Hanne Bruvik ved HiOA reagerer på villende stemmeseddel i valg av ansattrepresentant til høgskolestyret. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Hanne Bruvik ved HiOA reagerer på villende stemmeseddel i valg av ansattrepresentant til høgskolestyret. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Krever nytt styrevalg

Både tilsatte og fagforeninger har bedt Høgskolen i Oslo og Akershus om å arrangere nytt valg av styrerepresentant for de teknisk og administrativt ansatte. Stemmeseddelen er villedende, mener Hanne Bruvik.

Publisert Oppdatert

Hanne Bruvik jobber i fellesadministrasjonen, og er en av dem som reagerer på det hun mener er en forvirrende valgseddel i det pågående styrevalget på Høgskolen i Oslo og Akershus. 

— Hvis folk ikke har stemt ennå, bør de stemme bare på en kandidat, og så stemme blankt i den andre kolonnen, sier Bruvik.

Det er valgseddelen til de teknisk-administrativt ansatte (TA-ansatte ) hun reagerer på. 

— Det er også underlig at vi har to stemmer, når det bare er en fast representant som skal velges, sier hun, og mener at det bør bli arrangert nytt valg på styrerepresentant for TA-ansatte til høgskolestyret ved HiOA.

Misforsto

Hvis folk ikke har stemt ennå, bør de stemme bare på én kandidat, og stemme blankt i den andre kolonnen.

Hanne Bruvik

— Valgsystemet, slik det er lagt opp for TA-tilsatte kan føre til at valgresultatet ikke følger intensjonen som de ansatte hadde i stemmegivningen sin, mener Hanne Bruvik, som er en av de som har stemt - og misforstått.

Det er flere ting hun reagerer på når det kommer til valgseddelen. 

— Du kan krysse av for navn i to ulike kolonner. Mange har tolket dette slik at den første kolonnen er førstevalget ditt, og den andre kolonna er andrevalget. Det stemmer ikke. Antallet stemmer tilsammen i de to kolonnene vil utgjøre det endelig valgresultatet, sier Hanne Bruvik ved HiOA.

Hun vet at det er mange med henne som har tolket stemmeseddelen feil.

(Skjermdump av stemmeseddelen til de teknisk-adminsitrativt ansatte på HiOA)

— Favoriserer mennene

Det skal velges en mann og en kvinne, en som vara og en som fast representant. Dette er en av grunnene til at Bruvik misforstod stemmeseddelen. 

— Siden det skal velges en kvinne og en mann, har også mange valgt å sette opp en kvinne i ene kolonnen og en mann i andre kolonnen. Det er sju kvinnelige kandidater og to mannlige kandidater som stiller. Det er derfor opplagt at valgsystemet vil favorisere mennene, og HiOA kan ikke være trygge på at kandidaten som får de fleste stemmene er den som flertallet av velgerne hadde som sitt egentlig førstevalg, sier hun.

Det er ikke bare at valgsystemet favoriserer mennene hun reagerer på. Hun mener også at det ikke ble kommunisert klart nok på valgseddelen at man ikke nødvendigvis måtte stemme på en mann og en kvinne. 

— Mange jeg har snakket med forteller at de har stemt slik de gjorde fordi de ikke har vært bevisste nok på at det ikke er rangering av kandidatene, og at de dessuten har tenkt at man måtte stemme på en kvinne og en mann.

Krever bedre informasjon

— De som er ansvarlige for gjennomføringen av valget kan hevde at all informasjon om dette er ute, men det spiller liten rolle hvis mange likevel har misforstått, sier Bruvik. 

Hun trekker frem som noe positivt at det har blitt stort engasjement rundt valget blant hennes kollegaer. 

— Det har vært en del kritikk av valget, men jeg vil hevde at det er tolkningen av valgreglementet og særlig er e-postene som er sendt ut, som har bidratt til den uheldige effekten. Det som derimot er gledelig at det er stort engasjement om valget blant kolleger. Da er det desto verre om utfallet ikke rimer med folks intensjon, sier Bruvik

Fagforeningene støtter opp

Og hun får følge av flere av fagforeningene. De tok saken opp på IDF-møte (informasjon, drøfting og forhandlingsmøte) med høgskoleledelsen i dag. 

Anne Thorsen, leder for Akademikerne, mener at det var et møte der de opplevde å bli møtt med forståelse for synspunktene sine. 

— Vi har bedt om de kan vurdere å ta valget på nytt, sier Thorsen og mener også at man kan benytte anledningen til å få den presentasjonen av kandidater som har vært etterspurt også. 

Også Anders Lyng, som leder NTL ved Høgskolen i Oslo og Akershus mener at valget bør gjennomføres på nytt. 

— Jeg forsto det slik på møtet i dag at det vil være uproblematisk sånt rent praktisk sett, sier Lyng. 

Valgstyret har sittet i møte i ettermiddag og vurdert saken, men Khrono har ennå ikke lykkes i å få noen kommentar til saken, verken fra sekretariatet eller styret for gjennomføringen av valget. 

 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS