Covid-19
Vaksinepåbud i Østerrike: — Kjenner ingen studenter som ikke er vaksinert
Fra i dag er det krav om vaksine mot covid-19 for alle over 18 i Østerrike.
Brussel (Khrono): Fra og med i dag, lørdag 5.februar, er det ingen bønn for uvaksinerte i Østerrike.
Torsdag banket overhuset i det østerrikske parlamentet på plass en lov som gjør vaksiner mot covid-19 obligatorisk for alle over 18 år, med noen få unntak, for blant andre gravide. To uker før hadde underhuset gitt sitt godkjentsempel.
Etter at president Alexander Van der Bellen signerte under på loven fredag, trer den i kraft denne helga. Dermed er Østerrike det første landet i Europa med et vaksinepåbud for hele den voksne befolkningen.
Til å begynne med vil det riktignok ikke få konsekvenser om du velger å ikke vaksinere deg, men fra midten av mars varsles det stikkprøver, du risikerer bøter på 600 euro om du ikke er vaksinert og 3600 kroner om det ikke overholdes.
Ingen register over vaksinerte
Det er mindre dramatisk enn det kan høres ut som, mener Torstein Bøe, som studerer statsvitenskap i Wien.
— Østerrike har ikke noe register over hvem som er vaksinert, det eneste måten du kan få denne relativt milde boten på er om du tilfeldigvis blir kontrollert av politiet, det skjer aldri i de fleste menneskers liv, sier han til Khrono fra den østerrikske hovedstaden.
I likhet med andre europeiske land har Østerrike opplevd voldsom smittebølge de siste ukene. Rundt 69 prosent av befolkningen har fått minst to vaksinedoser, og det argumenteres for at obligatorisk vaksine skal få vaksinenivået opp på et nivå som gjør landet rustet for en eventuelt ny bølge, skriver The Guardian.
— Veien til frihet går gjennom vaksinekravet, som kansler Karl Nehammer sa det da loven ble diskutert i parlamentet i januar.
Andre land har innført vaksinepåbud for deler av den voksne befolkningen, spørsmålet om obligatoriske vaksiner er også blitt diskutert i andre land, i møte med en pandemi som strekker seg inn i sitt tredje år. Men som New York Times påpeker sitter det langt inne å krysse linjen fra frivillig til obligatorisk vaksine, av respekt for borgerfrihetene.
Letter på restriksjonene
Skal vi tro Bøe er det støtte for kravet om vaksine blant studentene.
— Med fare for å bruke en veldig stor kam er det ytterst få i klassisk studentalder som er vaksineskeptikere. Blant studentene er alle desperate etter normale forelesninger og at universitetet skal bli gøy igjen, sier han.
Ifølge Bøe vil det heller ikke få store konsekvenser for studentene, at kravet også gjelder dem.
— Jeg kjenner ingen studenter som ikke er vaksinerte, sånn sett er det ikke så veldig relevant, verken for de østerrikske eller de norske studentene her. Det ville ha gjort livet som utenlandsstudent uhyre komplisert å ikke være vaksinert, med krav om karantene og alle pcr-testene, sier han.
Vaksinekravet kommer samtidig som Østerrike letter på restriksjonene. Mandag fjernet landet en «lockdown» for alle uvaksinerte, snart vil de med en negativ test også få tilgang til blant annet restauranter. Fra og med i dag vil også restaurantene kunne holde åpent til midnatt.
— Du lever så mye du kan når du kan
Kravet om å være vaksinert håndheves ikke like strengt over alt, sier Bøe.
— Det tok lang tid å komme ut av min norske naivitet, sier han og fortsetter:
— Det har vært steder jeg har sittet pliktoppfyllende med vaksinepasset mitt og personalet har ignorert det. Det er steder her som ikke håndhever det i det hele tatt, ingen spør deg, de fleste stedene er nok flinke på det, men det håndheves ikke like mye som en kunne ha sett for seg at det ville ha blitt i Norge.
Bøe har studert i Østerrike gjennom hele pandemien. Det har ikke vært like kjekt hele veien.
— Jeg skal innrømme at det ikke har vært like kult å være utenlandsstudent de siste to årene. Men vi har hatt måneder der alt har vært normalt og vi har kunnet gå ut, bokstavelig talt av leilighetene våre, så mye vi ville. Du lever så mye du kan når du kan, det er ikke så mye annet å gjøre, sier han.
Store protester mot vaksinepåbudet
Alle er ikke fornøyde med vaksinepåbudet, motstanderne er rasende.
Det er blitt gjennomført ukentlige demonstrasjoner med titusener av deltakere. Blant de som har mobilisert er det høyrepopulistiske Frihetspartiet (FPÖ), som har gjort det til en kampsak.
Bøe mener du ikke vil finne studenter i protestene.
— Med fare for å bruke en veldig stor kam igjen, er inntrykket at det i stor grad er folk som kommer utenbysfra, som har tatt toget en time, sier han.