Rektor Ole Petter Ottersen har støtte fra mange i sitt syn på at valgt ledelse er best på universitetet, men en del er også positive til ansatt rektor. Foto: Ola Sæter, Uniforum

Flere mener ansatt rektor ved UiO er bra, men urealistisk

Flere er positive til ansatt rektor ved Universitetet i Oslo, men de fleste tror ikke forslaget fra Underdals-utvalget er realistisk å få til ennå.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det såkalte Underdal-utvalget, ledet av tidligere rektor Arild Underdal, har levert en rapport til Universitetet i Oslo (UiO) der han og et stort flertall går inn for å bytte ledermodell fra tradisjonelt valgt rektor til ansatt.

Styret ved universitetet skal behandle saken første gang på mandag, så skal hele rapporten ut på høring og det skal gjøres endelig vedtak i saken 21.juni.

Les også: Topptungt utvalg går for tilsatt rektor ved Universitetet i Oslo

Nåværende rektor, Ole Petter Ottersen (bildet over), skal gå av som rektor i august 2017 og før den tid skal det rekrutteres en ny. UiO har valg av rektor som sin ledermodell, men nå foreslår et utvalg at man bør vurdere å innføre ansatt rektor og ekstern styreleder også ved UiO, slik man har gjort f.eks på Høgskolen i Oslo og Akershus,  NTNU, Høgskolen i Sørøst-Norge og Nord universitet i Bodø blant annet.

Meningene er mye mer delt ved Universitetet i Oslo enn hva toppledelsen vil ha det til, 

Fanny Duckert

Det demokratiske symbolet med valgt leder står veldig sterkt på Universitetet i Oslo.

Erik Oddvar Eriksen

I tiden som kommer vil det bli klarere og klarere at det som er progressivt og moderne er valgt, og ikke ansatt, rektor.

Ole Petter Ottersen

Les også: Hele rapporten fra Underdalutvalget

Duckert: Mer delte meninger

— Dette kom ikke så overraskende på oss internt. Situasjonen og meningene er mye mer delt ved Universitetet i Oslo enn hva toppledelsen vil ha det til, sier professor Fanny Ducker (bildet over). Hun har tidligere markert seg i debatten om ansatt eller valgt ledelse, blant annet i Aftenposten sist sommer.

(Foto: Ola Sæter, Uniforum)

Hun er opptatt av at man skal ha en ryddig prosess rundt spørsmålet. 

— Det kommer til å bli en lang prosess. Vi rekker nok ikke  å få dette gjennomførte til førstekommende nyrekruttering av rektor som skal skje neste år. Dessuten går nåværende rektor og styreleder sterkt ut mot en endring i modell, sier Duckert som mener at utvalget har gjort en god og solid jobb her. 

Eriksen: Sterkt symbol

Erik Oddvar Eriksen, (bildet) professor og senterleder ved Arena, Senter for euorpaforskning ved UiO, er en av dem som er positive til ansatt rektor. Han har også skrevet avisinnlegg og blogget om temaet tidligere. 

— Jeg har vel i utgangspunktet vært opptatt av dette mer på fakultets- og instituttnivå. Mitt poeng at det ikke har vært reelle og åpne nok valg, sier Eriksen til Khrono. 

Han mener at rapporten viser til dramatiske tall på nettopp dette punktet, der 75 av 80 valg de siste 10 årene ved UiO har skjedd med utelukkende én kandidat og ingen motkandidater. 

— Jeg fulgte med på rektoransettelsen ved Høgskolen i Oslo og Akershus og synes at en variant av det man gjorde der vil være en bra løsning for rektoransettelse. At ansatte er bredt representert i komiteen som ansetter lederen, og at det er en god prosess rundt dette er bra, sier han.

— Tror du det er realistisk med ansatt rektor ved UiO? 

— Jeg tror ikke det er realistisk nå. Det demokratiske symbolet med valgt leder står veldig sterkt på Universitetet i Oslo, sier han.  

Se også: Her kan du lese hele blogginnlegget til professor Eriksen. 

Lie: Gode argumenter

Profesor i økonomisk politikk og historie, Einar Lie, synes også Underdal-utvalgets rapport er veldig interessant, og ikke bare på de tilspissede spørsmålene der det er uenighet.

— Jeg er selv enig med flertallet i spørsmålet om valgt eller ansatt rektor, og synes argumentene deres er veldig gode. Tiden arbeider for ansatt rektor. Men jeg tror ennå ikke UiO er klar for dette, sier han.
Han mener at det er to andre saker som er vel så viktige som valgt eller ansatt rektor, det er enhetlig ledelse og ekstern styreleder: 

— UiO har enhetlig ledelse på institutt- og fakultetsnivå, og todelt på sentralt nivå. Dette er ikke heldig, og gjør det vanskelig å skape klare rapporterings- og ansvarsforhold. Dette bør endres uavhengig av spørsmålet om rekrutteringsform for rektor, sier han.

Om ekstern styreleder sier Lie (bildet): 
— Ekstern styreleder er avgjørende viktig for å gjøre styret til et uavhengig organ for kontroll med ledelse og administrasjon. Også her har flertallet gode argumenter for endring, sier professor Lie, som selv er ekstern styreleder ved Humanistisk fakultet ved NTNU.

— Betyr det at du også kan være for en hybridmodell á la NMBU? Valgt rektor som så blir ansatt av styret med ekstern leder?
— Nei, jeg er enig med flertallet i at rektor bør ansettes, og mener at den modellen vi har der jeg er ansatt, HF/UiO, og forsåvidt der jeg er styreleder, HF/NTNU, med ansatte instituttledere er klart å foretrekke, sier han og legger til:
— Jeg synes det er bra at utvalget har diskutet hybride mellomløsninger. Her er det mange interesssant innspill, men jeg har selv ikke gjennomtenkte synspunkter på dette.

Ottersen: Valg er progressivt og moderne

UiO-rektor Ole Petter Ottersen er lojal til sin valgplattform og er fortsatt klar i sin overbevisning om at valgt rektor er det beste. Han tror også at hans etterfølger vil bli valgt og ikke ansatt. Ottersen er heller ikke overrasket over flertallsinstillingen i Underdal-utvalget, men sier at også flere av de andre tiltakene som utvalget foreslår fortjener oppmerksomhet. Tiltak som er vel så viktige som forslaget som ansatt eller valgt rektor som han nå, gjennom Khronos sak og i media, mener overskygger andre viktige spørsmål.

Han oppsummerer overfor Khrono sitt eget ståsted: 

— I tiden som kommer vil det bli klarere og klarere at det som er progressivt og moderne er valgt, og ikke ansatt, rektor. Jeg ser selvfølgelig, slik det alltid er med alle ordninger, at det er noen utfordringer ved valgt ledermodell også. Men man retter ikke på disse utfordringene med å skrote hele systemet, sier Ottersen (bildet) og mener at det vil være å helle barnet ut med badevannet.  

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Ottersen viser til diskusjonen ved NMBU på Ås om dagen. 

— Det er veldig klart i Ås. Når man bare spør de ansatte - de som virkelig utgjør kjernen i ethvert universitet - ser man et overveldende flertall for valgt modell, sier Ottersen.

Les også: Lederthriller på NMBU

Ved NMBU har nå rundt 1000 av 1300 ansatte signert på opprop for valgt rektor - og ikke ansatt. 

— Hvilke forbedringer mener du at man bør gjøre på dagens ordning med valgt rektor

— Det er jo enkelt for alle å se at det ikke er sterkt nok engasjement for valgte lederstillinger. 

— Rapporten har hentet inn tall som viser at av 80 valg på UiO de siste 10 årene har hele 75 skjedd med bare én kandidat. Det understreker vel det poenget? 

— Nå gjelder det å ikke blande sammen ting her. Vi snakker om valgt rektor - og så mange rektorvalg har det ikke vært. På institutt- og fakultetsnivå er det andre forhold som gjelder, sier Ottersen, som mener at selv om ikke tallene stemmer så er hovedpoenget valid.

— Ethvert demokratisk system har sine sider,  og jeg er ikke fremmed for å se på utfordringene om hvordan gjøre et valgbasert system bedre. Jeg mener det er vårt ansvar å gjøre det bedre og at det er korttenkt å bytte ut hele systemet med et som klart er dårligere, sier UiO-rektoren.

— Ble du overrasket over flertallsinnstillingen i rapporten fra tidligere rektor Underdal?

— Nei, jeg ble ikke overrasket over konklusjonen. Det var signalisert klart og tydelig fra de fleste i utvalget om hva de mente om akkurat dette spørsmålet. Arbeidsgruppen har gjort en god jobb og har kommet med flere forslag på tiltak som hvis gjennomført kan gjøre UiO enda bedre. Det er synd hvis dette ene forslaget overskygger alle de andre, sier Ole Petter Ottersen.

Berge: NTNU ikke så spennende ledelse

Professor Kjell Lars Berge (bildet) er som Ottersen tilhenger av valgt rektor.

— Jeg er alltid og helt prinsipielt for valg. Men den veien det går er jo i retning av ansatte i mer administrative posisjoner. Jeg mener at det er i strid med universitetets ideer, og jeg ser flere steder at man ikke har gode erfaringer med dette. NTNU for eksempel er ikke så spennende når det gjelder ledelse, sier Berge. 

Han er også enig i at det finnes mange ulike miljøer og meninger om saken ved UiO også, og ser at det er problematisk at veldig få faktisk stiller til valg. 

Syvertsen: Ekstern styreleder er viktigst

Trine Syvertsen (bildet under), som siden august i fjor har vært ekstern styreleder ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og som også har stilt til  valg ved UiO, blant annet to ganger som dekan og en gang som prodekan mener at Underdalsrapporten er interessant lesning.

— Det er bra at utvalget har lagt så stor vekt på enhetlig og todelt ledelse, sier hun. 

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Som dekan ved UiO var det både forvirrende og krevende å forholde seg til to ulike ledermodeller. På tross av mange forsøk på å klare opp i dette så er det et strukturelt problem at det blir vanskelig å få god oppfølging og kommunikasjon mellom nivåene, sier Syvertsen i og med at det er universitetsdirektøren og ikke rektor som har oppfølgingansvar nedover i rekkene, og at universitetsdirektøren har mye større myndighet enn direktørene lenger ned i systemet.  

— Jeg er veldig enig med flertallet i utvalget og mener også at enhetlig ledelse er viktigere enn spørsmålet om valgt og ansatt rektor. Selv mener jeg at det aller viktigste er å få inn en ekstern styreleder, sier hun og mener også at det er bra at utvalget har vurdert flere såkalte hybridløsninger.

Syvertsen ny rektor?

Som dekan på Universitetet i Oslo var hun både øverste leder og styreleder ved fakultetet. 

— Jeg opplevde også det som en vanskelig og krevende dobbeltrolle å sitte i, sier Syvertsen. 

— Du er foreslått som rektorkandidat i neste periode, av Fanny Duckert blant annet, har du bestemt deg om du enten stiller til valg eller eventuelt kommer til å søke stillingen? 

— Jeg er i forskningspermisjon og tenker lite på framtida. Dessuten synes jeg spekulasjonene begynner altfor tidlig. Sittende rektor har jo fortsatt halvannet år igjen, sier Trine Syvertsen. 

Haugstad ser fram til debatt

— Med en slik rapport om styring, organisering og ledelse ved UiO, så kan vi i det minste forvente en nyansert debatt om ledelse i akademia. Dette utvalget er jo simpelthen breddfullt av kompetanse og integritet, skriver statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Bjørn Haugstad, om rapporten fra Underdal-utvalget på sin facebookprofil fredag. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS