Fra venstre Cirja Gheorghita fra Romania, høyskolelektor Marina Stan, Vlase Mircea fra Romania, Balalav Octavia-Cristiistiania fra Romania og Marta Barragan Martin fra Spania. Foto: Karen Setten
Marta Barragan Martin fra Spania sier at det er dette bildet som for henne representerer Norge - folk som synger på gata. Foto: Karen Setten
Balalav Octavia-Cristiistiania sier hun har laget en utstilling basert på likheter mellom Norge og Romania. Foto: Karen Setten
Marta Barragan Martin forteller til Khrono at hun liker å mikse arkitekturstilen og blande inn folk på bildene sine. Foto: Karen Setten
Fulger laget av Balalav Octavia-Cristiistiania. Foto: Karen Setten
Vlase Mircea er inspirert av stripene på trikken og har gjort det på en veristisk måte. Foto: Karen Setten
Cirja Gheorghita står foran maleriet sitt. Et bildet av han med han med Oslo i bakgrunnen. Foto: Karen Setten

Utvekslingsstudenter med egen utstilling

Seks utvekslingsstudenter fra kunsthøyskoler i Romania, Spania og Kina åpnet denne uken en utstilling basert på deres forhold til Norge.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bak om lag 42 verk av tegninger, malerier og visuelle elementer i Pilestredet Park 33 står seks kunststudenter fra Europa og Asia. Utvekslingsstudentene har deltatt i et forskningsprosjekt med praksisarbeid.

Hver student har hver sin utstilling med hvert sitt budskap, men felles for hele utstillingen er hvordan de opplever det norske samfunnet. 

Inspirert av nordmenns holdninger

— Jeg har latt med inspirere av trikken og holdningene til nordmenn, sier en av de tre studentene fra Romania, Vlase Mircea(19).

Han sier han har prøvd å få «stygge» ting til å se fine ut. Studenten har blant annet latt seg inspirere av oppskrapete striper på trikken og laget t-skjorte og veske i stilen vandalisme. Studenten sier at nordmenn kler seg formelt og han har på den måten prøvd å skape det «norske» i kunsten sin. Det «norske» har han også tatt med i en visuell bok han har laget. Der skildrer han hvordan han opplever nordmenn og holdningene, i tillegg til byen Oslo.

Nordmenn er typisk nordiske. De er kalde, avslappa og har ikke et spesielt forhold til tid. 

Vlase Mircea (19)

— Nordmenn er typisk nordiske. De er kalde, avslappa og har ikke et spesielt forhold til tid. Det er helt det motsatte jeg er vant med, for i Bucureşti løper folk om kapp med tiden og stresser mer, sier Mircea.

Inspirert av forskjellene

Balalav Octavia-Cristiistiania har latt seg inspirere av norske bygninger og det norske landskapet og har gitt dem personligheter.

— Jeg ser litt tilbake i tid. Da vikingene var i Romania for lenge siden, tok de med seg kultur fra Øst-Europa. Derfor har jeg valgt å se parallellene og likhetene i de to forskjellige kulturene, sier hun.

Kunststudenten har dermed også trukket linjer til de norske fuglene og den rumenske personligheten. 

— For meg betyr fugler frihet. De er kort tid på samme sted, noe som representerer Romania, samtidig er fuglene norske, sier utvekslingsstudenten.

Ambassadøren på besøk

Blant noen av gjestene på  åpningen av utstillingen var den rumenske ambassadøren Daniel Ionita. Han var imponert over hva kunstnersjelene hadde fått til på kort tid og mener at utveksling har mye å si for en student.

— Det er viktig å se litt utenfor «boksen», spesielt når man er ung for da er det viktig å få et større perspektiv på ting. Jeg ser at det kommer fram i kunsten, sier han.

Til Norge for å utvide horisonten

Blant utvekslingsstudentene var det tre fra Romania, to fra Spania og en fra Kina.

Studentene går andre året på bachelor på en høyt rangert kunsthøgskole i hvert sitt land og er en del av ERASMUS-programmet, som er et samarbeidsprosjekt i EU innenfor høyere utdanning. I snart et semester har de gått på Fakultet for teknologi, kunst og design.

Høgskolelektor på visuell kommunikasjon Marina Stan, sier at studentene er i Norge først og fremst for å oppleve kulturen, for igjen å lage kunst av det, men også for å lære IKT, tegning, trykk, foto og film på HiOA.

— Vi har ikke et kvalitativt mål med forskningsprosjektet, men at prosjektet skal være knyttet til naturen og landskapet og at studentene skal se på det som er annerledes.

Hun trekker fram fattige rumenere i Oslo og sier at det ikke har vært et tema blant studentene. 

— For studentene er fattigdom helt vanlig i hjemlandet deres og den norske naturen blir sett på som mer annerledes. De norske studentene skildrer i større grad fattigdommen, fordi det er noe de ikke er vant med, sier Stan.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS