Korona

Universiteter og høgskoler åpner helt fra 15. juni

– Endelig kan både studenter og ansatte få en mer normal studie- og arbeidshverdag med åpne dører til studiestedene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

Henrik Asheim, forskning- og høyere utdanningsminister, informerte i dag at universiteter og høgskoler åpner igjen fra 15. juni.
Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12. mars ble universitet- og høgskolesektoren stengt som følge av utbruddet av koronaviruset. Tre måneder og tre dager senere har myndighetene bestemt at høyere utdanningsinstitusjoner kan åpne opp igjen — med visse forbehold.

Råd og regler om smittevern skal fremdeles følges. Og én meters-regelen gjelder fortsatt på universiteter og høgskoler.

I en pressemelding skriver Kunnskapsdepartementet at gjenåpningen fra 15. juni betyr at utdanningsinstitusjonene kan komme i gang med forberedelsene til semesterstart, og at ansatte igjen vil ha tilgang til lokalene i sommer.

— Det å møtes fysisk er spesielt viktig for de nye studentene slik at de får en god start både faglig og sosialt. Selv om lokalene åpner nå, er det ikke sikkert semesterstart blir helt som vanlig. Hvis smittevernhensyn gjør at ikke alle kan være tilstede ved semesterstart, bør institusjonene prioritere førsteårsstudentene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim i pressemeldingen.

Skal fortsatt bruke hjemmekontor

På en pressekonferanse fredag 12. juni kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) og helseminister Bent Høie (H) at det fra 15. juni åpnes for arrangementer med opp mot 200 personer.

Og selv om universiteter og høgskoler åpner opp helt fra 15. juni, er det fremdeles slik at det skal legges til rette for hjemmekontor og digitale møter for ansatte og studenter som bor i områder der man er avhengige av å bruke offentlig transport.

Leder av Universitet- og høgskolerådet, Dag Rune Olsen, tar telefonen fra Khrono kun få minutter før han skal i samtale med Asheim. Han er i utgangspunktet strålende fornøyd med en full åpning av sektoren.

— Dette gir oss muligheten til å trene på, og forberede oss til, et høstsemester som forhåpentligvis vil være så åpent som mulig.

Snakket om utveksling

Etter å ha pratet med statsråden forteller Olsen at universitet- og høgskolesektoren nå må planlegge for et høstsemester der én meters-regelen vil være gjeldende på campus.

— Nå er det to måneder til semesterstart og mye kan forandre seg på den tiden.

Ja, men samtidig vil det trolig ikke komme en ny oppdatering før i juli, og vi kan ikke begynne å planlegge høstsemesteret da. Én meters-regelen betyr at vi trenger mer areal, og det må planlegges før fellesferien starter 1. juli, sier Olsen.

Et annet tema i samtalen med Asheim var inn- og utveksling kommende semester.

— Mest sannsynlig vil det ikke komme en avgjørelse før i slutten av juli. Dette vil være et tidspunkt som er i seneste laget for mange studenter, sier Olsen.

På fredagens pressekonferanse kunngjorde statsminister Solberg at visse grupper vil være unntatt fra én meters-regelen. Dette gjelder blant annet toppidrettsutøvere og profesjonelle utøvende kunstnere.

— Et spørsmål som ble stilt til Asheim var om visse utdanninger som for eksempel scenekunst også kan bli gitt unntak. Dette skulle han komme tilbake til i oppsummeringen av møtet som blir sendt ut om en uke, sier Olsen.

Positivt for studentene

Leder av Norsk studentorganisasjon, Marte Øien, er godt fornøyd med gjenåpningen.

– Åpning av universitetene og høyskolene er veldig gode nyheter for oss studenter. Å kunne møte underviser og medstudenter er helt vesentlig for utdanningskvaliteten og for vår læring. Mange av oss studenter bor trangt og har savnet sårt både lesesalen og kontakten med medstudenter, sier Øien til NTB.

Saken er oppdatert kl. 16.00 med kommentar fra Dag Rune Olsen etter han snakket med Henrik Asheim.

Powered by Labrador CMS