I Hongkong står folk i kø for å få gratis munnbind for å beskytte seg mot det nye coronaviruset. Alle tog og ferger mellom Hongkong og Kina innstilles fra midnatt den 30. januar, opplyser Hongkongs leder Carrie Lam. Foto: NTB-Scanpix - EPA/Jerome Favre

Virus-utbrudd: Har ingen evakueringsplan for rundt 150 norske studenter i Kina

Wuhan-viruset. Flere land henter nå hjem sine statsborgere fra den virusherjede provinsen i Kina. Norske myndigheter har foreløpig ikke anbefalt de over hundre norske studentene i Kina om å reise hjem.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere land vurderer nå å hjelpe sine innbyggere ut eller hjem som følge av det nye coronavirus-utbruddet i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina.

Norske myndigheter har foreløpig ingen evakueringsplaner.

FAKTA

Wuhan-viruset (coronavirus)

Startet som et utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Kina desember 2019. Identifisert av kinesisk helsemyndigheter 7. januar 2020.

Tyder på at smitten startet på et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market.

Har genetiske likheter med SARS-viruset (SARS-CoV). 774 dødsfall ble registret i 26 land etter den epidemien i 2002-2003.

Feber har vært rapporter som det vanligste symptomer på infeksjon. Sår hals er rapportert og noen har blitt diagnostisert med lungebetennelser med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med luneinfiltrater på røntgen.

Folkehelseinstituttet anbefaler god håndhygiene, med såpe og vann, til forebygging.

Det finnes ingen vaksine mot sykdommen per i dag.

(Kilde: Folkehelseinstituttet, Store Norske Leksikon. 27. januar 2020)

Det er uvisst hvor mange nordmenn som befinner seg i Kina. Lånekassen gir støtte til 143 studenter i Kina og Hongkong våren 2020, mens foreningen for utenlandske studenter, Ansa, sier de har 151 medlemmer her. Det får Nettavisen opplyst.

Vi anbefaler ikke våre medlemmer å reise hjem.

Hanna Flood

Ansa-president Hanna Flood ber sine medlemmer om å holde seg best mulig oppdatert.

— Vår anbefaling er at norske studenter i Kina følger Utenriksdepartementets reiseråd og rådene til Folkehelseinstituttet. Vi anbefaler ikke våre medlemmer å reise hjem, sier Flood til Nettavisen.

Flood opplyser til avisen at Ansa ikke har fått meldinger om mistanke om smitte blant norske studenter.

Fraråder reiser til provins

Utenriksdepartementet (UD) oppfordrer alle norske reisende om å registrere seg på reiseregistrering.no og ber alle ta kontakt med ambassaden i Bejing om de har behov for hjelp.

— UD og den norske ambassaden i Beijing jobber med å kartlegge om det er norske borgere som er berørt, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Siri Svendsen, til Nettavisen.

De følger utviklingen nøye og vurderer fortløpende behov for eventuelle tiltak, skriver avisen.

I helgen oppdaterte UD reiserådene for Kina og fraråder nå reiser til Hubei-provinsen som ikke er strengt nødvendige.

Flere land henter sine statsborgere

106 personer har så langt mistet livet som følge av det nye coronaviruset (2019-nCoV) som nå herjer. Totalt har over 4.000 fått påvist smitte i Kina, ifølge NTB.

Verdens helseorganisasjon mener den globale risikoen er høy.

Derfor er det flere land som nå legger evakueringsplaner.

Danske myndigheter opplyste mandag at de forsøker å få ut 13 dansker som oppholder seg i provinsen, melder NTB.

Den britiske ambassaden i Beijing opplyser på Twitter at de «arbeider med å tilby britiske borgere et alternativ til å forlate Hubei-provinsen».

Franske statsborgere som ønsker å forlate byen Wuhan har fått tilbud om å være med på en direkteflygning til Frankrike senere i uken, ifølge Nettavisen. De som benytter seg av tilbudet, vil bli plassert i karantene i 14 dager.

Også Japan har leid inn fly for å hente hjem 560 japanere som er i den virusherjede Hubei-provinsen.

Det amerikanske konsulatet i Wuhan har også organisert hjemflygning for sine ansatte, samt enkelte andre amerikanere i dag, skriver The Guardian.

Powered by Labrador CMS