Ebba Lund gikk ut fra Kommunal- og sosialskolen for 50 år siden.

Fortsatt forelska i lærer'n

De feirer 50 år som sosialkandidater. Blant dem Ebba Lund, som den gang ble forelska i rektor. Og nå har hun vært gift med ham, Bernt H. Lund, nesten like lenge.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ebba Lund er utdannet sosialkandidat fra Norges sosial- og kommunalhøgskole for 50 år siden. Etter en rekke fusjoner er utdanningen nå en del av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Onsdag 19. november feiret avgangskullet ‘64 fra sosiallinjen ved Norges kommunal- og sosialhøgskole 50-årsjubileum. De har møttes med fem års mellomrom helt siden siste eksamen.

Krigsfange, rektor og diplomat

Ebba Lund giftet seg etterhvert med høgskolens rektor Bernt H. Lund (bildet under). Den kjente embetsmannen og diplomaten har nettopp fylt 90 år. Bernt H. Lund tok examen artium i 1942 og ble samme år arrestert for illegal avisvirksomhet. Han satt som fange på Grini og ble deretter sendt til Sachsenhausen hvor han satt fram til frigjøringen i 1945.

Etter krigen, studerte han statsvitenskap ved Universitetet i Stockholm. Fra 1963 til 1967 var han lektor og senere rektor ved Norges Kommunal- og Sosialhøgskole. Det var der han møtte Ebba.

Dere var pionerer i arbeidet med å profesjonalisere sosialt arbeid. 

Inger-Lise Stjernholm Fehn

De hadde rødvin til seks kroner flaska da. 

Ebba Lund

— Vi ventet et par år etter jeg var ferdig med studiene før vi ble offentlige, forteller Ebba Lund med glimt i øyet.

— Men det var fryktelig morsomt at kontordamen hans ikke skjønte noe som helst, ler hun.

Velferdsstatens pionerer

Det er Bjørn Riiser som ønsker velkommen på 50 års festen med noen praktiske opplysninger:

— Vi har en representant fra utdanningen ved HiOA her i dag, og så er Khrono her i tilfelle noen av oss husker noe fra 60-tallet, sier han til humring fra salen.

Inger-Lise Stjernholm Fehn, førstelektor og representant for den nåværende sosionomutdanningen, spanderte sprudlevann og fine ord:

— Dere var pionerer i arbeidet med å profesjonalisere sosialt arbeid, startet hun.

— Her i rommet sitter det minst 500 årsverk innenfor faget vårt. Fattigloven av 1900 var fortsatt gjeldende da dere utdannet dere. 52 stykker på kullet fordelt på to klasser er noe annet enn når vi nå utdanner 150 sosionomer i året og ikke bare er én utdanning i landet, men er 1 av 12, sier Fehn.

Mangfoldig

Den yngste var 20 år gammel da hun startet på utdanningen, mens eldstemann var 50 da han startet. Klassen besto av en spredning mellom folk med alt fra bakgrunn fra militæret og politiet til jordmødre og søstre fra fattighuset. Det var krav om ett års forpraksis i sosialt arbeid.

Ebba Lund hadde bodd ni år i utlandet og deretter jobbet på behandlingshjem.

Bernt H. Lund spilte også en viktig rolle i utviklingen av utdanningen av profesjonelle sosialarbeidere i Norge. Han var forfatter av utredningen om utdanningen som har preget faget fram til i dag.

Ikke de enkleste studentene

— Vi brant for saken og de fleste fagene var veldig interessante, sier en fortsatt brennende engasjert Ebba Lund.

Hun beskriver et kjønnsskille i kullet:

— Mennene var mest interessert i de administrative aspektene og ville inn i ledelse. Så i noen av de mer kliniske fagene satt de bakerst i rommet og fulgte ikke med på det som ble sagt. Samtidig var kanskje vi mer interessert i klientarbeidet og var kanskje litt på samme måte i de administrative fagene, erindrer hun.

— Det gjorde oss til tider ganske vanskelige å ha med og gjøre ja.

Arnfinn Jensen legger til:

— Vi var ektefødte barn av sosialdemokratiet. I starten spøkte man med at siden vi var så hyggelige og gode å snakke med, kanskje vi kunne brukes som trikkekonduktører. Men vi hadde en tro på det gode i mennesket.

Gjesteforelesere listes opp av hele bordet i en kollektiv oppramsing. Helge Seip, Karl Evang, Jørgen Vogt, Egil Aarvik og første sivilombudsmann Andreas Schei.

— Vi skulle gjennomføre velferdsprogrammet etter krigen. Vi hadde et driv og visste hva vi ville få til. Rektor Bernt H. Lund var drivkraften bak oss. Splitter ny lov om sosial omsorg var det vi som skulle implementere, sier Jensen.

Andre tider?

Arne Andersen hadde bakgrunn fra politiet da han startet på utdanningen og beskriver et godt samhold og miljø i kullet, og veldig gode kulturbegivenheter utenom:

— Kunst og kulturinnslag, musikk og debatter. Og det var jo primus motor Bjørn Riiser som sto for flesteparten av dem, forteller han.

— Selv om vi hadde det mye gøy sammen så var det langt unna det vi leser i avisa om studentfyll i dag, sier Andersen.

Hvorpå Jensen skyter inn fra sidelinjen:

— Husker du ikke han som falt ut av vinduet fra andre etasje? I bygget vårt var det oss på sosialkandidatutdanningen i tredje etasje, kommunalkandidatene i andre etasje og Vinmonopolet i første etasje.

— De hadde rødvin til seks kroner flaska, presiserer Ebba Lund.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS