«Badestudenter» stryker mindre enn andre studenter
Bali-studiene til Høgskolen i Nesna kan skilte med strykprosent på 2 og 3,4 prosent de siste to årene. På Universitetet i Oslo stryker 10 prosent.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Torun Røed dro til Bali med GoStudy og Høgskolen i Nesna. Hun har bare positive ting å si om studieoppholdet.
— Jeg husker studietiden på Bali som mange nye opplevelser, nye mennesker og lyst til å lære. For meg var denne turen viktig for å få det avbrekket jeg trengte for å fortsette med livet mitt videre, sier Torun Røed.
Hun studerte Ex.Phil/Ex.Fac. på Bali våren 2013.
Lav strykprosent
— Det er klart vi gjorde ting som ikke var studierelatert også, men strykprosenten er veldig lav i forhold til mange steder i Norge, sier Røed.
Det er klart vi gjorde ting som ikke var studierelatert også, men strykprosenten er veldig lav i forhold til mange steder i Norge.
Torun Røed
I 2013 var det 293 som avla samme eksamen som Torunn Røed via Bali-studier på Høgskolen i Nesna. 2 prosent strøk. Året etter var det 204 studenter som gikk opp til eksamen, strykprosenten var 3,4 prosent.
Til sammenligning var strykprosenten på exphil på Universitetet i Oslo (UiO) i 2013 10,1 prosent og i 2014 10,4 prosent. Omlag 3000 studenter avla denne eksamen på UiO hvert år.
Obligatoriske forelesninger
Torun Røed tror mye av grunnen til at det faglige utbyttet var godt og resultatene så gode, var obligatoriske forelesninger.
— Det inntrykket jeg har av Ex.Phil/Ex.Fac i Norge, er at det kommer som et tillegg til andre studier, og blir nedprioritert. På Bali var det obligatoriske forelesninger, og man fikk et nærere forhold til foreleser. Han var ivrig på at vi skulle forstå, sier Røed.
— Færre distraksjoner
I juni 2014 ba Kunnskapsdepartementet om at høgskoler som har avtaler med forskjellige selskaper om såkalte «badestudier», avvikler avtalene. De fleste har blitt avviklet eller er under avvikling, men Høgskolen i Nesna ønsker ikke å avvikle sin avtale med GoStudy.
Andrea Nordvik Brunner var student på Bali med GoStudy, og nå har hun blitt studentrådgiver hos GoStudy. Hun mener at det er faglige fordeler ved å være i utlandet.
— Her nede er alt på en plass, både boliger og studiested. Når man studerer på et sted som Bali er det ingen andre distraksjoner, sier Brunner.
Hun studerte ex.phil./ex.fac. med kulturstudier, og husker sin egen studietid på Bali som god.
— Studentmiljøet var veldig godt, og jeg vokste som person den tiden jeg var her som student, sier hun.
— Feil grunnlag
Nå er hun på Bali som studentrådgiver, og hun stiller seg kritisk til pålegget om avvikling av studietilbudet.
— Jeg vet ikke hva som kommer til å skje med GoStudy og studiestedet her nede hvis avtalen avvikles, men for meg virker det ikke som om de har satt seg inn i hva vi holder på med. Det virker ikke som om beslutningen er tatt på riktig grunnlag, mener Brunner.
— Ved å studere på et helt annet sted får man innblikk i en ny kultur, og man lærer mye om seg selv. Jeg synes studentene skal ha mulighet til å velge et studie som det vi har her, sier hun.
Ser få faglige fordeler
— Jeg skjønner at folk vil kalle det for badestudier, men det var en god faglig bit også. Vi var jo nødt til å ha 100 prosent oppmøte for å få ta eksamen, for eksempel, sier Simon Kvanvik (bildet under).
Han studerte idrett på Bali med Gateway College og Høgskolen i Sogn og Fjordane i 2011.
— Siden jeg gikk idrett var det veldig fint at vi kunne være ute hele tiden, men jeg ser helt ærlig ingen andre spesielle faglige fordeler ved å være på Bali fremfor i Norge, sier Kvanvik.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!