Rektor Kari Toverud Jensen regner med at Fakultet for helsefag får ordnet opp i sin stipendiatfloke. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor frykter ikke for doktorgradsprogram

Rektor har full tillit til at Fakultet for helsefag får ryddet opp i sine stipendiatproblemer før forsinkelsene skaper problemer for doktorgradsprogrammet.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var fredag Khrono fortalte at stipendiatkrangelen på Fakultet for helsefag slett ikke er over. FoU-utvalget hadde møte torsdag. Med fire mot to stemmer (en blank stemme) ville ikke FoU-utvalget godkjenne den samlede søknad fra Institutt for atferdsanalyse. Deres vedtak ble:

«FoU-utvalget behandler ikke saken siden søknaden ikke oppfyller de formelle kravene til utfylling. Utvalget har dermed ikke forutsetninger for å gjøre en vurdering.»

Da Khrono intervjuet prodekan og leder i FoU-utvalget sist fredag, Trine B. Haugen, ville hun ikke kommentere selve saken før referatet fra møtet var godkjent av FoU-utvalget. Referatet er nå godkjent og publisert på fakultets hjemmesider.

Vil gjerne finne en løsning

— Dere har bestemt dere for å ikke behandle den felles søknaden fra Institutt for atferdsvitenskap. Hva skjer nå?

Dette er en krevende sak som vi prioriterer høyt.

Nina Waaler

— Jeg vil først si at det er 100 prosent enighet i FoU-utvalget at vi hadde ønsket oss at denne saken nå var løst og man kunne begynne å konsentrere seg om faglige oppgaver. Men etter flertallets syn var søknaden så mangelfull, at vi ikke kunne godkjenne den. FoU-utvalget har nå gjort jobben sin. Det vil være opp til fakultetets ledelse ved dekan og fakultetsstyret hvordan de skal håndtere prosessen videre, sier Haugen.

— På Institutt for atferdsvitenskap og i programmet for atferdsanalyse er man bekymret fordi prosessen med å få de fem stipendiatene på plass trekker ut i langdrag. Forstår du deres bekymring?

— Jeg forstår deres utålmodighet. Men de fem stillingene det her er snakk om kommer jo som en ekstrabevilgning fra høgskolestyret. Jeg har ikke hørt noe om manglende robusthet i programmet tidligere. Men som sagt jeg forstår utålmodigheten, svarer Haugen.

(Dekan på fakultet for helsefag Nina Waaler og leder av FoU-utvalget Trine B. Haugen. Foto: Tove Lie)

Ny prosess åpen for alle

— Den prosessen Fakultet for helsfag har valgt for disse stipendiatstillingene gitt av høgskolestyret er annerledes enn den prosessen atferdsmiljøet er vant til. Når det oppstår turbulens og uenighet må vel ledelsen ved fakultetet ta ansvaret for at endringene ikke er kommunisert eller forankret godt nok?

— Det har jo fungert utmerket for fakultets andre doktorgradsprogram helsevitenskap, og jeg tror det også er snakk om misforståelser som det ikke har vært så lett å rydde opp i. Det er flere ganger foretatt endringer i utlysningen for å komme fagmiljøet i møte uten at det kom søknader fra Institutt for atferdsvitenskap.

— Men helsevitenskap er jo et helt nytt program, uten historikk for andre prosesser enn den som nå er valgt. I tillegg er det jo et instituttovergripende program, uten en klar forankring på et institutt?

— Vi har lagt opp til et løp der fagmiljøene først søker om forskningsressursen «stipendiater». Så velger FoU-utvalget ut de sterkeste fagmiljøene, eventuelt med ekstern hjelp som denne gangen. Deretter utlyses stipendiatstillingene. Dette er en metode som er vanlig nasjonalt og internasjonalt, sier Haugen.

Tillit til at fakultetet løse saken

Khrono har kontaktet rektor Kari Toverud Jensen i sakens anledning, hun ønsker ikke å svare på Khronos konkrete spørsmål, men svarer kort på epost:

— Dette er en sak i prosess som jeg har full tillit til og forventning om at ledelsen ved fakultetet håndterer.

— Prioriterer saken høyt

Dekan Nina Waaler er også kort og konsis i sine svar til Khrono.

— Hva er konsekvensene når saken nå er videresendt til fakultetsstyret. Når har dere møte?

— Saken er ikke videresendt til fakultetsstyret.

— Det er mange måneder siden høgskolestyrets vedtak ble gjort. De andre programmene er godt i gang med utlysning/ansettelse mv. På spørsmål fra Khrono svarer rektor at hun har full tillit til at fakultet håndterer dette på en god måte. Er dere bekymret for situasjonen? Hvordan vil dere løse den?

— Dette er en krevende sak som vi prioriterer høyt og derfor jobber aktivt med, svarer Waaler. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS