— Det er et poeng for oss å få fram at vi ikke på noen som helst måte har sagt at Høgskolen i Nesna ikke kan holde møte i Stortinget, sier statssekretær Bjørn Haugstad. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Ber ikke Nesna om unnskyldning

— Vi ber ikke om unnskyldning for at vi stopper disse studiene, sier statssekretær Bjørn Haugstad om de såkalte badestudiene ved Høgskolen i Nesna.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten rundt avviklingen av de såkalte «badestudiene» ved Høgskolen i Nesna har gått varm, og sterke uttrykk, i nordnorsk ånd, har vært en del av debatten.

«Mobbing og filleristing»

Studentene ved høgskolen mener de blir mobbet av departementet. Statsråd Torbjørn Røe Isaksen og statssekretær Bjørn Haugstads partifelle, Per Arne Godejord (H), bruker ord som blant annet «amatørmessig filleristing» og «grovt overtramp». Godejorde forventer «..en uforbeholden unnskyldning fra kunnskapsministeren både overfor studentene og de ansatte i denne saken. I vår bransje uttaler vi oss på bakgrunn av empiri ikke synsing», skriver han i en kommentar i Khrono.

Les også: Krever unnskyld fra Isaksen

Siste skudd på stammen over anklager kommer fram i et spørsmål fra stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV), til kunnskapsminsteren. Der spør han om det stemmer at departementet har nektet en delegasjon fra Høgskolen i Nesna å ha møte med stortingsrepresentanter om saken.   

Jeg har en mistanke om at Høgskolen i Nesna har utsatt å ta innover seg hva beslutningen fra juni i fjor innebar i praksis.

Bjørn Haugstad (H)

– Dette er en oppførsel som ikke hører hjemme noen steder. Eller bare i regimer som vi ikke vil sammenligne oss med, sier Torgeir Knag Fylkesnes, til Universitas.

Rektor Sven Erik Forfang uttaler til samme avis at han opplever at han har fått munnkurv av departementet. Det samme har han svart på sms på henvendelser fra Khrono.

Les også: Nesna-rektor har fått munnkurv

Avviser møtenekt

I et svarbrev til Knag Fylkesnes datert i går, 24.mars, avviser kunnskapsministeren, at departementet har nektet Nesna-delegasjonen å holde møte med stortingsrepresentanter. 

 — Det er et poeng for oss å få fram at vi ikke på noen som helst måte har sagt at Høgskolen i Nesna ikke kan holde møte i  Stortinget, sier statssekretær Bjørn Haugstad til Khrono. 

Han viser til statsrådens brev der det står blant annet at: 

«Kunnskapsdepartementet har ikke anmodet Høgskolen i Nesna (HiNe) om ikke å avholde møte med stortingsrepresentant Knag Fylkesnes eller andre stortingsrepresentanter. Rektor ved høgskolen har overfor departementet bekreftet at de på eget initiativ avlyste møtet og at dette ikke var etter pålegg fra departementet».

Ikke tatt ting innover seg

Haugstad presiserer overfor Khrono at departementet allerede i juni i fjor varslet vi at de ønsket å avvikle disse studiene, og ba om innspill hvis det var særlige grunner til å beholde dem. 

— Det var to som hadde særskilt gode begrunnelser for det - og de to er HiOA og Høgskolen i Buskerud/Vestfold. Ellers har de aller fleste som har hatt slike studier avviklet uten protester, sier Haugstad og viser blant annet til Høgskolen i Sogn og Fjordane og Høgskolen i Ålesund. 

— Uansett kvalitetssikring og gratisprinsipp, så er dette noe vi mener staten ikke skal finansiere, sier Haugstad.

— Men hvorfor tror du nedleggingen skaper så stor motstand i Nesna og ikke andre steder? 

— Jeg har en mistanke om at Høgskolen i Nesna har utsatt å ta innover seg hva beslutningen fra juni i fjor innebar i praksis. Og nå presser konsekvensene seg på, sier statssekretæren. 

Ingen unnskyldning

— Men vil dere si unnskyld til studentene og ansatte slik blant andre partikollegaen deres, Per Arne Godejorde, krever? 

— Vi ber ikke om unnskyldning for at vi stopper disse studiene, sier Haugstad. 

— Utgangspunktet vårt er at denne avtalen mellom Nesna og GoStudy ikke burde vært inngått. Og vi stiller også spørsmål ved hvordan GoStudy kan ha presentert en sånn avtale, sier han og legger til at det er mange hensyn som må balanseres i saken, det er også derfor de har koblet regjeringsadvokaten inn i dialog med GoStudy.

 — Derfor er det også begrenset hvor mye vi kan lufte dette offentlig, sier Haugstad.

Rektor ved Høgskolen i Nesna, Sven Erik Forfang, har oppfattet at han er pålagt munnkurv av departementet. Det har han skrevet i sms som svar på en henvendelse fra Khrono og han gjentar dette i saken i Universitas.  

Espen Aasen, assisterende departementsråd i KD, mener ifølge Universitas at det er en fullstendig feiltolkning å si at Kunnskapsdepartementet har gitt Høgskolen i Nesna munnkurv. 

– Det er viktig å presisere at KD svarer utelukkende på spørsmål fra media som angår avtalen mellom HiNe og Gostudy. Torgeir Knag Fylkesnes er stortingsrepresentant, og ikke en representant fra media. Om han skal møte representanter fra høgskolen er det et forhold mellom ham og HiNe, sier han til studentavisa.

Ut av verden så fort som mulig

— Hvor lang tid skal dialogen mellom advokaten og GoStudy pågå? 

 — Regjeringsadvokaten har satt igang, og vi er enige om at vi må få avklart dette i god tid før 1.mai som er søknadsfrist for denne typen studier. For vår del vil vi ha saken ut av verden så fort som mulig, sier statssekretær Bjørn Haugstad. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS