vitenskapsakademier
Vitenskapsakademiene vil ha hovedkontoret i Norge
De europeiske vitenskapsakademiene ønsker å etablere hovedkvarteret sitt i Oslo. Nå krysser de fingrene for at det kommer med på statsbudsjettet.
Etter å ha hatt hovedkontor ti år i Tyskland ser nå European Academies Science Advisory Council (EASAC) til Norge. 10. august besøkte både sittende EASAC-president og påtroppende president Oslo for å diskutere dette med Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA). Organisasjonen ønsker sterkt å legge sitt hovedkontor til Oslo.
— Dette er en viktig organisasjon i det europeiske nettverket. EASAC sammenfatter forskning som er relevant for politikkutforming. Norske fagmiljøer er aktive i dette nettverket, forklarer generalsekretær Gunn Elisabeth Birkelund i DNVA.
Påvirker EUs politikk
EASAC, som er et politisk uavhengig organ bestående av vitenskapsakademier, brukes ofte av EU- kommisjonen til å få kunnskapsoversikter om konkrete tema.
Et eksempel Birkelund viser til er en rapport fra klima- og miljøpanelet i EASAC som fikk EU til å forby et skadelig sprøytemiddel mot insekter. Et annet eksempel på aktuelle temaer som de arbeider med er energikrisen både Norge og Europa står i.
— EASACs arbeid vil også ha betydning for norsk politikk. Om hovedkontoret kommer til oss vil vi dessuten ha større muligheter til å påvirke hvilke temaer de arbeider med, sier Birkelund.
— Måten EASAC arbeider på er at de enten utvikler egne tema de vil jobbe med, eller de får spørsmål fra politisk hold om å skaffe kunnskapsgrunnlag knyttet til et bestemt tema, forklarer hun videre.
EASAC består av 27 nasjonale akademier fra EU, Norge, Sveits og Storbritannia. Før de kom til Tyskland holde de til ved Royal Society i London.
Haster med finansering
Akkurat nå venter både EASAC og DNVA i spenning på om de kan få finansering til å realisere flytteplanene til Oslo. De har sendt en søknad til Kunnskapsdepartementet for å få dette med på årets statsbudsjett som legges frem for Stortinget i oktober.
— Det er ikke snakk om store summer, men til drift av EASACs sekretariat i en periode på to ganger fem år, sier generalsekretæren, uten å ønske utdype hvor mye det er snakk om.
— Jeg mener det vil være en lost opportunity om Norge ikke legger til rette for dette.
Nyeste artikler
Har varslet behov for å kutte opp imot 100 årsverk. Kun åtte får tilbud om sluttpakke
Tilbake til penn og papir?
Hva vil vi med barnevernspedagogutdanningen?
Risikofylt forskning, pandemier og biovåpen
Åpen forskning muliggjør forskningsnær utdanning
Mest lest
Sjokkmåling: Nær dobling for Frp blant studenter
Kvinner skjuler hvor tøft de har det på jobb etter sykdom. — Jeg lukket døra på kontoret og gråt
Khronos lesere med 37 forslag til Årets navn i akademia 2024
Juss-nestor mener Kjerkols fuskesak må behandles på nytt
1107 årsverk visket bort i akademia i 2024