Christoffer Alsvik er bekymret for flytteplanene for Institutt for sosialfag. Foto: Patrick da Silva Sæther

Vil ha større rom til forelesning hvis instituttet må flytte

Studentene på Institutt for sosialfag er ikke fornøyd med høgskolens flytteplaner. Men et større forelesningsrom kan løse utfordringene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Christoffer Storm Tiller Alsvik er nestleder i Studentenes Fakultetsråd på Fakultet for samfunnsfag. Han har også sittet i fakultetets utvalg som har diskutert mulige flytteplaner, og han er selv student på Institutt for sosialfag.

Som Khrono skrev i forrige uke har dekan Dag Jenssen innstilt på at Institutt for sosialfag skal samles i bygget der Forskningsrådet i dag holder til. Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) overtar bygget fra høsten av, og inn i bygget skal også Senter for velferds- og arbeidslivsforskning (SVA) inn. SVA er samlingen av AFI og Nova som ble en del av høgskolen fra 1. januar.

Studentene liker ikke planene

— Vi har diskutert flytteplanene med mange studenter, og ingen er fornøyde med det opplegget som nå foreligger, sier Alsvik.

— Hva er problemet?

— Det første drøye halvåret av bachelorstudiene på sosialfag består av forelesninger med fulle klasser. I 2013 var det 160 studenter som ble tatt opp til sosialt arbeid alene, og det er per i dag ikke store nok undervisningsrom i det nye bygget for å romme slike kull, sier Alsvik og legger til:

— Derfor må førsteårsstudentene ha all sin undervisning i sine første måneder i Pilestredet 35 (P35). Dette igjen gjør at det er dette bygget de kommer til å identifisere seg med. Ikke bare det første året, men resten av tiden sin på faget. Dermed har lærerne som har engasjert seg i dette, blant annet Jan Storø med egen kronikk i Khrono, helt rett. En flytting vil splitte studentene fra sine lærere og forelesere.

Slår rot i «feil» bygg

— Men det er bare å gå over gata?

— Men studentene kommer ikke til å ha noen grunn for å gå over gata all den tid undervisningens skjer i P35. De kommer til å slå rot i det bygget, og oppleve P35 som «sitt» bygg. Av egen erfaring vet jeg at det første bygget du slår rot i som student, er det bygget du søker til også senere i studiene, sier Alsvik.

— Slik planen er i dag skal studentene tiltrekkes gjennom arbeidsplasser og grupperom, men disse vil være tilgjengelige for alle studentene på HiOA. Grunnet en generell plassmangel på høgskolen vil dette bety at studentene som ender opp med å være i det nye bygget er de studentene som ikke finner plass noe annet sted og ikke nødvendigvis sosialfagsstudentene, understreker Alsvik.

Samlokalisering og ekspandering

Alsvik opplever at hovedargumentene for flyttingen er at man skal samle instituttet samtidig som man skal gi plass til ekspansjon for fagene økonomi og administrasjon, og administrasjon og ledelse i P35.

— Slik løsningen blir nå samles masterstudentene og resten av Institutt for sosialfag, mens bachelorstudentene blir nedprioritert. Dette sender et veldig uheldig signal til studentene, sier Alsvik og legger til:

— Vi er blitt fortalt flere ganger at universitetssatsingen ikke skal gå på bekostning av bachelorstudentene, eller profesjonsutdanningene. En flytting av profesjonsutdanningene på sosialfag til et bygg der det ikke er plass til bachelorstudentene, for å gjøre plass til de mer teoretiske fagene bygger etter mitt syn ikke opp under dette. Jeg håper ledelsen tar med seg dette når de skal gjøre beslutningen, og viser at profesjonsutdanningene fortsatt har en sentral plass på høgskolen og i det nye bygget.

Håper på nytt rom

Alsvik sier at den eneste gode løsning han ser, hvis høgskoleledelsen nå bestemmer seg for flytting av sosialfag, er at høgskolen bruker noen av alle millionene den har på bok til å bygge om bygget slik at man får tilgjengelig et stort nok forelesningsrom.

— Det er enormt viktig for det faglige miljøet på instituttet at forelesere og studenter er sånn noe lunde samlet. Får man bachelorundervisning også i det nye bygget er flytting helt grei, sier Alsvik.

— Er det en realistisk mulighet?

— Det må andre enn meg svare på, men høgskolen har penger og det er teknisk mulig, men det vil koste endel, sier Alsvik.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS