Høgskolen i Innlandet vedtatt
Det ble enstemmighet for fusjon fra 1.januar og solid styreflertall for navnet Høgskolen i Innlandet i dag. Etter denne fusjonen mellom høgskolene i Lillehammer og Hedmark har 33 utdanningsinstitusjoner blitt til 22.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
De to høgskolestyrene hadde vedtatt fusjon på separate møter i dag, men fikk navnesaken på bordet under et felles styremøte som ble arrangert i Brumunddal onsdag ettermiddag.
Styrene fikk seg forelagt to navneforslag: Høgskolen Øst eller Høgskolen i Innlandet. Der førstnevnte forslag kun fikk to stemmer.
Navnet Høgskolen i Innlandet er formelt sett kun et vedtatt forslag, da det er Kongen i statsråd som til slutt fastsetter navnet og godkjenner fusjonen.
— Dette er en stor dag for oss og regionen vår. Nå starter vi på et viktig arbeid med å skape en stor og sterk kunnskapsinstitusjon som skal løfte den nye høgskolen mot universitetsstatus, sier de to rektorene ifølge en felles pressemelding fra høgskolene.
Også kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener de to høgskolene i Innlandet har gjort et godt valg ved fusjon:
Skal vi bremse flyttestrømmen til de store byene, så må vi ha studiesteder som tiltrekker seg og holder på studentene utenfor de store byene.
Torbjørn Røe Isaksen
Nå starter vi på et viktig arbeid med å skape en stor og sterk kunnskaps-institusjon som skal løfte den nye høgskolen mot universitets-status.
Kathrine Skretting og Anna Linnea Ottosen
— Skal vi bremse flyttestrømmen til de store byene, så må vi ha studiesteder som tiltrekker seg og holder på studentene utenfor de store byene, sier han.
Mener Innlandet fester seg
Ifølge sakspapirene til styremøtene er argumentene for Høgskolen i Innlandet at «navnet gir en tydelig regional forankring og identitet til et geografisk område i vekst.»
I innstillingen til styremøtene peker de to rektorene, Anna Linnea Ottosen ved Høgskolen i Hedmark og Katrine Skretting ved Høgskolen i Lillehammer, på at Innlandet er et begrep som er i ferd med å etablere seg. Blant annet brukes det i navn på sykehus, teater, NHO, politiet, kollektivtrafikk.
«Som Høgskolen Innlandet kan vi bidra ytterligere til å løfte navnet og området/landsdelen i framtiden», heter det.
Isaksen er fornøyd
(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)
Også Kunnskapsdepartementet sendte ut pressemelding i anledning en ny fusjon i universitets- og høgskolenorge.
− Den nye høgskolen vil være bedre rustet til å konkurrere både nasjonalt og internasjonalt – både om studentene og om forskningsmidlene. Det er veldig fornuftig, særlig med tanke på at vi nå også finner NTNU på Gjøvik, sier Røe Isaksen, i pressemeldingen.
Fremtidsrettet
Han mener at den nye Høgskolen i Innlandet vil kunne tilby fremtidsrettede utdanninger og forskning som er viktige for hele regionen, for eksempel innen helse, oppvekst og innovasjon og det digitale samfunnet. Han støtter ambisjonen om å bli et universitet.
— Det er veldig spennende at de satser på et viktig område som folkehelse, der forskere av internasjonalt kaliber skal møte lokalt samfunns- og næringsliv, sier han.
Sammenslåinger i alle regioner
I mars 2015 la regjeringen frem stortingsmelding 18 Konsentrasjon for kvalitet. Regjeringen vil samle ressursene på færre, men sterkere universiteter og høyskoler i alle regioner. I etterkant har en rekke institusjoner slått seg sammen, i alle deler av landet. 33 institusjoner i høyere utdanning har blitt til 22.
— Norge må skape nye arbeidsplasser, sikre innovasjon og løse de store utfordringene innen helse, skole og velferd. Den nye strukturen vil gi grunnlag for økt kvalitet i høyere utdanning og forskning. Dette er helt avgjørende for at Norge skal klare den omstillingen som kreves de neste årene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.
— Det har vært et problem at vi har spredd ressursene til forskning og høyere utdanning for tynt ut over. Nå legger vi grunnlaget for å få sterkere universiteter og høgskoler i alle regioner. Skal vi bremse flyttestrømmen til de store byene, så må vi ha studiesteder som tiltrekker seg og holder på studentene utenfor de store byene, sier Røe Isaksen.
Kan bli Heartland Norway
Styrene ved den nye Høgskolen i Innlandet har ikke bestemt hvilken kortform som skal brukes av det nye navnet. Rektor Anna Linnea Ottosen peker på mulighetene HI eller HINN i en melding på høgskolenes felles fusjonsnettside, som kalles ressursside Østlandsuniversitet.
«På engelsk kan man bruke navnet Innlandet University College, Inland University College, eller University College of Eastern Norway. Mer kreativt kan Heartland Norway også brukes,» skriver Ottosen.
Hun tenker da på Heart of England, som kunne ha parallellen Innlandet på norsk.
Forut for styremøtene ble det arrangert en navnekonkurranse på de to høgskolene, der det kom inn rundt 200 navneforslag.
Les også: Kan bli Indre Skandinavia Universitet
Når styrene ved de to høgskolene nå går for Høgskolen i Innlandet, trosser de rådene fra Språkrådet, som anbefaler Høgskolen i Hedmark og Oppland.
Ifølge Språkrådet er dette navnet klart og beskrivende og følger tradisjonen for norske navn i staten. Derimot mener rådet at det er uklart hva som inngår i «Innlandet», og det er heller ikke klart hvilke området som er inkludert eller utelatt fra «Øst».
De to høgskolestyrene kommer likevel Språkrådet litt i møte ved å putte inn en «i» i Høgskolen i Innlandet, en preposisjon rådet varmt anbefaler å bruke.
Fusjonskartet fra Kunnskapsdepartementet:
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!