Abelfest for Yves Meyer

I går feiret det norske akademia vinneren av Abelprisen 2017: Den franske matematikeren Yves Meyer. Vi traff mange av dem på den røde løperen på vei inn til middag på Akershus festning.

Publisert Oppdatert

I mars ble det offentlig at Abelprisen 2017 gikk til den franske matematikeren Yves Meyer for hans nøkkelrolle i utviklingen av den matematiske teorien om wavelets.

Tirsdag 23. mai fikk Yves meyer overrakt prisen av Hans Majestet Kong Harald, det var foredrag og det ble avholdt æresmiddag med store deler av toppene i norsk akademia tilstede på Akershus slott.

I en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet het det i mars at Meyer har vært en visjonær leder «i skjæringspunktet mellom matematikk, informasjonsteknologi og numeriske beregninger og simuleringer», skriver Det Norske Videnskaps-Akademi i sin begrunnelse.

Isaksen gratulerte

— Jeg vil gratulere Yves Meyer med Abelprisen. Hans arbeid er en god illustrasjon på at teknologiske fremskritt hviler på en grunnmur av matematikk, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Hans arbeid er en god illustrasjon på at teknologiske fremskritt hviler på en grunnmur av matematikk.

Torbjørn Røe Isaksen

Wavelet-analyse har vært anvendt innen en rekke svært forskjellige områder, som datakompresjon, støyreduksjon, medisinsk bildediagnostikk, arkivering, digital kino og forbedring av oppløsningen på bilder fra romteleskopet Hubble.

Seks millioner kroner

Abelprisen er en anerkjennelse av bidrag av usedvanlig dybde og innflytelse innen de matematiske vitenskaper og har vært utdelt årlig siden 2003. Prisen omfatter et kontantbeløp på seks millioner kroner.

Yves Meyer ble tirsdag 23. mai overrakt Abelprisen fra Hans Majestet Kong Harald V i en tildelingsseremoni i Oslo. 

Og etterpå var det festmiddag på Akershus festning, og vi fikk fanget en del av gjestene på rød løper på vei inn. Sjekk bildene øverst i denne saken.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!