Leder av Norsk studentorganisasjon, Marianne Andenæs, er sterkt bekymret for situasjonen innen høyere utdanning og forskning i Tyrkia. Foto: Nicklas Knudsen

Sterk akademisk støtte

Akademiske ledere, organisasjoner og studentorganisasjoner i Norge har vært raskt ute med både bekymring for og støtte til alle akademikere i Tyrkia.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På facebook er rektor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), Mari Sundli Tveit, nå ute og oppfordrer alle landets rektorer til å samlet sende brev til statsminister Erna Solberg om forholdene og uttrykke sin bekymring.

Vil skrive brev til Erna Solberg

Tveit skriver blant annet:

«Jeg er glad for at Universitets- og høyskolerådet støtter EUAs fordømmelse av situasjonen. Jeg mener norske rektorer bør gå sammen om et opprop eller åpent brev til Erna Solberg, der vi ber om at norske myndigheter gjør det de kan sammen med europeiske kolleger for å stoppe den uakseptable situasjonen for våre søsterinstitusjoner i Tyrkia. Er dere med Dag Rune Olsen, Ole Petter Ottersen, Gunnar Bovim, Anne Husebekk, Curt Rice, Bjørn Olsen, Marit Boyesen, Vidar L. Haanes?»

Og rektor for Universitet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen, svarer at han skal lage utkast til brev på vegne av rektorene, UHR-leder Vidar Haanes er glad for utspill og at noen tar tak.

Stjernø og Ottersen

Professor Steinar Stjernø og rektor på Universitet i Oslo, Ole Petter Ottersen, var de første i Khronos spalter som uttrykte bekymring for og støtte til akademikerne i Tyrkia.

Les også:

«The travel ban and the other restrictions on the work of academics are an alarming attack on academic freedom in Turkey», skriver Ottersen blant annet.

«Den norske regjeringa bør uttrykke en klarere støtte til de demokratiske kreftene i Tyrkia», skriver Stjernø blant annet.

Ekstremt bekymra studenter

Norsk studentorganisasjon (NSO) er også ekstremt bekymret over reportasjene fra Tyrkia om undertrykkelse av høyere utdanning og akademisk frihet.

— Et fritt akademia er essensielt for å opprettholde et fungerende og demokratisk samfunn. Spesielt i urolige tider er rollen til høyere utdanning avgjørende for å sikre et trygt rom for diskusjon og debatt om komplekse saker, sier Marianne K. Andenæs (bildet over), leder i NSO, i en pressemelding.

Reiseforbud og annen tvang

I dagene etter kuppforsøket, har Tyrkias råd for høyere utdanning (YÖK) suspendert 15.200 ansatte innen utdanningssektoren fra stillingene sine. I tillegg rapporteres det at  Tyrkias råd for høyere utdanning (YÖK) har beordret oppsigelse av alle dekaner – både fra offentlige og private universiteter.

Akademikere i utlandet ble instruert å komme tilbake til Tyrkia, og nå har det blitt innført et reiseforbud for akademikere.

— Vi vil uttrykke vår solidaritet med studenter og akademiker i Tyrkia og understreker vår åpenhet og tilgjengelighet til å hjelpe, sier Andenæs.

Universitets og høgskolerådet

Den europeiske universitetsorganisasjonen, EUA, skriver at de fordømmer på det sterkeste denne handlingen, og EUA understreker at Tyrkia mer enn noensinne trenger en offentlig, åpen debatt der universitetssektoren med sine internasjonalt anerkjente verdier som ytringsfrihet, akademisk frihet og organisasjonsfrihet spiller en viktig rolle.

I en pressemelding skriver det norske universitets- og høgskolerådet (UHR) at de støtter EUAs uttalelse. 

Se også: EUAs uttalelse. 

Ber regjeringen fremme bekymringen

Også NSO stiller seg bak uttalelser fra den europeiske studentunion (ESU), den europeiske universitetsorganisasjon (EUA), og Scholars at Risk Network og krever at myndighetene i Tyrkia forsvare og beskytte akademisk frihet, universitets selvstendighet og frihet for akademikere og studenter å fortsette sine arbeid uten frykt for represalier.

— Vi ber den norske regjeringen og utenriksdepartementet fremme norske studenters bekymringer og insister at Tyrkiske myndigheter respekter sin internasjonale og nasjonale juridiske forpliktelser og garantere sikkerheten til alle tilknyttet høyere utdanning i sitt land, sier Andenæs.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS