Åpen diskusjon om nye partnere

Bør NTNU i Trondheim slå seg sammen med høgskoler i Midt-Norge – eller er sammenslåing med andre teknologiske høgskoler rundt i landet en bedre idé? Rektor Gunnar Bovim, vet ikke.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med resultatet av torsdagens møte). 

— Vi er ikke der nå at vi sier at kartet skal se sånn eller sånn ut. Jeg er opptatt av at vi tenker høyt sammen. Det skal være lov å stille dumme spørsmål. 

Slik åpnet NTNU-rektor Gunnar Bovim (bildet under) møtet på Hell onsdag ettermiddag. Dette var inngangen til et todagers seminar over temaet:

«Hvem bør NTNU samarbeide med? Hvor tett, og ut fra hvilke premisser?».

Jeg vet overhode ikke hva jeg mener er det beste for landet når det gjelder disse
alternativene.

Gunnar Bovim

Hvem slår seg sammen med hvem? 

Bakgrunnen er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksens (H) initiativ før sommeren hvor han ber landets universiteter og høgskoler om innspill til varslet strukturendring i sektoren. Det ligger i kortene at prosessen vil lede til vesentlig reduksjon i antall høyere utdanningsinstitusjoner. Spørsmålet er hvem som skal slå seg sammen med hvem.

I den forbindelse arrangerer Kunnskapsdepartementet en serie høringer landet rundt, hvor den første går av stabelen i Bodø fredag 5. september. NTNU deltar i møtet som arrangeres i Molde 17. september. Der deltar samtlige høgskoler i landsdelen. Høgskolen i Oslo og Akershus skal møte de regionale utdanninsinstitusjonene på Østlandet 23.september.

Statsråden spiller opp, og en utvidet stollek er i gang.

Les også: 

Tre scenarier

Rektor, som også har blogget om prosessen, presenterer tre ulike perspektiver til debatt på samlingen. De er som følger:

  • NTNU videreutvikles innenfor nåværende rammer
  • NTNU går inn i samarbeid med, eller slår seg sammen med, høgskoler i Midt-Norge, altså ut fra et geografisk premiss
  • NTNU innleder samarbeid/sammenslåing med teknologiske høgskoler i Norge, altså ut fra et prinsipp og faglig fellesskap.

Til stede var styret med styreleder Svein Richard Brandtzæg i spissen (bildet over), samt rektorat, dekanat - og Universitetsavisa.

Argumenter for tekno-sammenslåing

I dokumentet utarbeidet av rektors arbeidsgrupper fremmer han flere argumenter for en teknologisk sammenslåing: «NTNU, som nasjonalt tyngdepunkt innen teknologisk forskning og utdanning, bør fortsatt utnytte sine faglige fortrinn gjennom samarbeid med norsk industri, nasjonalt og regionalt. Det kan blant annet skje gjennom samarbeid med andre utdanningsinstitusjoner som har god kompetanse innen teknologisk utdanning og forskning… Konkret kan dette skje gjennom formaliserte samarbeidsavtaler, eventuelt fusjoner.»

Rektor presiserer likevel at alle muligheter står åpne.

— Jeg vet overhode ikke hva jeg mener er det beste for landet når det gjelder disse alternativene. sa NTNUs rektor.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS