Jobber for et fusjonert og ledende studentdemokrati
Studentlederne fra de tre institusjonene som skal fusjonere i nord er samlet i Oslo for å skape «et ledende studentdemokrati i verdensklasse».
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Styrene for Høgskolen i Narvik (HiN), Høgskolen i Harstad (HiH) og Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet (UiT) har vedtatt at de vil fusjonere fra 1. januar 2016. Fusjonen blir mest sannsynlig godkjent i statsråd før sommeren.
Det blir en fusjon med betydelige geografiske avstander, en utfordring de tillitsvalgte studentene er opptatt av når de skal ivareta studentdemokratiet.
Studentlederne fra de tre institusjonene er godt i gang med arbeidet for å finne en omforent og god løsning. Khrono møter dem i Pilestredet 46 i Oslo, på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA):
— Hvorfor er dere i Oslo?
— Fordi kostnaden er lavere og reisetiden er kortere, sier avtroppende parlamentsleder på UiT Daniel Hermansen (bildet under) til humring fra forsamlingen.
— Og så er det jo nøytral grunn, legger han til og forteller at påtroppende leder av Norsk studentorganisasjon, Therese Eia Lerøen, holdt foredrag for dem torsdag. Hun hadde beleilig reisevei på tre minutter.
Uklar vei å gå
Joakim Breivik er koordinator for sammenslåingen mellom studentdemokratiene og forteller om første del av arbeidet:
— Vi har hatt en runde med «dialogmøter» der representanter fra de forskjellige studentorganene har vært på besøk hos de andre. Det har gått med mye tid på å lære hvordan alle de tre organisasjonene er bygget opp og hvordan de fungerer, sier han.
Foreløpig er det ikke helt klart hvilke utfordringer man vil stå overfor og studentlederne mener at alle relevante spørsmål ennå ikke er stilt. De har imidlertid god tid. Selv om fusjonen trer i kraft 1. januar er studentdemokratiene valgt for studieåret og ny ordning trenger da ikke å være klar før til 1. juli 2016.
— Hvor ser dere for dere å ende opp?
— Vi ser nok for oss en form for lokalt selvstyre og egne studentdemokratier på hvert studiested, sier Aurora Meland, påtroppende leder for Studentparlamentet på UiT.
Og det står ikke på ambisjonene: På lerretet står det «Skape et ledende studentdemokrati i verdensklasse».
— Men hvordan skal studentene ved hele institusjonen representeres?
— Det er dit vi ikke har kommet ennå, sier Bjørn Dinesen, leder for Studentparlamentet i Narvik. Og legger til at innstillingen skal foreligge hos studentparlamentene i desember.
God stemning
— Vi har hatt god dialog hele veien og er fast bestemt på en god prosess. Vi ser det som veldig viktig at studentene blir hørt skikkelig, så det vi finner ut av må tas tilbake til forsamlingene våre, sier Hanna Bakke-Jensen, påtroppende utdanningspolitisk- og internasjonaliseringsansvarlig ved UiT.
— Vi vet ikke om det blir i form av en høring, eller diskusjonssaker, men dette skal ikke være noe vi avgjør på et møterom på HiOA, sier koordinator Joakim Breivik (bildet under).
1. september er dato for neste møte som vil finne sted i Harstad. Både før og etter er studentlederne tydelige på at avstanden egentlig ikke er noen utfordring.
— Institusjonene våre skal utdanne verdiskapere til en region med store avstander så det er en selvfølge å finne gode løsninger for dette. Vi kommer til å bruke eksempelvis Skype mye, sier Hermansen og legger til:
— Vi har internett i Nord-Norge også.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!