Vi i Hedmark har ingen planer om å “sluke” Høgskolen i Lillehammer i en fusjon, sier hedmarkrektor Anna Linnea Ottosen. Foto: Høgskolen i Hedmark

Forbereder søknad om universitet i Innlandet

Om en knapp måned skal fusjonsforhandlingene mellom Hedmark og Lillehammer være ferdige. Deretter starter de med universitetssøknad.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De har bare tida og veien. Om  en knapp måned skal fusjonsforhandlingene mellom høgskolene i Hedmark og i Lillehammer, være ferdige. Så skal det gjennomføres drøftinger, styrepapirene skal skrives og 28.september skal de respektive styrene ta stilling til en eventuell innlandsfusjon.

Og nå varsler rektor ved Høgskolen i Hedmark, Anna Linna Ottosen (bildet) at så fort fusjonen er i boks, så skal de i gang med å skrive søknad om å få universitetsstatus. Målet er å bli universitet før 2020.

(Foto: Høgskolen i Hedmark)

Heftig sommerdebatt

Vi starter arbeidet med en søknad så fort fusjonen er på plass.

Anna Linnea Ottosen

I sommer har debatten gått relativt høyt på både sosiale medier og i lokale medier etter at tidligere rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Bente Ohnstad, la ut en melding på facebooksiden sin der hun uttrykte skepsis til en fusjon. Hun viste også blant annet til en sak i Studvest der  Lars-Henrik Schmidt, tidligere rektor ved Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), mener at danske universiteter ble faglig dårligere og fikk mange administrative utfordringer etter fusjoner. Ohnstad skriver på facebook at det er mange likheter her. 

Les også: Skepsis mot fusjon i Innlandet

Foreløpig stille i Hedmark

Lillehammer  med sine 4800 studenter og vel 300 ansatte er lillesøster i en potensiell fusjon med Høgskolen i Hedmark som har 8400 studenter og over 550 ansatte. Enkelte frykter at det kan være en fare for at «store» Hedmark skal komme til å sluke høgskolen i Oppland dersom de blir en høgskole og på sikt et universitet. Og uroen, og de fusjonskritiske stemmene, er så langt høyest i Oppland.

— Det er foreløpig ikke noen tegn til uro rundt fusjon i Hedmark, snarere tvertimot, sier rektor Anna Linnea Ottosen ved Høgskolen i Hedmark. Hun legger til at hun har inntrykk av at uroen kommer fra enkeltpersoner ved Høgskolen i Lillehammer og ikke er en generell uro.

Ingen grunn til uro

Rektor Ottosen mener at det ikke er grunn til noen frykt eller uro: 

— Høgskolen i Hedmark er størst av oss to, det er riktig. Men vi i Hedmark har ingen planer om å «sluke» Høgskolen i Lillehammer. Vi er to store og sterke institusjoner som tilsammen kan bli enda sterkere enn vi er i dag, sier hun til Khrono.

Heller ikke leder i Norsk Tjenestemannslag ved Høgskolen i Lillehammer, Gro Vasbotten, mener det er noen grunn til at folk ved HiL skal være bekymret for å bli slukt av Høgskolen i Hedmark. 

— Jeg kunne skjønt bekymringen hvis Høgskolen i Hedmark hadde hatt ett stort campus, men de har flere små, og Høgskolen i Lillehammer kommer til å bli det største etter en eventuell fusjon, sier Vasbotten til Khrono. 

Flercampus er regelen

— Så du er heller ikke bekymra for en flercampusmodell? 

— Nei, jeg er i grunnen ikke det. Flercampus er jo etterhvert regelen i Norge, og avstander er vi jo også vant til å håndtere, sier Vasbotten, som legger til at hun er optimist på vegne av forhandlingene som pågår. Alle fagforeninger og hovedverneombud skal møte forhandlingsledelsen førstkommende fredag til en oppdatering, og Vasbotten mener at de blir godt informert.

Onsdag denne uka skal forhandlingsledelsen møtes igjen.   

Rektor Ottosen sier at de ennå ikke formelt har diskutert hvor en eventuell hovedadministrasjon skal ligge, eller hvordan de skal organisere seg. 

— Men det har vært snakk om eventuelt å velge en tilsvarende «distribuert» ledermodell, slik Høgskolen i Sørøst-Norge praktiserer? 

— Vi har egentlig ikke snakka om dette ennå som en del av forhandlingene, det kommer snart på bordet, sier Ottosen som likevel sier at de har vært innom temaet.

— Det er riktig at HSN-modellen med distribuert ledelse er en modell som kan vurderes, sier hun.

Spredt ledelse

— Og det betyr at dere kan komme til å ha en høgskole, og etterhvert et universitet, der ledelsen ikke sitter samlet på samme sted?

— Ja, det gjør det.  Vi har jo sett på andre institusjoner som har fusjonert, og der man har beholdt et tydelig hovedsete er stort sett der det er snakk om virksomhetsoverdragelse, slik som i Tromsø og Trondheim, og altså der det helt opplagt er et naturlig hovedsete allerede, sier hun. 

Høgskolen i Hedmark har lang erfaring med å drive høgskole med flere campus. De har fem campuser fordelt på fire kommuner i fylket. Campus Elverum i Terningen Arena huser høgskolens rektorat og fellesadministrasjon.

De to høgskolene skal også ha felles styre og styreleder dersom styrene deres sier ja til fusjon 28.september og de diskuterer ulike løsninger her. 

— Vi er i dialog med  Kunnskapsdepartementet om at vi skal finne den beste løsningen på dette. Det er ikke sikkert det er hensiktsmessig å oppnevne et interrimstyre for den korte perioden fra slutten av september til 1.januar, sier hun. De har ifølge Ottosen ennå ikke bestemt seg for når rektorstillingen skal lyses ut.

Universitet før 2020

— Det går fort unna i svingene her nå? 

— Det er en krevende prosess og stor jobb og stor endring for begge høgskolene som vi legger ned nå, og vi har en stram framdriftsplan som vi regner med å holde. Men alle detaljer kommer nok ikke til å være på plass til den tid,  sier hun.

Det betyr likevel at i begynnelsen av september skal forslaget til en fusjonsplattform være ferdig.

— Vi er veldig motivert av universitetsambisjonen her, og vi ser absolutt en mulighet i at et fusjonert Hedmark/Lillehammer kan bli akkreditert som universitet før 2020, sier hun. 

— Er ikke det veldig raskt? 

— Det er det, men vi vi jobber hardt med doktorgradområdene våre nå som spiller godt sammen. Jeg håper vi kan få på plass en søknad om universitetsakkreditering så raskt som mulig. Vi starter arbeidet med en søknad så fort fusjonen er på plass, sier Ottosen. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS