frp-forslag

Vil ha krisepakke på en milliard til studentene

I Fremskrittspartiet er de lei av å vente på krisepakke fra regjeringen.

Frp-forslaget om en studentmilliard skal det nå forhandles om. Roy Steffensen er lei av å vente på regjeringen.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert.)

— Frp mener det nå er studentenes tur, og lanserer nå en studentmilliard, sier leder av Utdannings- og forskningskomiteen Roy Steffensen (Frp), til Khrono.

Han skriver i en e-post at studentmilliarden fortrinnsvis skal gå til studenter som har tapt inntekt under pandemien.

FAKTA

Et halv år siden forrige krisepakke til studenter

  • Det er godt over et halvt år siden forrige krisepakke til studentene.
  • Studentlederne mener forrige krisepakke på langt nær nådde de studentene som trengte det.
  • Det gjaldt blant annet studenter som mistet jobben. Hvis du mottar støtte fra Lånekassen, har du vanligvis ikke rett til dagpenger.
  • I vår kunne studentene søke om 26.000 i ekstra støtte fra Lånekassen, der 8000 kunne gjøres om til stipend.
  • Frp kan sammen kan de fire største opposisjonspartiene danne et flertall på Stortinget, og dermed få gjennomslag for en ny krisepakke til studentene.

Kilde: VG og Khrono

— Vi vil snakke med både regjeringen og opposisjonen om den nye krisepakken for å se hvor vi kan få flertall, og dette er ett av våre krav til forhandlingsbordet, sier Steffensen.

Det var VG som først skrev om saken.

Ap: — Må komme krisepakke på plass

Også Arbeiderpartiet støtter at det nå må komme på plass en krisepakke til studentene.

— For mange begynner det å haste. Flere studenter jeg har snakket med forteller at jobben er borte og at sparepengene er brukt opp. En krisepakke må på plass raskest mulig , om ikke øker fare for at flere som ikke har rike foreldre slutter på studiene, skriver utdanningspolitisk talsperson i Ap Torstein Tvedt Solberg, i en e-post til Khrono.

Asheim: Vil gjerne i dialoig med Frp

Forslaget om studentmilliarden skal det nå forhandles om.

Hvis Frp henvender de seg til Senterpartiet, SV og Arbeiderpartiet må det forhandles først, men tonen fra den rødgrønne delen av opposisjonen har vært tydelige, med tanke på hva de ønsker.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheims kriver i en epost til khrono følgende om utspillet fra Frp:

— Regjeringen jobber med nye tiltak for å kompensere for de økte smittetallene og dermed nødvendige innstramminger. Derfor har vi varslet at dette vil legges frem for Stortinget i løpet av januar.

Asheim legger til:

— Jeg har i dette arbeidet også hatt tett dialog med studentorganisasjonene om mulige støtteordninger og oppfølging i en krevende studiehverdag. Jeg har svært gjerne dialog med FrP om dette fremover for å finne gode løsninger i fellesskap, skriver Asheim.

SV: Støtter krisepakke

Utdanningspolitisk talsperson i SV, Mona Fagerås, forteller at SV i forhandlingene med opposisjonen vil foreslå ny krisepakke. Hun mener at opposisjonen bør kunne samle seg om, å gi alle studenter som ikke har rett på dagpenger rett til et ekstrastipend.

— Krisen rammer studentene hardt, og mange studenter sliter med å få endene til å møtes. SV har flere ganger tatt til orde for at studentene skal få krisehjelp. Dette handler faktisk om noe så elementært som at alle skal ha råd til å leve og bo, og forhindre at folk blir kastet ut i fattigdom, skriver Fagerås i epost til Khrono.

SV foreslo også i høst både å senke inntektsgrensa for å kunne motta dagpenger, og å sørge for at også studenter med lånekasserettigheter kan motta dagpenger ved permittering.

— At Henrik Asheim i denne situasjonen nok en gang utsetter en løsning for studentene er dramatisk. I stedet for å komme med nye løsninger til en gruppe som har etterspurt det lenge viser ministeren til tiltak som Stortinget fikk på plass i vår og som ikke en gang lengre er gjeldende, slik som ekstrastipendet som SV flere ganger har foreslått, skriver Fagerås og legger til:

— Nå må opposisjonen samle seg for å finne gode løsninger for studentene. Dette er allerede langt på overtid og har rammet mange hardt. Nå er situasjonen igjen svært dramatisk for hele landet, men studentenes rop om hjelp har blitt satt på vent av ministeren.

— Mange fikk jobbene sine tilbake

Khrono spurte Henrik Asheim i forrige uke om hvorfor det tar så lang tid å få på plass en ny krisepakke til studentene når dette har vært etterspurt fra flere hold helt siden den forrige løp ut 1. juli i fjor, svarer statsråden følgende:

— Situasjonen er annerledes nå enn den var i høst og for så vidt også i november og desember. I høst var det mange som fikk jobbene sine tilbake.

— Flere studentledere forteller at de har etterlyst en ny krisepakke i «hele høst og vinter»? Hvorfor kommer den først en gang etter 18. januar?

— Situasjonen er annerledes nå, gjentar Asheim, som har de siste dagene særlig har fått kritikk fra opposisjonen for ikke å være tidlig nok ute med den kommende krisepakken.

NSO: — På høy tid

Andreas Trohjell fortalte i forrige uke til Khrono om en god dialog med Henrik Asheim den siste tiden, men understreker at det nå er på høy tid at noe faktisk skjer.

— Vi er glade for at krisepakken ser ut til å være på vei. Det er godt over et halvt år siden den forrige kom, og det er veldig mange studenter som nå står i en prekær økonomisk situasjon, sa Trohjell til Khrono.

Han poengterte videre at NSO har etterlyst en ny krisepakke gjennom hele høsten og vinteren.

— En ny krisepakke er svært etterlengtet. Nå håper vi at pakken som kommer vil treffe bredt, altså både de studentene som er permitterte og de som ikke har annen form for ekstra inntekt, sa studentlederen.

Endringslogg

Tirsdag 11. januar kl. 23.00: Nye kommentarer fra Henrik Asheim lagt inn.

(Khrono har også bedt om kommentar fra Senterpartiet.)

Powered by Labrador CMS