Rektor Curt Rice ved Høgskolen i Oslo og Akershus må forklare overfor sin eier Kunnskapsdepartementet hvorfor høgskolen eier aksjer i et eiendomsselskap, i strid med reglene. Foto: Nicklas Knudsen

Rice må forklare seg for Isaksen om aksjer

Kunnskapsdepartementet vil ha en forklaring fra Høgskolen i Oslo og Akershus på hvorfor høgskolen eier aksjer i et eiendomsselskap, i strid med reglene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) er fra 1. januar i år blitt eier av 10,8 prosent av eiendomsselskapet Miljøforskningsenteret AS, som ble opprettet for å være byggherre for CIENS-bygget i Forskningsparken i Oslo.

Bygget huser en rekke forskningsinstitutter, blant annet by- og regionsforskningsinstituttet NIBR, som fra 2016 er en del av HiOA.

Departementet reagerer

Eierskapet er i strid med reglene for hvilke selskaper høyskoler og universiteter kan eie aksjer i, og HiOA må derfor forklare seg for sin eier, Kunnskapsdepartementet.

— Vi er kjent med eierskapet i Miljøforskningssenteret AS, og venter på en redegjørelse fra HiOA om dette. Når vi har fått redegjørelsen, kommer vi til å vurdere hvilke konsekvenser dette eventuelt får, sier avdelingsdirektør i Kunnskapsdepartementet Lars Vasbotten.

Hvis høgskolen ønsker å eie et eiendoms-selskap, må de be Kunnskaps-departementet om en fullmakt til dette.

Lars Vassbotten

Mitt store spørsmål er hvorfor ikke PwC oppdaget disse tingene.

Arild Steen

Han understreker at HiOA kun kan eie aksjer i selskaper som er faglig relevante.

— Hvis høyskolen ønsker å eie et eiendomsselskap, må de be Kunnskapsdepartementet om en fullmakt til dette, sier Vassbotten.

Dobbel tabbe

Som Khrono nylig skrev ble det dessuten foretatt en aksjeutvidelse i Miljøforskningssenteret 4. mai i år, noe som medførte at HiOA skyter inn 1,8 millioner til i selskapet. Dette ble gjort uten at styret ved HiOA var involvert, noe som også er i strid med Kunnskapsdepartementets regelverk og veileder for eierskap. Det var NIBRs representant på generalforsamlingen 4. mai som stemte for aksjeutvidelsen, noe vedkommende ikke hadde myndighet til.

Aksjeutvidelsen skjedde som en følge av et garantiansvar eierne i Miljøforskningssenteret hadde, og skal dekke kostnader ved å gjøre ferdig utearealene rundt CIENS-bygget.

Saken om eierskap og forpliktelser i selskapet kommer opp i høgskolestyret 14. juni. Innstillingen fra rektor Curt Rice går ut på at styret skal vedta at HiOAs eierskap i selskaper skal gjennomgås og vurderes, og at styret får en ny sak på bordet om dette i løpet av høsten. I vurderingen skal det inngå hvilke selskaper HiOA fortsatt bør eie aksjer i, og hvilke aksjeposter som bør selges.

Les også: Aksjetabbe på høgskolen

Liten aksjeeier

Før HiOA overtok NIBR, og dermed også eierskapet i Miljøforskningssenteret AS, sto høgskolen kun som eier i tre aksjeselskaper, viser Aksjonærregisteret. Det ene er selskapet som driver Forskningsparken, OsloTech, der HiOA har 0,92 prosents eierandel.

Det andre er Kjeller Innovasjon, som jobber med å kommersialisere forskningsresultater. Her eier  HiOA beskjedne 0,16 prosent.

Det siste selskapet er Tjubi AS, som har sprunget ut av forskning ved Institutt for estetiske fag på høgskolen. Selskapet ble opprettet i 2013 og selger en såkalt «jentevarmer», en rundstrikket kroppsvarmer som professor Liv Merete Nielsen har utviklet. Her har HiOA en eierandel på 17,7 prosent.

Les også: Får HiOA-penger til «jentevarmer»

Fire institutter inn

Fra 1. januar 2014 overtok HiOA to forskningsinstitutter, det statlige velferdsforskningsinstituttet Nova og aksjeselskapet Arbeidsforskningsinstituttet. Akkurat to år senere kom to nye institutter til: Det statlige forbruksforskningsinstituttet SIFO og by- og regionsforskningsinstituttet NIBR, som var en stiftelse.

Av disse fire er det bare NIBR som har trukket med seg eierskap i aksjeselskaper inn i HiOA. Ifølge Aksjonærregisteret eier NIBR 0,18 prosent i OsloTech AS, 4 prosent i Instidata, som leverer økonomistyringssystemer til forskningsinstitutter, og 11,11 prosent i Miljøalliansen AS, som driver med strategisk samarbeid mellom forskningsinstitutter. I tillegg kommer den omstridte eierposten på 10,8 prosent i eiendomsselskapet Miljøforskningssenteret. Dette går fram av Aksjonærregisteret, der opplysningene er oppdatert per 31.desember 2015.

NIBR hadde også andre eiendomsinteresser i CIENS-samarbeidet i Forskningsparken, men disse ble avhendet før instituttet ble overdratt til HiOA.

Alle disse fire instituttene er nå samlet i Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (SVA) på HiOA.

«Fillesak»

AFI-direktør Arild Steen (bildet under) opplyser at AFI, som den gangen var et aksjeselskap, ikke eide aksjer i andre selskaper da instituttet ble en del av HiOA 1. januar 2014. Han sier at han synes saken om HiOAs eierskap i Miljøforskningssenteret er en liten sak.

— Jeg synes ikke dette er noen sak som har noen betydning - det er en fillesak, sier han.

Men den står jo på sakskartet til høgskolestyret 14. juni?

— Det er ikke fordi den er viktig, men fordi den må opp på grunn av Kunnskapsdepartementets regelverk. Men selvfølgelig er det alltid viktig å følge reglene, sier han.

— Burde vært oppdaget

Steen mener at risikovurderingen som revisjonsselskapet PwC gjorde av forskningsinstituttene før de ble en del av HiOA burde ha avdekket komplikasjonene rundt NIBRs eierskap i Miljøforskningssenteret. Ikke bare er aksjer i et eiendomsselskap noe en høgskole ikke kan ha uten at Kunnskapsdepartementet har gitt fullmakt til det, men det fulgte også et garantiansvar med aksjeposten.

Det var dette som gjorde at NIBRs representant, uten myndighet, stemte for at HiOA skulle skyte inn ytterligere 1,8 millioner i selskapet under generalforsamlingen i Miljøforskningssenteret 4. mai.

— Mitt store spørsmål er hvorfor ikke PwC oppdaget disse tingene, sier Steen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS