Svein Stølen støtter UiT-rektor Anne Husebekks prinsipielle rett til å støtte en utvist student, også økonomisk. Foto: Siri Øverland Eriksen

Rektorstøtte til Husebekk

Innsamling. Rektorer og studenter landet rundt støtter opp om UiT-rektor Anne Husebekk sitt engasjement for utvist student, etter at hun høster kritikk fra tidligere justisminister Per Willy Amundsen for manglende rolleforståelse som rektor.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med ytterligere en kommentar fra Kunnskapsdepartementet og ny sum på innsamlingsaksjonen .)

Arendal (Khrono): Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, får igjen kritikk for å engasjere seg i saken om den utviste masterstudenten fra Madagaskar som Khrono tidligere har omtalt.

Tidligere i vår betalte UiT 50.000 kroner i advokathonorar for masterstudenten slik at Oslo byfogdembete kunne utsette Utelendingsdirektoratet og Utlendingsnemndas utvsningsvedtak av ham i to uker til etter at han hadde fullført masteren sin.

— Bør ha bedre rolleforståelse

— Ledere for våre utdanningsinstitusjoner bør ha bedre rolleforståelse enn det hun utviser her, sier tidligere justisminister i Frp, Per-Willy Amundsen til Forskerforum Amundsen.

Amundsen, som tidligere har støttet Jordan Petersons kritikk av «nymarxistiske professorer», setter Husebekks støtte inn i en større kontekst.

Vi ser på det som utelukkende positivt at rektor Husebekk tar studentens parti mot staten og byråkratiet.

Håkon Randgaard Mikalsen

— For ti år siden ville dette vært utenkelig. Dette mener jeg er et problem ved norske utdanningsinstitusjoner, og internasjonalt, de blir politisert og tar standpunkt i pågående samfunnsdebatter.

Studentstøtte til Husebekk

NSO-leder Håkon Randgaard Mikalsen gir sin fulle støtte til rektor Husebekk.

— Vi ser på det som utelukkende positivt at rektor Husebekk tar studentens parti mot staten og byråkratiet, sier Randgaard Mikalsen, og legger til:

— Universiteter og høyskoler er viktige institusjoner i sikringen av ytringsfrihet og demokratiske verdier i Norge. Det er et viktig samfunnsoppdrag utdanningsinstitusjonene har at de aktivt deltar i samfunnsdebatten og selvfølgelig skal Anne Husebekk kunne uttale seg og oppfordre til dette også i kraft av å være rektor.

Også rektor-støtte

Rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, mener det samme.

— Det kan vel ikke være sånn at staten skal gi rektorene munnkurv. Politikere skal være forsiktige med å indikere forventninger om lojalitet til rektor. Det kan ikke være sånn at de som er ansatt i staten skal måtte holde kjeft om det de mener er kritikkverdige forhold i staten, sier Stølen.

Han er ikke sikker på om han selv ville brukt av universitetes penger til å betale advokathjelp til en utvist student.

— Men at rektor går i front for en innsamlingsaksjon må være uproblematisk.

— Vil du selv støtte aksjonen?

— Jeg må sette meg mer inn i den konkrete saken før jeg kan si noe om det, sier Stølen.

Fredag hadde innsamlingen nådd 105.000 kroner. Målet er å ha samlet inn 125.000 kroner innen mandag da rettssaken skal starte.

UiB-rektor: Vil støtte privat

Rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen, vil gjerne gi penger som privatperson til rektor Husebekks innsamlingsaksjon.

Dag Rune Olsen, Universitetet i Bergen støtter UiT-rektor Anne Husebekk. Foto: Siri Ø. Eriksen

— Det er viktig at vi stiller opp for studentenes rettssikkerhet. At man skal kunne prøve sin sak er et viktig prinsipp, sier Olsen.

Han er dermed mer i tvil om man kan bruke av universitetets penger til slike saker.

Kunnskaps-departe-mentet mener at midler bevilget av Stortinget til undervisning og forskning og formidling skal gå til dette og ikke til å dekke advokat-utgifter i en utlendings-sak.

Kjartan Sverdrup

— Innimellom opptrer vi som rektorer mye friere enn det vi egentlig er. Dette er et viktig tema i debatten om autonomi i sektoren - mye viktigere enn tilknytningsform og foretaksmodell, sier Olsen.

Curt Rice: — Handler om ytringsfrihet

OsloMet-rektor, Curt Rice, er også veldig klar i sin prinsipielle støtte til Husebekk i denne saken:

— Dette handler ikke om akademisk frihet en gang, men om ytringsfrihet. Det er viktig at rektorer har en fri og uavhengig rolle, sier han.

Departementet: Ok med privat kronerulling

Selv om Kunnskapsdepartementet var kritisk til pengebruken til UiT i første rettsrunde i denne saken, har de ikke noe å utsette på rektor Anne Husebekks initiativ til kronerulling for den utviste studenten.

— Kunnskapsdepartementet mener at midler bevilget av Stortinget til undervisning, forskning og formidling skal gå til dette og ikke til å dekke advokatutgifter i en utlendingssak. Kunnskapsdepartementet vil imidlertid ikke foreta seg noe i denne saken, skriver kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup i en epost til Khrono.

Men en innsamlingsaksjon er de ikke like kritiske til:

— Slik Kunnskapsdepartementet forstår dette er dette en kronerulling der privatpersoner bidrar med personlige midler og at det ikke benyttes midler bevilget over statsbudsjettet til UiT. Hvordan enkeltpersoner ønsker å bruke sine egne midler har departementet ingen kommentar til, skriver Sverdrup.

FAKTA

Rettshjelp for Cederique

UiT-rektor Anne Husebekk har stilt seg i front for en innsamlingsaksjon for å skaffe 125.000 kroner til en utvist mastercandidat fra Madagaskar.

Cédrique Lovasoa Augustave har gått to år på masterstudiet ved UiT. 20. august er dagen Cederique L. Augustaves utvisningssak skal opp i Oslo tingrett.

Men han har ikke penger til advokat. Uten hjelp vil han utvises fra Schengen i 5 år og miste muligheten til å arbeide med det han er utdannet til.

Innsamlingsaksjonen mangler 20.000 kroner (fredag morgen) på å være i mål.

Se også: Rettshjelp for Cederique

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS