Professor Astrid Bergland forklarer stor publisering med blant annet mange gode kolleger, lange arbeidsdager og flinke stipendiater i forskningsgruppen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Professor i fysioterapi publiserte mest på høgskolen

Nye tall viser at professor i fysioterapi, Astrid Bergland, publiserte klart mest på Høgskolen i Oslo og Akershus i 2013.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Astrid Bergland (63), som er professor ved Institutt for fysioterapi, oppnådde 12 tellende publikasjoner i 2013.

Hun troner dermed på publiseringstoppen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) foran førstelektor Tore Bonsaksen ved Institutt for ergoterapi og ortopediingeniørfag, som fikk ni  tellende publikasjoner. På tredjeplass ligger professor Øyvind Grøn på allmenne fag ved Institutt for informasjonsteknologi og professor Anne Karen Jenum ved Institutt for ergoterapi og ortopediingeniørfag, som begge har åtte tellende publikasjoner.

Tirsdag 1. april ble de nye tallene for publikasjonspoeng på institusjoner innen høyere utdanning offentliggjort i Database for statistikk om høgre utdanning (DBH). HiOA klarte en liten vekst i 2013, opp til 0,4 poeng per faglig ansatt, men likevel langt unna egen målsetting på 0,5 poeng per faglig ansatt.

Feiret med et glass

Astrid Bergland synes det er stas å være den som publiserer mest på HiOA.

— Jeg synes det er morsomt å bidra til forskning, til at verden utenfor får se hva vi får til her på høgskolen, og ikke minst at forskningen vår kommer ut til praksisfeltet, sier Bergland, som ble så glad at hun måtte feire med et glass hvitvin på Litteraturhuset.

Hun oppsummerer selv hovedtemaet hun forsker på som «vital aldring».  

— Det handler om helsefremmende, forebyggende og behandlende tiltak for hjemmeboende eldre og eldre på institusjon. Jeg er opptatt av å se på bredden innenfor temaet aldring, sier hun.

Stor aktivitet

Bergland (bildet under) leder den tverrfaglige forskergruppen Aldring, helse og velferd, og leder også det nye doktorgradsprogrammet i helsevitenskap. Hun tok selv doktorgraden i 2007 med en avhandling som hadde tittelen «Prediktorer for fall hos hjemmeboende eldre» og ble professor i 2007.

— Hva er forklaringen på at du har fått publisert så mye?

— Det skyldes nok at jeg har mange stipendiater i forskergruppen og mange dyktige kolleger, og så jobber jeg lange dager, sier hun.

Ifjor publiserte hun flere vitenskapelige artikler, holdt tre-fire store konferanser, blant annet en landskonferanse i fall-forebyggende arbeid. Hun er med i EU-forskernettverket Profane (Prevention of Falls Network Europe), holder masse foredrag og er dessuten stadig ute og snakker om sine forskningstemaer for et allment publikum, for eksempel på frokost-tv eller i bladet «Vi over 60».

— Jeg var senest på frokost-tv denne uken og snakket om subjektiv alder, det vil si selvopplevd alder, som ikke nødvendigvis er det samme som antall år, forteller hun.

Fjoråret var ikke noe unntaksår for henne når det gjelder forskning.

— Jeg har publisert mye i mange år og kommer til å fortsett med det. Jeg er med på flere søknader, og regner med at det blir mye i 2014 også, sier hun.

Flest krediteringer

Mens Astrid Bergland er på publiseringstoppen målt i antall tellende publikasjon, er professor Øyvind Grøn (70) på topp i antall registrerte forskningsresultater. Han har hele 127 bidrag i Cristin i 2013, og her er det - i tillegg til vitenskapelige publikasjoner - også populærvitenskapelige artikler og foredrag som gir formidlingspoeng ved HiOA.

— Jeg satte inn en spurt etter at jeg ble 67 år og har satt personlig rekord det siste året. Det har vært en bevisst satsing, og det er trivelig å lykkes, sier Grøn (bildet under).

(Øyind Grøn. FOTO: Olav-Johan Øye/HiOA)

Han forteller at nøkkelen for å få til så mye publisering for ham har vært å ta natten til hjelp.

— Jeg jobber gjerne to timer hver natt, og det har vist seg å være effektiv tid. Dessuten har jeg ikke hatt så mye undervisning , og i tillegg har jeg hatt et svært godt samarbeid spesielt med mine kolleger Simen Bræk og Steinar Johannesen her på instituttet, og tidligere med professor i teoretisk fysikk Erik Eriksen ved Universitetet i Oslo, sier han.

Vil fortsette

Temaene Grøn forsker på er oppsummerer han til to: Det ene er anvendelse av den generelle relativitetsteorien til å beskrive universets utvikling, og det andre er utforskning av elektromagnetiske felter fra akselererende ladninger.

Grøn fylte 70 i vår, og han vil fortsette å publisere. Han ville gjerne ha fortsatt i jobben etter 70 og håper at han skal få ja til å fortsette som professor II.

— Jeg føler at jeg har mye å bidra med fortsatt, sier Grøn, som snart kommer med ny lærebok i termodynamikk og skal feires med jubileumsseminar på HiOA i juni med tittelen «Det naturvitenskapelige verdensbildet».

Oversikt over fakultet og institutt

Khrono har laget en oversikt over publisering per faglig ansatt på hvert fakultet og institutt i 2012 og 2013.

Den oversikten finner du her.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS