meteorologi

Værmeldere i Ungarn fikk sparken etter feil værvarsel

Ungarns to beste væreksperter har fått sparken på grunn av en feilaktig værmelding som utløste politisk opprør. Uakseptabelt, sier direktøren ved Meteorologisk Institutt på Blindern.

Dette fyrverkeriet i Budapest har ført til oppsigelse for en værmeldingssjef og hennes nestkommanderende. Værmeldingstjenesten i Ungarn meldte ekstremvær da fyrverkeriet opprinnelig skulle vært skutt opp sist lørdag og myndighetene utsatte showet til denne helgen. Men ekstremværet kom ikke og på grunn av dette tok regjeringen grep og avsatte de to værsjefene.
Publisert Oppdatert

Det som er kalt «Europas største fyrverkeri» skulle arrangeres forrige lørdag kveld for å feire Stefansdagen - den nasjonale helligdagen i Ungarn. Men sju timer før den planlagte starten ble hele arrangementet utsatt av regjeringen med henvisning til ekstremvær.

Det er BBC som melder dette.

Ekstremvær uteble

Værgudene forholdt seg imidlertid rolig, og det varslede ekstremværet uteble med den følge at sjefen og nestlederen i værtjenesten fikk sparken, heter det i BBC-artikkelen.

Det sagnomsuste fyrverkeriet besto av 40000 enheter som skulle skytes opp fra 240 ulike punkter langs en fem kilometers strekning ved elven Donau i sentrum av Budapest. Oppskyting blir normalt sett av rundt to millioner mennesker, men ble altså utsatt en uke.

Uakseptabelt

Direktør ved Meteorologisk institutt, Roar Skålin, kaller fremgangsmåten til den ungarske regjeringen for uakseptabel.

Roar Skålin er direktør ved Meteorologisk Institutt.

«Det er vanskelig å vite hva som er den egentlige årsaken til at direktøren og vise-direktøren ved det ungarske meteorologiske instituttet fikk sparken. Informasjon som har kommet de siste dagene kan tyde på at værvarslet som forårsaket at fyrverkeriet i Budapest ble avlyst var en utløsende årsak. Uansett er fremgangsmåten til den ungarske regjeringen uakseptabel», skriver Skålin i en e-post til Khrono.

Han kjenner den avsatte toppsjefen godt.

«Kornélia Radics er en høyt respektert leder i det internasjonale meteorologiske miljøet. Hun er president i den europeiske delen av FN-organet Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og har gjennom mange år bidratt til det europeiske samarbeidet om værvarsling. Jeg har hatt stor glede og nytte av å samarbeide med Kornélia, og jeg blir trist av dette», skriver Skålin.

Problematisk

Khrono fikk senere kontakt med Skålin på video fra Montreal.

— Er det noe dere kan gjøre i det faglige miljøet med tanke på det som har skjedd?

— Nei, det er lite vi kan gjøre i det faglige miljøet. Det er opp til hvert lands regjering å håndtere slike saker på eget vis. Og det blir ikke riktig av oss å ta noe initiativ overfor Ungarn, sier Skålin.

Han mener det kan virke som at det egentlig fantes en annen begrunnelse enn det feile værvarselet for å fjerne topplederen.

— De brukte en begrunnelse knyttet til værvarsling. Det er problematisk. Det kan være andre årsaker, det tyder medieomtale på. Da hadde det vært riktigere å bruke den begrunnelsen, sier Roar Skålin.

Kritikk har kommet fra opposisjonelle. Ifølge CBS har «kritikere av statsminister Orbans regjering, som har blitt anklaget for korrupsjon, nepotisme og antidemokratiske tendenser, hevdet at oppsigelsene har vært motiverte og minner om Ungarns kommunistiske fortid».

— Været er en alvorlig sak?

— Vær er en alvorlig sak, og alle meteorologer over hele verden jobber for å gi et så riktig varsel som mulig. Det er også et stort ansvar å varsle for ekstreme værhendelser, men bør ikke være alvorlig for lederen, sier Roar Skålin.

Unnskyldning hjalp ikke

Ifølge BBC la værmelderne ut en offentlig unnskyldning med en forklaring om at den minst sannsynlige værutviklingen slo til, og at værmeldinger tross alt er usikre.

Det var likevel for sent.

Mandag sparket innovasjonsminister Laszlo Palkovics de to øverste lederne for værmeldingen som følge av feilmeldingen. Tjenestens sjef Kornelia Radics, som hadde tjenestegjort siden 2013, og hennes nestleder Gyula Horvath, som har vørt ansatt siden 2016, mistet jobben, skriver Washington Post.

Ba om avlysning

Ifølge BBC har denne reaksjonen skapt blandede følelser i befolkningen.

På forhånd hadde bortimot 100.000 mennesker undertegnet et opprop som ba myndighetene avlyse fyrverkeriet uansett på grunn av krigen i nabolandet Ukraina. Sympatisører med regjeringen var ifølge BBC rasende over det de hevdet var udugelige værmeldere.

Ifølge Washington Post gikk fyrverkeriet av stabelen på vellykket vis i går kveld.

Powered by Labrador CMS