HiOA søker visjonær rektor
Høgskolen i Oslo og Akershus søker en ny rektor som er synlig i samfunnsdebatten, setter dagsorden, behersker ett av de skandinaviske språkene og har politisk og markedsmessig forståelse.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Tirsdag ettermiddag ble stillingsutlysningen til ny rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus lagt ut. I overskriften kommer det fram at man søker etter en «visjonær» rektor. Den nye rektoren skal lede høgskolen fram til å bli et av de ledende profesjonsuniversitetene i Norden.
Fremtidsrettet leder
I tillegg til de rent formelle kravene som utdanning på doktorgradsnivå og erfaring fra universitets- og høgskolesektoren ønsker man seg en « fremtidsrettet leder som kan være en tydelig premissleverandør i møtet med samfunnets utfordringer innen velferd, skole, helse og teknologi», heter det i utlysningen.
I tillegg må vedkommende kunne posisjonere HiOA nasjonalt og internasjonalt, være inspirator, bygge nettverk, ha gode relasjonelle ferdigheter og være en «drivkraft som leder endringsprosesser, strategiutvikling, implementering og økonomistyring».
Les også: Stillingsutlysning visjonær rektor
..sørge for at HiOA er synlig og tydelig i samfunns-debatten og setter dags-orden.
Fra utlysningen av ny rektor, HiOA
Sette dagsorden og kommunisere godt
Det stilles også krav til en rekke personlige egenskaper.
Den nye topplederen ved landet største offentlig høgskole og tredje største høyere utdanningsinstitusjon forventes blant annet å kunne «sørge for at HiOA er synlig og tydelig i samfunnsdebatten og setter dagsorden», vedkommende må beherske norsk, «eller et annet skandinavisk språk», meget godt.
Den nye rektoren som i høgskolens nye ledelsesmodell skal erstatte dagens valgte rektor Kari Toverud Jensen og høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø, må har førstehånds erfaring fra høgskolens kjernevirksomhet: undervisning, forskning, formidling og nyskaping.
Markedsmessig og politisk forståelse
I tillegg til svært god organisasjonsforståelse ønsker man seg en person med «solid forståelse av arbeidslivets behov og den markedsmessige og politiske konteksten HiOA befinner seg i» og gode evner til å kommunisere både ekstern og internt.
I utlysningen er det også lenket til en utvidet stillingsbeskrivelse, med ytterligere krav og ønsker.
Høsten 2014 ble det gjennomført en organisasjonsgjennomgang av høgskolens ledelsesmodell og organisasjonsdesign som viste at dagens ledelse var mer todelt enn ved andre institusjoner det var naturlig å sammenligne seg med.
Les også: Høgskolen er mer todelt enn andre
Høgskolestyret vedtok derfor i sitt møte 18.desember å erstatt dagens ledelsesmodell med valgt rektor som også er styreleder med en ny ledermodell med ansatt rektor og ekstern styreleder oppnevnt av Kunnskapsdepartementet.
Etterlyste bedre ledelse
Lederdebatten preget høsten 2014 ved høgskolen og blant andre etterlyste professor Steinar Stjernø en bedre ledelse ved høgskolen. Han mente at Høgskolen i Oslo og Akershus ikke har greid å skaffe seg de lederne den fortjener.
Han hadde tvilt seg fram til at ansatt rektor var bedre enn valgt og hadde en lang rekke krav til en profilert rektor som blant annet evnet og takle media og delta mer i samfunnsdebatten, samt stå i storm både internt og eksternt.
Les også:
I stillingsutlysningen som nå er sendt ut ser det ut til at mange av Stjernøs innspill er fulgt.
Rekrutteres på to måneder
Mens det vanligvis tar oppimot ett år å ansette en professor skal nå HiOA rekruttere en ny toppleder på to måneder. Søknadsfristen på stillingen er 11.februar. Et 25 personer stort innstillingsutvalg skal delta i letingen etter ny rektor sammen med et eksternt rekrutteringsbyrå. Hele rekrutteringsprosessen ledes av professor og eksternt styremedlem i høgskolens styre, den svenske professoren Agneta Bladh. Det er planlagt et ekstraordinært styremøte rett før påske der rektor skal ansettes.
Les også: Her er de som skal finne ny rektor
Ekstern styreleder
Høgskolens ledelse jobber også med en liste over forslag på eksterne styremedlemmer som skal sendes over til departementet de nærmeste dagene. Departementet skal også oppnevne ekstern styreleder, aller helst før tilsetting av rektor finner sted, slik at den nye styrelederen kan delta i de siste intervjurundene med rektorkandidatene.
Tiltredelse er 1.august 2015. Før den tid skal også nye dekaner og en rekke studieledere og instituttledere være rekruttert og ansatt. Høgskolen skal rekruttere over 50 nye ledere i år og neste år, da de fleste åremålsstillingene til de sittende faglige lederne går ut i 2015/2016.
Rektorstillingen er lønnet i statens lønnstrinn 91-101, som tilsvarer kr 1.038.800 til kr 1.253.100, men høyere kan lønn kan ifølge utlysningen vurderes.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!