styreverv

Universitetet i Stavanger må erstatte serie­gründer i styret

Styret ved Universitetet i Stavanger skal ha ekstraordinært møte mandag fordi seriegründer Murshid Hugberg-Ali har trukket seg etter et knapt år. Han vil prioritere et annet styreverv som han overtok i mai etter rektor Klaus Mohn.

Murshid Hugberg-Ali ble oppnevnt som eksternt medlem av styret ved Universitetet i Stavanger for et år siden. Nå har Kunnskapsdepartementet fritatt ham fra vervet.
Publisert Sist oppdatert

Styret ved Universitetet i Stavanger (UiS) skal ha et ekstraordinært styremøte mandag etter at eksternt styremedlem Murshid Hugberg-Ali har trukket seg fra styret.

Han kom inn i styret i fjor sommer, oppnevnt for perioden 2023—2027. I mai i år ba Hugberg-Ali om å få trekke seg fra vervet, etter å ha møtt på fire av sju styremøter i studieåret 2023/24.

Det er Kunnskapsdepartementet som oppnevner eksterne styremedlemmer i universitets- og høgskolestyrene, og i et brev til UiS bekrefter departementet at Hugberg-Ali er fritatt fra vervet.

Ifølge departementet representerte Murshid Hugberg-Ali en bred fagportefølje med internasjonal erfaring fra privat næringsliv, og styret ved UiS bes om å komme opp med forslag på fire kandidater som kan dekke behovet for denne kompetansen. Fristen UiS har fått for å komme opp med nye kandidater, er 15. august.

Prioriterer Nysnø

Departementet oppgir ingen grunn for fritaket. 

Hugberg-Ali selv sier til Khrono at han velger å prioritere et annet styreverv han nylig har fått, i det statlige fornybarfondet Nysnø.

— Jeg ble forespurt om å sitte i styret til Nysnø, og da ble det naturlig at jeg prioriterte dem, på grunn av min egen kompetanse og erfaring. Jeg bor nemlig i Oslo, og har to små barn, sier han.

Han forteller at det er nå er han som tar mest vare på barna, mens kona fokuserer på sin karriere. 

— Da blir det litt vanskelig å kombinere mye reising til Stavanger med to styreverv, sier han.

Han legger til at han har hatt en fin tid i styret.

— Alle der er flotte folk, og jeg var meget ydmyk over å ha blitt spurt om å sitte der. Det er jeg takknemlig for, sier han.

Overtok etter Mohn

Hugberg-Ali har en doktorgrad i økonomi og ledelse fra UiS med spesialisering innen innovasjon. Han betegnes som seriegründer og har bygget opp flere oppstartsselskaper fra tidlig fase til internasjonal skalering, blant annet to selskaper innen klimateknologi; Norsk Renewables og Skyfri Group. 

Han overtok styrevervet i Nysnø etter UiS-rektor Klaus Mohn, som trakk seg i mai i år etter uenighet om fondets strategi. I et innlegg i Dagens Næringsliv i mai skriver Mohn at han var misfornøyd med at fondet ikke fikk investere utenfor Norge og at han ble ukomfortabel med konsekvensene dette fikk for selskapets utvikling.

Vil foreslå seks navn

En nominasjonskomité ved UiS har kommet opp med seks navn som rektor Klaus Mohn foreslår sendt over til Kunnskapsdepartementet. Alle kommer fra næringslivet og alle er menn, etter at departementet har presisert at erstatteren skal være en mann på grunn av kjønnsbalansen i styret.

I UiS-styret er 7 av de 11 faste medlemmene kvinner.

De seks forslåtte kandidatene er:

  • Christophe Birkeland, administrerende direktør i Genus
  • Stig Hognestad, finansdirektør i TGS ASA
  • Harald Minge, adm. direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen
  • Shazhad Rana, adm. direktør i Northern Lights
  • Hans Erik Vatne, adm.direktør i Vianode
  • Arnstein Wee, adm. direktør og leder for Eppus AS.

Kritiserte sammensetningen

Da det nye styret ved UiS ble oppnevnt i fjor sommer, kom det reaksjoner på at tre av de fire eksterne i styret kom fra næringslivet.

Statsviter og ansattrepresentant i styret i to perioder, Svein Erik Tuastad, kritiserte sammensetningen.

— Jeg etterlyser begrunnelsen for en utnevnelse som virker helt uforståelig. Her har man utelukket brede samfunnsfelt som for eksempel kultur, politikk, andre universiteter og så videre. I stedet har de kun tatt folk fra næringslivet samt en helsebyråkrat. Det virker som at det kun er næringslivet som er interessant, sa han til Khrono.

I tillegg til Murshid Hugberg-Ali ble Elisabeth Birkeland oppnevnt. Hun er Senior Vice President i Equinor. Konsernsjef i Nortura, Anne Marit Panengstuen, ble oppnevnt for en ny periode, mens den siste eksterne er Ole Tjomsland, prosjektdirektør i Helse Sør-Øst.

Hoel: Traff godt

Daværende statssekretær Oddmund Hoel i Kunnskapsdepartementet svarte slik på Tuastads kritikk:

—Vi mener at den samlede kompetansen i det nye styret treffer godt på universitetets profil og utfordringsbilde. Det har blant annet vært lagt vekt på at styret bør ha kompetanse innen bærekraft, energi og innovasjon, i tråd med Universitetet i Stavanger sin egen strategi, skrev Hoel i en e-post. 

Powered by Labrador CMS