Fullt på Fyrhuset da Morten Tellefsen lanserte sin bok om universell utforming av nettsider onsdag. Foto: Hege Larsen

Vil at nettsider skal være brukbare for alle

En god nettside skal kunne brukes av flest mulig. Det er det enkle, men likevel vanskelige budskapet til Morten Tollefsen, som har skrevet boken «Web og universell utforming» og selv er blind.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forfatter Morten Tollefsen peker på at nettsider blir mer og mer fancy med fikse visuelle løsninger, mange videoer og live-innslag.

— Sånn prøver organisasjoner og bedrifter å trekke til seg flere brukere, men det er universelt utformede nettsider, som er brukbare for flest mulig, også gir flest besøkende, mener Tollefsen.

Kjedelige sider?

Tirsdag ble boken hans lansert for fullt hus på Fyrhuset på HiOA. Prorektor Frode Eika Sandnes hadde annonsert et revolverintervju med Tollefsen og slo til med følgende spørsmål:

— Det er jo sånn at kule nettsider er ofte uleselige, mens universelt utformede nettsider som regel er dørgende kjedelige, ikke sant?

— Det er en viss sannhet i at jo kjedeligere en nettside er, desto lettere tilgjengelig er den. Universelt utformede sider oppfattes som mer trauste og gammeldagse, og det er en viss sannhet i denne myten. Det er sant at universell utforming innskrenker friheten littegrann, men sidene trenger absolutt ikke bli kjedelige for det, svarte Tollefsen.

Han la til at det finnes mange andre faktorer som kan begrense hvor «kul» en nettside skal bli, for eksempel at den skal kunne leses på en mobilskjerm.

I boken gir han en oversikt over retningslinjer, lovverk og hvilke verktøy som kan brukes for å gjøre nettsider brukbare for flest mulig. En kjepphest for ham er teksting av videoer og live-innhold, slik at flere kan få med seg innholdet.

I dag brukes hjelpemidler som skjermleser og talegjenkjenning for at funksjonshemmede skal kunne lese nettsider, og dette tror Tollefsen kommer til å fortsette. Han tror ikke det er realistisk å lage nettsider som er tilgjengelige for alle uten hjelpemidler.

— Sånn tror jeg det må være, og vi krever jo heller ikke av et bygg at folk skal kunne bruke det uten rullestolen sin for at det skal kunne kalles universielt utformet, sier han.

(Morten Tollefsen sammen med prorektor Frode Eika Sandnes. Foto: Hege Larsen)

Bra for demokratiet

I boken legger han også vekt på at tilgang til teknologi er viktig for deltakelse i samfunnet og demokratiet.

«Det forventes at alle skal klare å bruke web. Vi skal lever selvangivelsen elektronisk, streame musikk, finne søknadsskjema for barnehageplass på kommunens nettside osv. De som jobber med web må lære seg å tenke på at brukerne har helt ulike forutsetninger og behov», skriver han.

Under lanseringen tirsdag understreket dataguru og teknologidirektør i Opera Software, Håkon Wium Lie, betydningen av at html som tekststandard fortsatt må ligge i bunn, selv om det kommer andre konkurrerende teknologier.

— Tekstbasert teknologi kan brukes av alle, også på mobil, og det gjør den tilgjengelig også for folk som ikke har pc eller strøm. Mobiltelefoner har alle, sa han.

Må jobbes med

Tollefsen understreker at det ikke finnes noe perfekt utformet nettsted, fordi sidene utvikles og nye elementer tas inn.

— Derfor er universell utforming noe man må jobbe med hele tiden, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS