Utestengt etter å ha brukt falskt vitnemål
En student er utestengt fra norske utdanningsinstitusjoner i et helt år etter å ha benyttet et falskt vitnemål.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
I mars i år mottok Universitetet i Bergen (UiB) en melding fra NTNU. Flere søkere til kvoteprogrammet der hadde levert falske papirer. Dette førte til at en student ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved UiB ble innkalt til Studieadministrativ avdeling (SA). Studenten var tatt opp via kvoteprogrammet, og hadde vist et vitnemål fra samme institusjon som NTNU-studentene, skriver På Høyden.
Skyldte på andre
Det viste seg raskt at også UiB-studenten hadde falske papirer. Det innrømmet vedkommende i samtale med SA. Men studenten hevdet at det var noen andre som både hadde fremskaffet de falske dokumentene og skrevet søknaden. Studenten kunne også vise frem et annet vitnemål, som var ekte, og mente at dette viste gode nok karakterer til å komme inn ved UiB.
— Alvorlig tilfelle
Det argumentet kjøpte ikke Den sentrale klagenemnd. De behandlet saken i vår. «Etter nemndas syn står man overfor et bevisst og alvorlig tilfelle av opptak på grunnlag av falskt vitnemål», heter det i saksframstillingen. Konklusjon: Annullering av eksamener som er avlagt ved UiB og utestenging fra norske utdanningsinstitusjoner som er omfattet av universitets- og høgskoleloven fram til neste sommer.
Etter nemndas syn står man overfor et bevisst og alvorlig tilfelle av opptak på grunnlag av falskt vitnemål.
Den sentrale klagenemnd, Universitetet i Bergen
Advarer mot Jemen
—Søkerdokumentasjon kontrolleres før opptak, og alle internasjonale gradsstudenter må fremvise originale vitnemål når de kommer til UiB for at opptaket skal være endelig.
Det skriver Anne Christine Johannessen, viserektor for internasjonalisering, i en epost til På Høyden.
—Ved kontroll av søkerdokumentasjon forekommer det at vi oppdager dokumenter som ikke er ekte, men omfanget av slike saker er ikke stort, sier Johannessen videre.
Validisering av vitnemål skjer ved at man bruker ulike databaser, blant annet Nokuts landdatabase. I noen tilfeller blir også studentens hjemmeuniversitet kontaktet.
Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) har en liste over land der man ikke kan stole på at dokumentene studentene viser frem er korrekte. Søkere med ikke-verifiserbare dokumenter får tilbud om vurdering etter Nokuts ordning for personer uten verifiserbar dokumentasjon. Dette er en ordning som er spesialtilpasset flyktninger, og som blant annet består av ulike former for testing og intervju. Per i dag står Afghanistan, Den demokratiske republikken Kongo, Irak, Liberia, Sierra Leone og Somalia på denne listen. Men i et brev sendt fra Kunnskapsdepartementet heter det at også Jemen nå må føres opp på denne listen.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!