Leder av Norsk Studentorganisasjon, Therese Eia Lerøen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Studentledere er bekymret for opptak

Studentledere er bekymret for at høgskoler og universitet gir tilbud til langt flere studenter enn de har plass til.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Pedagogstudentene er fornøyde med en generell økning i søkningen til lærerutdanningene, men mener det også ligger noen utfordringer knyttet til økningen.

— Vi er svært fornøyd med at flere søker seg til lærerutdanningene, men det er viktig at man fortsetter arbeidet med rekruttering og jobber mot frafall i lærerutdanningene. Når man vet at en man står overfor en stor lærermangel, er det viktig at institusjonene arbeider for å følge opp og beholde lærerstudentene. Det ligger også et stort ansvar hos skoleeier, som må følge opp de nyutdannede lærerne slik at de fortsette i yrket, sier leder av Pedagogstudentene Silje Marie Bentzen i en pressemelding.

Gir tilbud til for mange?

Flere studenter krever økonomisk forutsigbarhet for institusjonene

Spriket mellom tilbudte studieplasser, og hvor mange plasser institusjonene i utgangspunktet har kapasitet til å fylle, er varierende. Pedagogstudentene er bekymret for om de høye opptakstallene til lærerutdanning vil virke negativt for studiekvaliteten.

Vil ha fokus på kvalitet

— Det er viktig at institusjonene fokuserer på kvalitet framfor kvantitet. Når man ser på tallene fra SO, ser man at flere institusjoner tilbyr flere studieplasser enn planlagt, sier Bentzen og legger til:

— Regjeringen må ta ansvar for at institusjonene har de økonomiske forutsetningene som trengs for å kunne ta inn enda flere studenter. Flere studenter er bra, men det er viktig at alle studentene som får tildelt plass blir fulgt opp og får en kvalitetssikret utdanning, uttaler Bentzen.

Klare for master

Pedagogstudentene ser på økningen på 9,83 % på den femårige integrerte lærerutdanningen som positiv for innføringen av femårig grunnskolelærerutdanning. 

— Ut fra økningen de siste årene, ser man tydelig at flere lærerstudenter ønsker å ta master. Dette lover godt for master i grunnskolelærerutdanningene, avslutter Bentzen.

NSO redd for samlebånd

Opptakstallene til høyere utdanning, som ble offentliggjort fredag viser at høyskoler og universiteter over hele landet tar opp langt flere studenter enn de gar plass til. 88.984 studenter har blitt tilbudt studieplass, mens Kunnskapsdepartementet kun skal finansiere 53.750.

— Det er positivt at så mange ønsker å ta høyere utdanning, problemet er at det ikke er plass til alle, sier Therese Eia Lerøen (bilde) leder i NSO i en pressemelding.

— Første møte med høyere utdanning skal ikke være i en trapp. Vi trenger en plan for investering i bygg for å klare å romme alle studentene. Det er opp til Kunnskapsdepartementet og hele utdanningssektoren å ta ansvar for dette, fortsetter Lerøen.

— Kan gå utover kvalitet

NSO frykter at de høye opptakstallene går ut over studiekvaliteten.

— Det at studentene møter fulle forelesningssaler, trange lesesaler og lite oppfølging fra faglig ansatte, har en skremmende effekt på studentenes læring. Universiteter og høyskoler skal ikke være fabrikker. Måten institusjonene finansieres på i dag premierer en samlebåndsproduksjon som ikke gir rom for den kreativiteten eller innovasjonen Norge trenger i fremtiden. Det er en systemsvikt som hindrer god utdanningskvalitet, fortsetter Eia Lerøen.

Hun krever at Regjeringen tar ansvar for å gi institusjonene økonomisk forutsigbarhet slik at de ikke er avhengige av å ta inn flere studenter enn de har plass og professorer til.

— Det er dagens studenter som er fremtidens Norge, og det er på tide at regjeringen virkelig tar ansvar for å sikre kvalitet i høyere utdanning, avslutter Eia Lerøen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS