed ikke inkludert, selv om puben har regelmessige arrangementer av og/eller for studenter.

Det er en del studentpuber som kun holder åpent ved spesielle anledninger. Av flere årsaker vil ikke disse bli vurdert ved denne kåringen, men det er muligheter for å vurdere dem separat senere.

De 10 pubene som har kvalifisert seg til å bli testet er alle vurdert etter følgende punkter:

  • Pris
  • Beliggenhet
  • Lokaler
  • Utvalg
  • Stemning
  • Toaletter

Vi ønsker ikke å vurdere pubene ut ifra hva slags mennesker som er tilstede, ettersom forskjellige puber vil ha forskjellig publikum, alt etter hvilken institusjon de tilhører.

Pubene blir rangert etter den samme karakterskalaen som studentene selv blir bedømt etter under eksamen, med karakterer fra A til F.

Vi starter rangeringen med 10.plass og går oppover. Fredag 21.april publiseres vinneren. 

Her er juryen

Khronos studentpub-jury, består av tidligere eller nåværende medlemmer fra nettavisens studentredaksjon.

Her er jurymedlemmene:


Jonas Hartford Sundquist (juryleder)

Jeg er psykologistudent ved Universitetet i Oslo. På byen foretrekker jeg nokså brune puber, tilrettelagt for at skravlinga kan gå mest mulig effektivt. Men jeg har ikke noe problem med å danse utover kvelden, heller. Jeg drikker det meste av øl, kommer litt an på dagsformen, men jeg er nok spesielt glad i de litt mørkere sortene, og noen IPA-er.
Favorittøl: Nøgne Ø Brown Ale


Karen Setten

Tidligere journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg liker de klassiske klubbene med listepopmusikk, men aller helst vil jeg være på puber med musikk som ikke overdøver samtalene. En vanlig lys pils er digg, men har puben kirsebærøl, er jeg solgt.
Favorittøl: Generelle kirsebærøl


Siri Øverland Eriksen

Jeg studerer fotojournalistikk i 2. klasse og liker best dansesteder (litt utover kvelden), men synes snakkepub-er er hyggelig og passer godt tidligere på kvelden. Jeg er skikkelig glad i roscoe-ingefærøl (den med en bøffel på eller noe liknende)! Men på byen bli det fort et glass vin da det er ganske vanskelig å finne glutenfri øl.
Favorittøl: Roscoe-ingefærøl


Øystein Fimland

Jeg er utdannet økonom og jobber som journalist. Foretrekker et godt sted å sitte og preike. Ølpris er kanskje den viktigste faktoren utover nevnte primærbehov. Og så ryker ett karakterpoeng uansett for å ikke ha håndtørkepapir på dassen. Godt øl brygger man stort sett selv, så det er pils som gjelder ellers.
Favorittøl: Maredsous


Anders Nybakken Kvale

Journaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Jeg synes det er hyggelig med et sted hvor det er mulig å snakke med hverandre. Jeg liker også at puben har et særpreg, og at det er ulike arrangementer, som f. eks quiz. Jeg var en av dem som ikke drakk alkohol under pub til pub-runden og var opptatt av hvordan puben framsto da.

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Sluttavtale. Oddgeir Osland, leder for Senter for Profesjonsstudier (SPS) har sendt Khrono en epost med sine kommentarer til Langeland-saken. De følger her: 
Meninger · Trakassering. Skulle tro vi levde på 1800-tallet, men det er altså 2017. Jeg må gni meg i øynene, skriver førsteamanuensis Tony Burner i dette innlegget om debatten rundt professor Nils Rune Langelands meldinger. 
Meninger · Eksamen. Er matematikkresultatene styrket som følge av økte opptakskrav til lærerutdanningene, spør studieleder på Høgskolen i Oslo og Akershus, Vibeke Bjarnø. 

Karriere

Campus

Samfunn