Curt Rice er fornøyd etter møtet med en engasjert utenriksminister, Børge Brende. Foto: Ketil Blom

Fornøyd etter Brende-møte

Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, forteller om et konstruktiv møte med en engasjert utenriksminister Børge Brende, der situasjonen i Tyrkia stod på dagsorden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk Presseforbund, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, NorskPEN og Høgskolen i Oslo og Akershus la i dag fram en rekke tiltak som organisasjonene mener Norge bør ta initiativ til overfor Tyrkia.

Dette skjedde i et møte med utenriksminister Børge Brende.

Se også: Her er forslag til tiltak som Børge Brende fikk overlevert tirsdag 2. august

— Veldig engasjert

Rektor på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Curt Rice, forteller om et møte med en veldig engasjert utenriksminister.

— Brende var veldig glad for å få en liste med forslag på en rekke tiltak. Han sa at han er veldig opptatt av at Norge må og skal gjøre mer enn bare å ta opp ting med tyrkiske myndigheter. Disse signalene er vi veldig glade for, sier Rice til Khrono i etterkant av møtet.

— Veldig alvorlig situasjon

Rice forteller også at Brende la vekt på at situasjonen i Tyrkia er svært alvorlig og kanskje den største trussel mot menneskerettigheter innen Europa/Nato i nyere tid.

— Samtidig var Brende veldig opptatt av at Norge må søke sammen med andre land, slik som Norden og baltiske stater. Han var opptatt av at Norge alene ikke har så stor påvirkning, men at når man søker samarbeid kan man oppnå mye mer overfor Tyrkia, forteller Rice.

— Rettssikkerhet er viktig

— Hva tenker du er det viktigste i den situasjonen vi nå er oppe i?

— Rettssikkerhet er meget viktig, svarer Rice, og legger til:

— I løpet av noen få dager er det 18.000 akademikere som har mistet av jobbene sine. Dette har ikke skjedd som resultat av gode prosesser.

Rice trekker fram at hvis folk skal avsettes så må det vurderes av uavhengige myndigheter og være resultat av prosesser der rettssikkerheten til den enkelte er ivaretatt.

— Slik er det åpenbart ikke i Tyrkia nå, legger han til.

— I tillegg: Slik jeg og vi ser det så er det ikke slik at tyrkiske myndigheter over natten har kommet på disse 18.000 navnene. Jeg tenker det har foreligget en liste lenge, og så har ledelsen i landet benyttet anledningen ved det mislykkede kuppforsøket til å avsette folk, sier Rice.

— Viktig med press

— Hvordan tror du situasjonen kommer til å utvikle seg?

— Utenriksministeren vår var ikke uten håp. Han trakk fram at presidenten før kuppforsøket har respektert demokratiske prosesser, og han nevnte at han hadde hatt samtale han med sin tyrkiske kollega i forrige uke, forteller Rice, men:

— Det viktigste er at landet raskest mulig kommer ut av den unntakstilstand landet nå er satt i, og vi håper det presset som nå settes på landets ledelse vil hjelpe.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS