lærerutdanning

Vil stramme inn krav om lærer­utdanning

Kunnskapsminister Tonje Brenna vil innføre krav om pedagogisk utdanning for alle som skal undervise i skolen.

Tonje Brenna har blitt enig med organisasjoner i utdanningssektoren om et framtidig krav om pedagogisk utdanning for alle som skal undervise i skolen.
Publisert

Kunnskapsminister Tonje Brenna ønsker å stramme inn opplæringsloven og innføre et framtidig krav om pedagogisk utdanning for lærere som skal undervise i skolen, skriver VG.

Dette har regjeringen blitt enig med Utdanningsforbundet, Lektorlaget, Skolenes Landsforbund, Skolelederforbundet og kommunens organisasjon KS om. 

– Vi vil ikke avskilte noen, men sørge for at fremtidige lærere har formell lærerkompetanse, sier Brenna til VG.

Hun sier at hun ikke vil ta bort dagens mulighet for skoleeier til å ansette midlertidig der det er mangel på kvalifiserte lærere, men at det kan bli aktuelt å justere kravene i loven slik at reglene legger bedre til rette for at kommuner og fylker kan ansette folk på vilkår om å fullføre lærerutdanning.

I den nye opplæringsloven som ble vedtatt i Stortinget i juni sies det ikke noe om hvilke krav som skal stilles til lærerne som skal undervise i skolen, noe Utdanningsforbundet kritiserte da regjeringen la fram lovforslaget i mars i år.

Nå har Kunnskapsdepartementet gitt Utdanningsdirektoratet i oppdrag å utforme forslag til forskrifter til loven, skriver departementet på sine nettsider. Disse skal utdype bestemmelsene i loven og vil bli sendt på høring i løpet av høsten i år.

Etterlyst lenge

Utdanningsforbundet har etterlyst krav om pedagogisk utdanning for lærere lenge.

– Dette har vi jobbet for. Vi er veldig glade for at regjeringen nå ønsker å gjøre det tydelig i opplæringsloven at du skal ha lærerutdanning for å jobbe som lærer, sier forbundsleder Steffen Handal til Utdanningsnytt.

– Dette er et viktig skritt i riktig retning. Nå slår man fast i loven at man skal ha lærerutdanning for å være lærer. Sånn har det ikke vært før, sier Handal.

Han sier likevel at det kan være behov for overgangsordninger som gir kommunene handlingsrom til å bruke ansatte uten lærerutdanning i midlertidige stillinger, eller på vilkår der de ikke klarer å få kvalifiserte søkere.

Bra for lærerne, bra for elevene

Høyres Jan Tore Sanner berømmer forslaget.

— En tydelig lov som krever høy og rett kompetanse for å undervise er bra for lærerne og bra for elevene. Vi ser frem til at Stortinget får oversendt forslaget, slik at vi kan sikre at forventningen om at lærere skal ha lærerutdanning trer i kraft sammen med resten av loven neste høst, sier han til Utdanningsnytt.

Den nye opplæringsloven skal sikre at alle elever i grunnskolen og videregående skole får like muligheter til utvikling og læring, uavhengig av bakgrunn, bosted og forutsetninger. Loven med forskrifter skal gjelde fra august 2024.

Powered by Labrador CMS