Ingen norske universiteter på omdømme-toppen
Rangering. Det er ingen norske på listen over de 100 universitetene i verden som har best omdømme, ifølge ny ranking. Sverige har to.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Karolinska Institutet og Universitetet i Uppsala er de to svenske som har kommet med på rankingen til Times Higher Education over universitetene med best omdømme i verden.
Karolinska er i gruppen 61.-70. plass, og er beste nordiske, til tross for Macchiarini-skandalen. Uppsala er i gruppen 91.-100. plass.
- Les også: Sakene mot Paolo Macchiarini henlagt
Universitetet i København og Universitetet i Helsinki er også i gruppen 91.-100. plass. Sammen med Karolinska og Uppsala er disse de eneste nordiske universitetene på listen.
Flest amerikanske
I stedet er listen dominert av amerikanske universiteter, som har 44 av de 100 plassene.
Menneskene er den viktigste ingrediensen for suksess, og vi jobber med å skape et miljø der de kan realisere sitt potensiale.
Kirk D. Kolenbrander
Også blant de ti øverste er det amerikansk dominans, med åtte universiteter, mens Storbritannia har to.
Harvard er på topp, etterfulgt av Massaschusetts Institute of Technology (MIT) og Stanford University.
Deretter følger Cambridge og Oxford i Storbritannia, mens resten er amerikanske.
Stabile resultater
Stort sett er resultatene fra 2018 World Reputation Rankings relativt stabile, der de samme amerikanske og britiske universitetene tar topplassene. Den eneste forskjellen i toppen på siste undersøkelse er at University of Oxford bytter plass med University of Cambridge.
Storbritannia har i alt ni universiteter blant de 100, mens Tyskland og Kina har seks hver.
Først på 13. plass dukker et asiatisk universitet opp, der finner vi University of Tokyo. Nummer 14 er kinesisk; Tsinghua, mens University of Peking er på 17. plass.
Like kvaliteter
Universitetene på toppen av rangeringen har, ifølge Times Higher Education, mange av de samme kvalitetene. De produserer forskning som er nyskapende og har høy kvalitet, de bruker innovative undervisningsmetoder og har tette bånd til samfunnet rundt seg, lokalt og globalt.
Inkluderer hjertet
Kirk D. Kolenbrander, som er visepresident ved MIT, som er på andreplass for tredje år på rad, sier til Times Higher Education at universitetets styrke først og fremst er menneskene og et miljø som får talenter til å blomstre og en forpliktelse om stadig forbedring.
— Menneskene er den viktigste ingrediensen for suksess, og vi jobber med å skape et miljø der de kan realisere sitt potensiale, sier han og legger til at MIT har arbeidet tverrfaglig lenge før dette ble et buzz-ord.
Kolenbrader sier også at de beste løsningene til ethvert problem ikke bare kommer fra «ånd og hånd», i tråd med MITs slagord, men at også «hjerte» må inkluderes.
Beliggenheten i L.A.
Ved University of California Los Angeles (UCLA) peker rektor Gene Block på to faktorer som kan forklare at universitetet har klatret oppover på omdømmestigen og nå er på en delt 9. plass i verden.
Det ene er det tette forholdet universitetet har til samfunnet rundt og at forskning og utdanning skal være til nytte for samfunnet.
— Mange fremragende akademikere og studenter velger oss over andre prestisjefylte institusjoner på grunn av dette, sier han.
Den andre grunnen han peker på er beliggenheten i Los Angeles.
— Los Angeles er er kjent verden over for sin kreativitet og innovasjon, og dette har vært viktig for å høyne profilen på vår campus, sier han til Times Higher Education.
THE World Reputation Rankings er basert på en spørreundersøkelse blant akademikere, som er bedt om å navngi maksimum 15 universiteter innen sine fagfelt. Undersøkelsen er en av flere som tar utgangspunkt i den årlige THE World University Rankings.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!