Kortnytt

Vil ha status som urfolksinstitusjon

Sametingsrådet foreslår at Samisk høgskole skal få status som en urfolksinstitusjon. Det kommer frem i en pressemelding fra Sametinget.

Sametinget mener Samisk Høgskole bør bli en urfolksinstitusjon.
Sametinget mener Samisk Høgskole bør bli en urfolksinstitusjon.

Sametinget skal behandle innspill til ny universitets- og høgskolelov i desember. Sametingsrådet foreslå nå at Sametinget skal få utvidet oppnevningsrett til styrene ved UiT - Norges arktiske universitet og Nord universitet. Som en del av sametingsrådets forslag blir Samisk høgskole definert som en urfolksinstitusjon.

– For sametingsrådet er det viktig å sikre Samisk høgskole rom til utvikling som en samisk institusjon. Derfor foreslår vi at Samisk høgskoles grenseoverskridende nedslagsfelt og deres utgangspunkt for utdanning og forskning blir synliggjort i lovverk. Vi vet at Samisk høgskole har ambisjoner om å bli et urfolksuniversitet. Å få lovfestet Samisk høgskole som en urfolksinstitusjon er et steg i den retningen, sier sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen (NSR) i pressemeldingen.

Sametingsrådet forslår også at Samisk høgskole skal få lovfestet ansvaret for å utvikle alle samiske språk som fagspråk.

(Hilde Kristin Strand / Khrono)

Powered by Labrador CMS