Uværet rammet høgskolen

Se video og bilder fra hvordan uværet rammet høgskolen i Pilestredet torsdag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus ble også rammet av det ekstreme regnværet som herjet hovedstaden torsdag ettermiddag, det totale omfanget er ennå ikke kjent. Et sluk gikk tett på takterrassen i åttende etasje i Pilestredet 35. Vannlekkasje nedover vegggen i flere rom i sjette og sjuende etasje førte til at brannalarmen gikk og takvinduene åpnet seg, og dermed rant flere liter med vann ned på kantinegulvet (bildet under)  i første etasje og nedover veggene i flere rom i sjette og sjuende etasje. Eiendomsforvalter Basale er på plass for å tømme.

Full beredskap i Pilestredet 35

Tilsynsvakten i resepsjonen i Pilestredet 35 oppdaget at det rant store mengder vann fra taket og varslet om forholdet kl. 16:26. Brannalarmen gikk , heisene ble stoppet og bygningen evakuert. Etter en halvtimes tid var flere HiOA-topper på plass for å vurdere konsekvensene av lekkasjen. Brannvesenet, vekterselskapet NOKAS og eiendomsforvalter Basale var også tilstede.

— Jeg kom ned til aulaen etter at brannalarmen gikk og så dette, sier dekan ved Fakultet for Samfunnsfag Dag Jensen og peker på kantinegulvet. Han var inne på kontoret sitt og jobbet da vannet strømmet inn i bygget.

— Det har vært mindre lekkasjer tidligere, men jeg har aldri sett at det har lekket såpass mye , legger han til før han går videre til et møte der konsekvensene av lekkasjen skal vurderes.

Flere rom må stenges

Høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø og kommunikasjonsdirektør Anne Christel Johnsgaard var blant deltakere på møtet. Hun opplyser til  Khrono at flere rom blir stengt på grunn av lekkasjen:

— Et sluk har gått tett etter at store menger vann samlet seg på takterrassen i åttende etasje. Dette førte til at vannet lekket inn i sjette og sjuende etasje, sier Wedø og forsetter:

—Det renner store vannmenger fra taket i et PC-rom i sjette etasje. I likhet med fire andre rom i sjette og et i sjuende etasje blir dette PC-rommet stengt og strømmen slås av inntil vannet er tømt.

Vannlekkasjen førte til at brannalarmen gikk og takvinduene åpnet seg, noe som igjen førte til at flere liter med vann rant ned sju etasjer og ned på kantinegulvet. Eiendomsforvalter Basale er på plass for å tømme. 

Studentene tok initiativ

Økonomistudenten Peter Ozsvat Carlsson (20) (med rød t-skjorte i videoen over) var tilstede da det begynte å lekke vann fra taket. Han tok intitativ for å minimere vannskadene lekkasjen måtte medføre.

— Jeg tok først søppelbøttene og satte dem under de stedene det rant vann. Deretter satt jeg paraplyer opp-ned på søppelbøttene for å samle mest mulig vann i søppelbøttene, sier Carlsson som etterhvert innså at lekkasjen var for stor, og at å samle vannet i søppelbøttene ikke hjalp.

— Det er sjokkerende å se at høgskolen, som tilsynelatende er moderne og oppegående, lekket så mye. Jeg håper at skadeomfanget ikke er altfor stort og at konstruksjonsfeilene huset har enkelt kan utbedres, legger han til. 

Pilestredet 44 og Samfunnet Bislet også rammet

Vannet flommet også inn i Elisabeth Lampes hus i nr 44 og gulvet i resepsjonen til fysioterapiklinikken var oversømt, som følge av en tett kum utenfor. Men NOKAS-vakt Victor Karlsen (bildet under) fikk, sammen med flere kolleger, tørket og fjernet vannet ganske raskt. Det skal også ha rent vann nedover veggene og ned i puben på Samfunnet Bislet. Men verst var det i Pilestredet 35, der flere liter vann kom inn via taket og fylte kantinegulvet i første etasje. 

Over 3400 lynnedslag

Ifølge Dagbladet falt det like mye regn i løpet av èn time som det vanligvis gjør på èn måned i Oslo denne ettermiddag, nærmere 40 mm nedbør. 

— I løpet av dagen har det vært over 3400 lynnedslag i sentrale deler av østlandsområdet, sier forsker ved SINTEF Frank Dalseth til NRK.Uværet førte til  hektisk aktivitet hos brannvesenet og politiet. Blant annet melder lokale medier at det begynte å brenne i et trehus på Majorstuen, takstein fra et bygg på Karl Johans gata løsna som følge av et lynnedslag og togtrafikken måtte stanses og ble forsinket blant annet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS