Rektor på Universitet i Bergen, Dag Rune Olsen i samtale med Venstres Iselin Nybø og leder i Forskerforbundet Petter Aaslestad på forskningspolitisk seminar. Nybø kan være i ferd med å bli statsråden Olsen og Aaslestad må lytte nøye til. Foto: Ketil Blom Haugstulen

VG: Iselin Nybø kan bli ny statsråd for høyere utdanning og forskning

Ny regjering. Ifølge VGs kilder er det Iselin Nybø som kanskje allerede onsdag denne uken kan kalle seg høyere utdannings- og forskningsminister. VG skriver at Isaksen trolig blir i regjeringen, men som arbeids- og sosialminister.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag la de tre partiene Høyre, Frp og Venstre fram sin regjeringsplattform. Da var det offisielt: Venstre skal inn i regjering.

Allerede onsdag denne uken kan de nye navnene i regjeringen være klare og bli offentliggjort.

Venstre kan få tre statsråder

VG har kilder som tilsier at det ligger det an til at Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Iselin Nybø blir Venstres statsråder i Erna Solbergs treparti-regjering.

Skei Grande som lenge har markedsført seg nettopp innen høyere utdanning ser ut til å gå mot Kulturdepartementet.

Kunnskapsdepartementet blir igjen delt i to, der Henrik Asheim skal håndtere barn og unge fram til og med videregående, mens Iselin Nybø skal ha høyere utdanning og forskning.

Ifølge VG skal Isaksen være på vei til å bli arbeids- og sosialminister.

Ingen kommentar fra hverken Nybø eller Isaksen

Khrono var i kontakt med Iselin Nybø rett på nyåret, der hun fortalte at hun var like spent som alle andre på resultater av regjeringsforhandlinger og eventuelle regjeringskabaler.

Selv var hun på plass i jobb på advokatkontor.

Torbjørn Røe Isaksen selv har heller ikke vært særlig medelsom. Khrono spurte ham fredag 14. januar da han kom til OsloMet og annonserte status som universitet, om dette var han siste jobb som minister. Han svarte som han må:

— Det vet jeg like lite om som deg, og noe mer kan jeg ikke si.

Og han bekreftet at han gjerne fortsetter i regjeringen, og også som kunnskapsminister hvis det er det han blir spurt om.

Stølen mest fornøyd med regjeringsplattformen

Rektor på Universitet i Oslo, Svein Stølen, trekker fram i sin første kommentar til regjeringsplattformen til Høyre, Frp og Venstre at han ser tre bra ting, og to ikke så bra ting.

Jeg er særlig spent på den praktiske oppfølgingen av kvalitets-meldingen og humaniora-meldingen – og ikke minst hva dette vil ha å si for den ressurs-messige fordelingen i sektoren.

Svein Stølen

Rektor på UiO, Svein Stølen. Foto: Ketil Blom Haugstulen

— Jeg har tidligere blogget om behovet for en helhetlig kunnskapspolitikk i den nye plattformen – blant annet med større trykk på utdanningskvalitet og læringsmiljø, prioritering av fremragende forskning og utdanning og bedre sammenheng mellom videregående utdanning og høyere utdanning. Alt dette – og mer til – er å gjenfinne i regjeringsplattformen. Det lover godt, men forutsetter selvsagt at det følges opp i praksis, slår Stølen fast, før han fortsetter:

— Ut over å ha forventninger til revisjonen av Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er jeg særlig spent på den praktiske oppfølgingen av kvalitetsmeldingen og humaniorameldingen – og ikke minst hva dette vil ha å si for den ressursmessige fordelingen i sektoren.

Stølen legger til at han på forskningssiden er svært fornøyd med at den nye regjeringen lover å øke den offentlige forskningsinnsatsen ut over 1 prosent av BNP.

Stølen er på den andre siden usikker på regjeringen blander kortene litt når den streker opp hva man skal satse på innen porteføljen til forskningsrådet, og Stølen er naturlig nok svært spent på en avklaring rundt Tullinløkka og framtidig bruk av Nasjonalgalleriet.

— Jeg registrerer at regjeringen nå synes å lukke diskusjonen om hva Nasjonalgalleriet skal brukes til fremover. Det er avgjørende for UiO å få løst vårt arealbehov i tilknytning til Tullinløkka - og ikke minst har vi store ambisjoner om å realisere Tullinløkka som et akademisk sentrum i kunnskapshovedstaden Oslo. Det håper jeg virkelig ikke skrinlegges med denne plattformen, poengterer Stølen.

Mange gode signaler fra Jeløy Radio

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener partiene har lyttet til studentene og er fornøyd med flere gode signaler til studentene og høyere utdanning.

Leder av NSO, Mats Beldo, legger vekt på at regjeringen fortsetter opptrappingen til 11 måneders studiestøtte, ønsker en større satsning på studentboliger og følger opp kvalitetsarbeidet fra forrige periode.

Studentene har forslagene. Nå blir det opp til Norges nye regjering og storting å vise dette i vedtak og budsjetter.

Mats Beldo

— Vi er glad Høyre, FrP og Venstre, har lyttet til mange av studentens ønsker, og håper på en fortsatt offensiv satsing på kunnskap, sier Beldo i en pressemelding fra NSO.

NSO-leder, Mats Beldo.

I meldingen trekker NSO fram at de mener det er mange interessante saker i erklæringen, men også et par ting de er usikre på og må se nærmere på konsekvensene av.

— Vi håper at gode overskrifter nå gir konkrete resultater med en bedre studentøkonomi, økt kvalitet i utdanning og en tryggere studiehverdag. NSO har mange gode løsninger på de utfordringene som er fremfor oss og vi deler gjerne, sier Beldo før han fortsetter:

— Studentene har forslagene. Nå blir det opp til Norges nye regjering og storting å vise dette i vedtak og budsjetter.

Ikt Norge gratulerer partiene

IKT-Norges administrerende direktør Heidi Austlid gratulerer til Høyre, FrP og Venstre med regjeringsplattform.

— Dette er et godt utgangspunkt for viktige politiske satsinger for omstilling og vekst av Norge, sier Austlid og legger til:

— Vi er glade for at V, H og Frp har lyttet til de innspill vi har gitt til forhandlingene, og ser frem til samarbeid med en ny regjering.

Austlid trekker fram at hun mener det er avgjørende for Norges fremtidige konkurransekraft at man har tilstrekkelig digital kapasitet.

Hun trekker også fram at det er bra at den nye regjeringen vil sikre at lærerutdanning og videreutdanning for lærere integrerer digital kompetanse i alle fag, også at elever får kunnskap om og forståelse for teknologi, algoritmisk tenkning og koding allerede tidlig i skoleløpet.

— Men vi savner digital kompetanse i alle profesjonsutdanninger og en forpliktende opptrapping av IT-studieplasser. I løpet av de fire neste årene må vi minimum utdanne 5000 årlig i tillegg til de vi utdanner i dag. Behovet for IT-kompetanse vil øke markant i tiden fremover for at både offentlig sektor og private næringer skal kunne klare den omfattende omstillingen og digitaliseringen som må komme, sier Austlid.

FAKTA

Høyre-Frp og Venstre- regjeringen

Søndag la de tre partiene Høyre, Frp og venstre fram sin regjeringsplattform. Da var det offisielt: Venstre skal inn i regjering.

Allerede onsdag denne uken kan de nye navene i regjeringen være klare.

VG har kilder som tilsier at det ligger det an til at Trine Skei Grande, Ola Elvestuen og Iselin Nybø blir Venstres statsråder i Erna Solbergs treparti-regjering.

Skei Grande som lenge har markedsført seg nettopp innen høyere utdanning ser ut til å gå mot kulturdepartementet.

Kunnskapdepartementet blir igjen delt i to, der Henrik Asheim skal håndtere ban og unge fram til og med videregående, mens Iselin Nybø skal ha høyere utdanning og forskning.

I følge VG skal Isaksen være på vei til å bli arbeids- og sosialminister.

Kilde: VG

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS