Anne Møgster og Lise Bakke Brøndbo fra seksjon for internasjonalisering på HiOA informerer studentene om mulighetene for å dra på utveksling. Flere HiOA-studenter reiser ut, men nasjonalt ønsker studentene seg mer informasjon og bedre tilrettelegging av utenlandsopphold. Foto: Ida Save

Flere studenter drar ut i verden

Flere studenter fra høgskolen drar på utveksling, men norske studenter ønsker seg mer informasjon og bedre tilrettelegging av slike opphold.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benedicte Solheim seksjonsleder for seksjon for internasjonalisering på HiOA forteller at hovedtendensen på høgskolen er at stadig flere studenter drar på utveksling.

— Tallene svinger litt fra år til år, men at hovedtendensen er at stadig flere drar ut. Fra 2005 til 2011 var det nesten en fordobling i antall utvekslingsstudenter, men i 2012 var det 73 færre studenter enn året før som dro på utveksling, forteller Solheim.

— Dette kan blant annet ha hatt en viss sammenheng med fusjonen i 2011, sier hun.

Solheim forteller at høgskolen også har en stor del andre utenlandsopphold som ikke regnes med i disse statistikkene.

— Dette kan være praksis, feltarbeid og reportasjearbeid som fordi de varer i under tre måneder, ikke blir regnet med i statistikkene, sier Solheim.

Studiebarometer

Det nye Studiebarometeret som NOKUT (Norsk organisasjon for kvalitet i utdanning) har fått utarbeidet viser at norske studenter bare er middels fornøyd med hvordan de blir informert om mulighetene for utveksling til utlandet. De er heller ikke helt fornøyd med tilretteleggingen av utenlandsopphold.

35 prosent svarer at de ikke får nok informasjon om utveksling og 23 prosent svarer at informasjonen bare er middels bra. Svarene når det gjelder tilrettelegging av studier i utlandet er omtrent like. 48 prosent synes opplegget er bra, mens 52 prosent synes tilretteleggingen ikke er bra nok, eller bare middels bra.

Spørreundersøkelsen bak Studiebarometeret til NOKUT ble utført for første gang høsten 2013. Undersøkelsen er sendt ut til 56.000 studenter og drøyt 17.000 har svart.

15. februar er fristen for å søke om utveksling for høstsemesteret, og på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har det denne uka vært arrangert utvekslingsmesse for å informere om studentenes muligheter.

Gode erfaringer

Atle Aspelien og Mats Løkken (bildet under) studerer anvendt datateknologi og vurderer begge delstudier i utlandet.

— Å dra på utveksling gir en annen erfaring enn skolehverdagen i Norge og jeg tror man kan få mange gode erfaringer etter noen måneder i utlandet, forteller Aspelien til Khrono. Kompisenes drømmedestinasjoner er Mexico eller Argentina.

— Vi vil vekk fra kulde, sier Løkken. De er enige i at det er spennende å se hvordan det er å bo i et annet land og ser frem til å skaffe seg et sosialt nettverk i utlandet. Samtidig tror de språk og kulturforskjeller kan bli en utfordring.

Relevant for utdanningen

Det har også Lisana Preteni og Memona Rehman (bildet under) tenkt over.

— Det kommer sikkert til å bli litt rart å tilpasse seg til å bo et helt annerledes sted enn Norge, forteller Rehman. Preteni er enig, men de ønsker begge å dra på utveksling.

— Vi studerer sosialt arbeid, så å reise ut er relevant for utdanningen. I arbeidslivet kommer vi til å komme i kontakt med mange som kommer til Norge fra andre land, forteller Preteni. De er usikre på hvor de vil dra, men synes både Sør-Afrika og India høres spennende ut.  

Vil ha flere på utveksling

Seksjonsleder Benedicte Solheim understreker at et utvekslingsopphold vil gi studentene økte språkkunnskaper, nye perspektiver på faget sitt og viktige personlige erfaringer som kommer ved å bo i en annen kultur.

— Det at man kan se sitt eget fag og samfunn med nye øyne gir en stor grad av faglig og personlig utvikling, forteller Solheim. Hun sier dette er noe de ønsker flest mulig studenter ved HiOA skal få oppleve, og legger til at HiOA har som ambisjon å øke antall studenter som reiser på utveksling ytterlige.

— Det jobbes mye med å legge til rette for at enda flere HiOA-studenter kan få en internasjonal erfaring i løpet av studietiden, sier Solheim.

Finn ut av mulighetene dine

Anne Møgster fra seksjon for internasjonalisering på HiOA, hadde på utvekslingsmessa (bildet under) mange tips til studenter som vurderer utveksling.

— Ta kontakt med tidligere utvekslingsstudenter, søk rundt på nettsidene våre og finn ut av hvilke muligheter du har. Møgster forteller også at man bør sette seg godt inn i den informasjonen man finner og tenke nøye gjennom hva man ønsker å få ut av oppholdet, som enten kan være et akademisk opphold eller et prosjektopphold der du har praksis i utlandet.

— På forhånd bør man lese seg opp på landet man skal til, og når man har kommet fram må man følge sikkerhetsrådene man får av den lokale skolen, forteller Møgster.

Nytt program som gir muligheter

I høst er det også et helt nytt program man kan reise gjennom.

— Erasmus+ er det nye utdanningsprogrammet til EU og erstatter Life Long Learning Program, forteller Lise Bakke Brøndbo fra seksjon for internasjonalisering på HiOA.

En av forskjellene fra tidligere er at man nå kan reise ut med stipend fra Erasmus flere ganger, for eksempel både under bachelor og master.

— Det å reise med Erasmus gir ofte mersmak, så dette er kjempebra, forklarer Brøndbo. Hvor mye man får per måned er ikke fastsatt enda, men Brøndbo tror det blir rundt 2000 kroner. Dette er penger som kommer i tillegg til det man får fra Lånekassa, og Brøndbo erfarer at dette gir en god finansiering for norske studenter.

Kvalitetssikring

En annen endring fra tidligere er at minimumsgrensa for hvor lenge man må være ute når man er i praksis nå er to måneder, mens det tidligere var tre måneder, sier Brøndbo, som forteller at dette gir gode muligheter, da det kan være vanskelig å få til tre hele måneder i praksis.

Også ansatte kan benytte seg av Erasmus+.

— Det er en stor fordel at de som underviser kan dra ut, forteller Brøndbo.

— På denne måten vet læreren hva elevene går til når de eventuelt skal på utveksling til samme sted. Det er viktig, understreker Brøndbo.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS