nederland

Utsatt for hackere som krever løsepenger. Alt arbeid stopper opp

Det nederlanske forskningsrådet har store problemer i etterkant av dataangrep. I en måned har arbeidet i forskningsrådet vært på vent.

Det er en økning i dataangrep mot institusjoner innen høyere utdanning og forskning verden over.
Det er en økning i dataangrep mot institusjoner innen høyere utdanning og forskning verden over.
Publisert Oppdatert

Den 8. februar klarte hackere å gjennomføre et dataangrep mot det nederlandske forskningsrådet. Etter dette har alle arbeidsprosesser i forskningsrådet i Nederland (NWO) stått på vent.

Det er Forskerforum som først skriver om dette i Norge.

Hackerne har krevd løsepenger for å gi det nederlandske forskningsrådet filene de har hentet ut tilbake. Det nederlandske forskningsrådet nektet å etterkomme kravet, og da begynte hackerne å publisere informasjonen de hadde fått tak i.

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

BLI VARSLET OM SISTE NYTTLast ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg-

Høgskolen i Østfold og Stortinget

I etterkant av de internasjonalt kjente problemene knyttet til sikkerhetshull i Microsoft Exchange-server, er det onsdag blitt kjent at både Høgskolen i Østfold og Stortinget har oppdaget uregelmessigheter i sine systemer, som sannsynligvis er utført av datahackere.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) skriver også på sine nettsider at flere er rammet i Norge.

Det er foreløpig ikke kjent om problemene i Nederland er koblet til de samme hackerne som nå er på ferde også i Norge.

I en pressemelding i forrige uke skrev Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) at industrien rapporterer om bred scanning og utnyttelse «in the wild» i tillegg til målrettede angrep, i forbindelse med e-post-server-angrepene.

NSM skriver at sikkerhetsselskapet ESET melder at flere aktører utnytter sårbarheten. Det er sannsynlig at løsepengevirus-aktører vil utnytte sårbarheten i løpet av kort tid.

Helt stopp i arbeidet

Ingen utlysninger offentliggjøres, søknader behandles ikke, og e-poster blir verken lest eller besvart. Slik har det vært i det nederlandske forskningsrådet siden serverne ble hacket 8. februar, beskriver Forskerforum.

«Selv om NWO er svært lei seg for den uheldige situasjonen der sensitive, personlige dokumenter blir spredd, vil ikke NWO endre sin posisjon», skriver NWO i en oppdatering.

Det skal i følge det nederlandske forskningsrådet være eldre personaldokumenter som er lekket. I øyeblikket skal den eneste måten man kan kontakte NWO på nå være via en nettside for spørsmål og svar, men ansatte får ikke fortsette saksbehandling så lenge dataene er utilgjengelig.

Flere aktører skal være rammet

Flere andre aktører i Nederland er rammet av datainnbruddet, blant European Polar Board, der Havforskningsinstituttet og Forskningsrådet er blant medlemmene.

Dette datainnbruddet er det siste i en rekke angrep mot forskningsorganisasjoner, ifølge Science. Man skal ha sett de siste ukene at det har vært lignende angrep mot University of Amsterdam, Amsterdam University of Applied Sciences, og det britiske forskningsrådet UK Research and Innovation (UKRI).

Powered by Labrador CMS