Tar fond ut av oljen

UNIFOR opprettet av UiO flytter investeringer til oljefrie fonds.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UNIFOR er en non-profit organisasjon opprettet i 1993 av Universitet i Oslo, og forvalter i dag stiftelser som støtter forskning og høyere utdannelse ved UiO, NTNU og NMBU, samt Nansenfondene, Holocaustsenteret, og andre private stiftelser.

Nå skal pengene flyttes til fond med liten tilknytning til olje og gass. Målet er at investeringene skal bli helt fossilfrie innen fem år, melder NRK.

— Universiteter er noe av det mest bærekraftige vi har i et demokratisk samfunn. Da må det være en likhet med midlene som kommer til universitet og midlene vi representerer, sier Hans Jørgen Stang, direktør i Forvaltningsstiftelsen for fond og legater, UNIFOR, til NRK.

— Vi ser på det som en strategisk beslutning å trekke ut alle de investeringene som er med på å skade miljøet på lang sikt, legger Stang til overfor NRK.

I følge årsregnskapet til UNIFOR forvalter de opp mot 2 milliarder kroner. Ifølge en utregning fra Fremtiden i våre hender, har UNIFOR 183 millioner i fossile selskap. 

NRK melder også at bevegelsen for å få universiteter til å trekke seg ut av fossil energi startet i USA, og har spredt seg internasjonalt. Og de referer til at The Guardian skriver at i Storbritannia har nå hvert fjerde universitet gått inn for det, flere etter press fra studenter.

Unifor årsregnskap 2015

Samlet forvaltningskapital pr årsskiftet er på NOK 1.967 millioner (inkl. alternativ investeringer på 35 millioner).

Samlet verdistigning i 2015 var på NOK 83,6 millioner.

UNIFOR forvaltet ved årsskiftet kapitalen til totalt 209 stiftelser, legater og fond.

Disse delte totalt ut NOK 38,1 millioner til sine respektive formål i 2015. Siste 10 år har de delt ut totalt NOK 365 millioner.

UNIFORs retningslinjer 

Det skal ikke investeres i selskaper som selv eller gjennom enheter de kontrollerer:

a) produserer våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper

b) produserer tobakk

c) selger våpen eller militært materiell til stater nevnt i punkt 3.2 i retningslinjene for forvaltningen av SPU. Videre kan selskaper fra SPUs investeringsunivers utelukkes, etter råd fra Etikkrådet, der det er en uakseptabel risiko for at selskapet medvirker til eller selv er ansvarlig for:

d) grove eller systematiske krenkelser av menneskerettighetene som for eksempel drap, tortur, frihetsberøvelse, tvangsarbeid, de verste former for barnearbeid

e) alvorlige krenkelser av individers rettigheter i krig eller konfliktsituasjoner

f) alvorlig miljøskade

g) grov korrupsjon

h) andre særlig grove brudd på grunnleggende etiske normer

Kilde: Unifor.no og årsregnskapet 2015

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS