Kortnytt

To NHH-studenter smittet av koronaviruset

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norges Handelshøyskole (NHH) ble lørdag varslet om at en student testet positivt på koronaviruset. Studenten skal ha deltatt i fadderuken og vært på en forelesning, melder VG, som har fått saken fra NTB.

Informasjonen fremkommer ifølge avisen av internmelding på høyskolens læringsplattform, skriver studentavisen K7 Bulletin, hvis nettsted per søndag ettermiddag er nede for telling.

Medstudenter og andre nærkontakter som skal i karantene, blir nå varslet.

– NHHs beredskapsgruppe vil søndag ettermiddag ta stilling om det skal iverksettes andre tiltak ved skolen, skriver seniorrådgiver Arild Schanke.

Studenten skal ha deltatt i fadderuken og vært på en forelesning på høyskolen. Det er ikke kjent om han var eller ble smittet på daværende tidspunkt.

Oppdatering mandag morge 06.40: Ytterligere en student ved NHH er meld smittet ed koronaviruset, og tallet er nå oppe i to, skriver K7 Bulletin.

(Joar Hystad / Khrono)

Kortnytt

Smått og stort om høyere utdanning og forskning

  • Anne-Kat. Hærland får jobb hos NORA

    Elise Lystad

    Komikeren skal jobbe for NORA, nettverk for kunstig intelligens, med å formidle nettopp kunstig intelligens.

    Hærland sier til Forskerforum at hun skal utvikle og holde foredrag om kunstig intelligens, og at det er hyggelig å se at intelligens er på moten etter tjue år med idioti.

    I foredragene vil Hærland dele av sin erfaring med kunstig intelligens, og forklare hvordan andre kan bruke det på arbeidsplassen. I tillegg skal hun jobbe med å etablere et NORA-forum for ledere, skriver NORA på sin nettside.

  • Hoel mister statssekretær

    Elise Lystad

    I statsråd i dag fikk statssekretær Ivar Bühring Prestbakmo avskjed i nåde som statssekretær for forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel. Dermed står Hoel nå uten statssekretær.

    Prestbakmo utnevnes som statssekretær for kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp).

  • 90 millioner til brikkesatsing

    Elise Lystad

    Sintef, fire norske universiteter og Electronics Coast blir et av 27 europeiske kompetansesenter for mikrobrikker, støttet av EU og Forskningsrådet.

    NTNU, Universitetet i Oslo, Universitetet i Sørøst-Norge og UiT Norges arktiske universitet skal sammen med Sintef og Electronic Coast i fire år samarbeide om kompetansesenteret CC-Norchip.

    — Under pandemien så vi en global leveransekrise av mikrobrikker. Dette, i tillegg til den geopolitiske situasjonen, har satt fokus på sårbarhetene for tilgangen til avansert teknologi. Vi er derfor veldig glade for at Norge nå vil ta del i denne satsingen, sier Trond Runar Hagen, konserndirektør i SINTEF Digital, i en pressemelding.

    Etablering av kompetansesenteret starter i januar 2025, og partene vil drive samarbeidet i fire år.

  • Unn Kristin Olsen gjenvalgt som Parat-leder

    Elise Lystad

    Sittende leder i Parat Unn Kristin Olsen gikk til valg mot nestleder Anneli Nyberg på landsmøtet, og vant.

    – Jeg vil takke landsmøtet for støtten og ser frem til tre nye år som Parat-leder. Landsmøtet har gitt oss en retning og jeg vil jobbe for at hovedstyret gjennomfører alle vedtak. Vi skal se fremover og sette oss nye mål, sier Olsen i en pressemelding.

    Olsen får tre nye år som Parat-leder. Rune Berge, som var innstilt av valgkomiteen, ble valgt til nestleder. I dag er Berge konserntillitsvalgt i Schibsted.

    Olsen sier arbeidslivs- og samfunnspolitisk program vil være førende for hennes arbeid i perioden 2025 til 2027.

    Til venstre en smilende blond kvinne med blomster i hendene og til høyre en smilende blond mann med blomster. Hun har svart skjorte og han har blåstripet skjorte og blazer. I bakgrunnen en stor skjerm.
    Til venstre Unn Kristin Olsen, gjenvalgt som Parat-leder, og nyvalgt nestleder Rune Berge.
  • Tre nye professorer i Volda

    Elise Lystad

    På samme dag fikk Høgskulen i Volda hele tre nye professorer.

    Torsdag fikk Mathias Nygaard og Jonas Gamborg Lillebø ved Institutt for religion og Livsyn, og Marit Ulvund ved Seanse — Senter for kunstproduksjon opprykk til professor, skriver Høgskulen i Volda på sin nettside.

    — Det var som å stå på siste eksamen, og det var deilig! Jeg regner det som et av de store privilegiene jeg har fått i livet, at jeg har fått en såpass omfattende utdanning, og at jeg får fortsette å lære, sier professor Marit Ulvund.

    — Jeg har jobbet for dette en del år, så det betyr jo selvsagt en god del å «få det til». Det er mye hardt arbeid som ligger bak. Som filosof kan jeg ikke dy meg for å gi et filosofisk svar også, selvsagt. Det filosofiske svaret er da at en lever framlengs, men forstår bakover. Hva noe betyr, vet en først senere, sier professor Jonas Gamborg Lillebø.

    — Ofte blir veien til mens man går, og det er ikke alltid lett å sjå hvor ferden går. Iblant gjør man feil og må begynne på nytt. Men plutselig har man passert en slik milepæl. Det betyr vel at noe av det jeg har gjort, ble riktig, sier professor Mathias Nygaard.

    Et bilde av to mann og en kvinne. Alle smiler og det er trær, fjell og et rødt hus i bakgrunnen. Kvinnen, Marit Ulvund, står i midten og har på seg hvit frakk og et gult skjerf. Til venstre står Mathias Nygaard, med brun genser over skjorte. Til høyre, med hånden på haka i en tenkende positur, står Jonas Gambord Lillebø, med lys brun tweedjakke og en rutete lyseblå skjorte under.
    Fraa venstre, Mathias Nygaard, Marit Ulvund og Jonas Gamborg Lillebø, som alle fikk opprykk til professor samme dag.
  • Årets tillitsvalgt i Parat jobber ved UiA

    Elise Lystad

    Hovedtillitsvalgt ved Universitetet i Agder, Lillian Egelandsaa, er årets tillitsvalgt i Parat 2024, skriver fagforeningen i en pressemelding.

    Egelandsaa har vært tillitsvalgt siden 2013. I hennes tid som tillitsvalgt har antall Parat-medlemmer på Universitetet i Agder nesten tredoblet seg.

    – Hun er tøff og bestemt og høyt respektert i møte med ledelsen, og får til endringer på arbeidsplassen, sier Unn Kristin Olsen, leder i Parat.

    Prisen kommer med en kunstglassbolle og en reisegavesjekk på 15.000 kroner.

    Tre kvinner står på en scene. I forgrunnen står Lillian Egelandsaa med et uttrykk av forundring, glede og overraskelse, mens hun holder en gavesjekk på 15.000 kroner. Egelandsaa har brunt hår og en sort bekledning med gammelrosa blomster på overkroppen. I bakgrunnen står to blonde kvinner som smiler, henholdsvis paratleder Unn Kristin Olsen og Monica Rabinin.
    Til venstre Parats leder, Unn Kristin Olsen, i midten årets tillitsvalgt i Parat Lillian Egelandsaa og til høyre, Monica Rabinin, fra samarbeidspartneren Gjensidige.
  • Universitetsfest til 1,4 millioner

    Hege Larsen

    Universitetet i Innlandet feirer sin nye status med en universitetsfest til 1,4 millioner kroner torsdag 28. november.

    Det hele starter med to puljer faglige foredragsrunder på campus i Hamar gjennom ettermiddagen, etterfulgt av prisutdelinger og om kvelden en stor fest i Hamarhallen.

    Til festen er det hele 750 påmeldte, kunne rektor Peer Jacob Svenkerud fortelle på styremøtet ved universitetet onsdag. Det er mange flere enn beregnet og budsjettet er derfor økt fra 1 million kroner til 1,4 millioner.

    Blant gjestene er statsrådene Oddmund Hoel og Trygve Slagsvold Vedum, mens Else Kåss Furuseth skal lose festdeltakerne gjennom kvelden. Ansatte, samarbeidspartnere og støttespillere er på gjestelisten.

    — Det blir nøkternt, men fint, sa Svenkerud på styremøtet.

    Universitetsrektor Peer Jacob Svenkerud inviterer til fest for å feire universitetsstatusen.
  • Farmasiutdanning blir digital

    Elise Lystad

    Farmasiutdanningen i Namsos blir nett- og samlingsbasert og øker antall studenter, skriver Farmatid.

    Nord universitet har farmasiutdanning i Namsos som nå vil gjennomgå omlegging. Også vernepleierutdanningen i Namsos skal bli nett- og samlingsbasert.

    — En ting er at Farmasi-Norge trenger flere farmasøyter, men det er heller ikke økonomisk forsvarlig at jeg skal drive en farmasiutdanning med alle de vitenskapelige ansatte vi har, og så får vi bare 15 studenter per kull vi skal utdanne. Det går ikke i lengden, sier Hege Sletvold, faggruppeleder for Legemidler og legemiddelhåndtering ved Fakultet for sykepleie og helsevitenskap, til Farmatid.

    Med et digitalt og samlingsbasert opplegg kan potensielt 40 reseptfarmasøyter bli utdannet hvert år, opplyser Sletvold. Det vil ikke bli noen endring i antall ansatte.

  • Emeritus får pris for nynorskbruk

    Elise Lystad

    Gunnar Skirbekk får Austmannasprisen for å ha vært en ambassadør for nynorsk gjennom en mannsalder, skriver Noregs Mållag i en pressemelding.

    — Gunnar Skirbekk har gjort et utmerket arbeid for det nynorske språket i tale og skrift i både vitenskapelige arbeid og i det offentlige ordskiftet, sier Helen Johannesen i Austmannalaget, ifølge NRK.

    Skirbekk er professor emeritus ved Universitetet i Bergen, der han tidligere har vært professor ved Filosofisk institutt. Austmannaprisen deles ut av Austmannalaget, som er Noregs Mållag sitt fylkeslag i innlandet.

  • NASA-konkurranse for kvinner er lovlig

    Solveig Mikkelsen

    At kun jenter får delta på en konkurranse der premien er en ukes tur til NASA, fikk en mann til å reagere. Han mente dette var kjønnsdiskriminerende.

    Konkurransen skjer i regi av prosjektet Jenter og teknologi, som skal få flere kvinner til å velge teknologifag. NHO, NITO og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering samarbeider om prosjektet.

    Mannen klaget forskjellsbehandlinga fra NHO inn til Diskrimineringsnemnda. Han oppga at han alltid har vært interessert i romfart og ønsket å besøke NASA. Derfor syntes han det var vondt å få beskjed om at konkurransen kun gjaldt for kvinner.

    Nemnda har konkludert med at NHO ikke har diskriminert klager på grunn av kjønn. Den viser til at jenter statistisk sett er underrepresentert innenfor teknologifag. Videre mener den at konkurransen ikke er særlig inngripende for menn.

    Vilkårene for positiv særbehandling er oppfylt, er nemndas konklusjon. Klagen har ikke ført fram.

    Uttalelsen er enstemmig.

    Plakat om å delta på en konkurranse
    Vinn en tur til NASA er budskapet, som bare kvinner får delta på.
  • Eksamenskrøll ved NTNU

    Joar Hystad

    NTNU satte opp to eksamener på samme tidspunkt, skriver Adresseavisen.

    Avisen har intervjuet tre studenter som forteller at de meldte seg opp til to eksamener 10. desember, en fra klokken 9 til 12 og en annen fra klokken 15.

    Etter at fristen for å melde seg opp til eksamen var ute, fikk de tre vite at eksamenen som skulle begynne klokken 15 var flyttet til klokken 9. Da de fikk vite om eksamenskollisjonen, var det for seint å melde seg opp til andre fag i stedet. Fristen hadde gått ut for lengst, skriver Adresseavisen.

    Studentene er kritiske til hvordan NTNU har behandlet saken. De må nå vente i åtte måneder for å ta den siste eksamenen.

    Avdelingsdirektør ved avdeling for utdanning, Anniken Løe, forteller til Adresseavisen at NTNU har prøvd å finne en løsning, dessverre uten hell.

    — Vi må ta hensyn til alle studenter som følger et ordinært studieløp, skriver hun i en e-post.

    Hovedbygningen til NTNU ligger på Gløshaugen i Trondheim.
    NTNUs hovedbygning Hovedbygningen på NTNU Gløshaugen
  • Student skal lede Senterungdommen

    Elise Lystad

    Nils Forren er valgt til ny leder i Senterungdommen, melder Altinget.

    Valgkomiteen i Senterungdommen ønsket seg Erik Lillebakken som leder, men Forren var ønsket av landsmøtet. Det ble kampvotering og Forren ble valgt med 92 mot 61 stemmer.

    — Det å bli valgt som leder av Senterungdommen, er sykt stas! Nå gleder jeg meg til å ta fatt på valgkampen og jobbe for at folk skal leve gode liv i hele Norge, sier Forren til Altinget.

    Forren er student ved NTNU, og Khrono har tidligere intervjuet ham om lærerstudiet. Han mener det er problematisk når ikke undervisere selv har vært lærere på grunnskolen. Han ser også andre større utfordringer:

    — Da jeg søkte meg til lærerutdanningen som 18-åring gikk jeg ikke inn på sidene til universitetet for å se hvordan studiet var bygd opp. Jeg gikk inn på utdanning.no for å se hvordan yrket jeg skulle utdanne meg til er. Det er lav lønn, lav status og mye byråkratisering. Hadde vi fikset de tre tingene tror jeg det hadde gjort underverker for antallet personer som vil bli lærere, sa Forren den gang.

    Forren er tredjegenerasjonslærer og skal etter planen være ferdig studert våren 2025.

    Nils Forren sammen med et banner med teksten «Menn i skolen»
    Om et års tid er Nils Forren tredjegenerasjons lærer.
  • Gir 210 millioner kroner til forskning

    Joar Hystad

    27 forskere får opptil 8 millioner kroner hver til sine prosjekter i Kreftforeningens årlige forskningstildeling.

    Det melder NTB mandag.

    — Dette får garantert enorm betydning for fremtidens kreftpasienter, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross i en pressemelding fra Kreftforeningen.

    Pengene kommer inn gjennom medlemskontingenter, aksjoner, testamenter og rause gaver fra privatpersoner og næringsliv. Kreftforeningens årlige forskningstildeling mottok i år 141 søknader.

    Både blant de innsendte prosjektene og blant dem som får støtte, er det flest som retter seg mot forskjellige former for immunterapi.

  • UiOs menneskerettighetspris til Ajna, Alen og Lejla

    Joar Hystad

    Ajna Jusić, Alen Muhič og Lejla Damon får Universitetet i Oslos menneskerettighetspris for sitt nybrottsarbeid på vegne av krigsbarn.

    Det skriver UiO i en nyhetsmelding.

    Trioen driver organisasjonen The Forgotten Children of War Association, som er en bosnisk organisasjon som samler krigsbarn på tvers av etnisitet i et polarisert samfunn.

    Menneskerettighetsprisen deles ut 5. desember under Oslo Peace Days. Prisen er en anerkjennelse av deres personlige innsats og sterke engasjement for at krigsbarn skal bli sett og hørt, skriver UiO i sin nyhetsmelding.

    På tross av at de utgjør en spesielt sårbar gruppe, har de ingen spesiell beskyttelse eller rettigheter nedfelt i Barnekonvensjonen. Priskomiteen påpeker at vinnerne bidrar til å skape bedre forståelse for krigsbarnas unike utfordringer.

    I 2023 var det Ingrid Gjessing Linhave og Demenskoret med Kim Wigaard som vant UiOs menneskerettighetspris. Les mer om det her.

    Ajna Jusić og Alen Muhič.
  • Ny demonstrasjon for Grieg­akademiet

    Elise Lystad

    Universitetet i Bergen (UiB) inviterer til demonstrasjon.

    «Tomten står klar i Møllendal, vi er klar for å bygge, men vi mangler politisk vilje til å støtte kulturen på Vestlandet. Nå må pengene komme!» skriver UiB på sin nettside.

    Den 14. november inviterer UiB til demonstrasjon på Griegakademi-tomten med appeller og musikk.

    Det er ikke første gangen det demonstreres for musikkutdanningen. I oktober og november i fjor sto både studenter og ansatte sammen om demonstrasjoner i Oslo og Bergen. Der spilte studentene instrumentene sine på kryss og tvers for å vise hvordan studiehverdagen var. De protesterte også da på manglende finansiering.

  • Kniver om å bli ­Nordens ledende livsvitenskaps­nasjon

    Kristin Nordby
    Danmark og Sverige vil begge bli best innen livsvitenskap. Fagfeltet inkluderer biologi, biokjemi, genetikk, mikrobiologi, medisinsk forskning, økologi, og bioteknologi. Illustrasjonsfoto.

    31. oktober la Danmarks regjering frem sin strategi om å bli Europas ledende livsvitenskapsnasjon. Litt over en uke senere følger Sverige opp med sin strategi om å bli en ledende livsvitenskapsnasjon.

    — En av Danmarks viktigste styrker

    Danskene har som mål å doble livsvitenskapseksporten til 350 milliarder danske kroner.

    — Helseforskning i verdensklasse, løsninger på fremtidens helseutfordringer og eksport som gavner dansk økonomi. Livsvitenskap er blitt dominerende i dansk industri og en av Danmarks viktigste styrker, skriver den danske regjeringen i sin pressemelding.

    Livsvitenskap er studiet av levende organismer og livsprosesser. Fagfeltet inkluderer biologi, biokjemi, genetikk, mikrobiologi, medisinsk forskning, økologi, og bioteknologi.

    Trapper opp kliniske prøver og digital infrastruktur

    Den svenske strategien har som mål å bidra til sterk konkurransekraft, utvikling av næringslivet og samfunnets motstandsdyktighet. Videre trekker den frem satsinger på kliniske prøver, nasjonal digital infrastruktur, medisinteknikk og presisjonshelse. I dag står livsvitenskap for 10 prosent av Sveriges eksport.

    — Sammen med sektoren trapper vi nå opp en rekke områder, som er avgjørende for å sikre vår plass som ledende livsvitenskapsnasjon, sier næringsminister Ebba Busch i pressemeldingen.

    Egne eliteskoler for livsvitenskapstalentene

    Danskene vil sette av 400 millioner danske kroner for å fremtidssikre den danske livsvitenskapen.

    — Vi skal også sørge for, at flere idéer fra forskningsverdenen forvandles til virksomheter, vekst og arbeidsplasser, sier den danske næringsministeren Morten Bødskov.

    Danmark vil også opprette egne internasjonale elite-sommerskoler for livsvitenskap.

    — På disse skolene skal vi utvikle danske talenter og bygge opp internasjonale nettverk. Danmark må åpne seg mer mot verden også på utdanningsområdet, om vi skal sikre kvalifisert arbeidskraft nå og i fremtiden, sier utdanningsminister Christina Egelund.

  • Etablerer kompetanse­utvalg for fagskoler

    Elise Lystad

    Fagskolen i Viken går sammen med arbeidsliv og store norske industriaktører om å etablere Fagskolens sekretariat for kompetanseutvalg i industrien.

    — Etableringen gjør at vi knytter enda sterkere bånd til arbeidslivet. Som utdanningsinstitusjon vil vi enda raskere kunne skreddersy og utvikle nye utdanningsløp basert på kompetansebehovet i arbeidslivet og blant fagarbeiderne, sier Nils-Ivar Pedersen, prorektor ved Fagskolen i Viken i en pressemelding.

    Kompetanseutvalget har som mål å styrke konkurranseevnen til norske bedrifter. Fagskolen i Viken er ansvarlig for videreutdanning til flere store konsern, slik som Kongsberg Gruppen og Hydro. Det nye rådet vil styrke konkurransedyktigheten til norske bedrifter, noe de kan gjøre gjennom mer skreddersydd videreutdanning.

    — Videreutdanningstilbud som kan kombineres med jobb er veldig positivt. Det åpner for at ny læring raskt kan iverksettes og vil gi oss som bedrift økt effektivitet og kvalitet, sier Bredo Larsen, HR-direktør i Kongsberg Defence and Aerospace.

  • Vil ha 20 mill. til nytt arktisk skip

    Elise Lystad

    Når forskningsskipet Helmer Hansen pensjoneres snart, ønsker tre aktører i nord 20 millioner til en arvtaker.

    UiT Norges arktiske universitet mener man ikke lenger kan reparere og modernisere Helmer Hansen, som ble bygget i 1988. Derfor ber de om en siste bevilgning på 25 millioner til vedlikehold på Helmer Hansen, og 20 millioner til et nytt forskningsskip, melder iTromsø.

    UiT samarbeider med NTNU og Universitetssenteret på Svalbard om det nye forskningsskipet. prosjektet mellom de tre aktørene kalles et flytende, arktisk campus.

    — En ny flytende arktisk campus legger til rette for å samle data fra satellitter i rommet like effektivt som trålen i havet. Dette gjør det mulig å kartlegge våre enorme havområder i en helt annen skala enn på dagens fartøy, sier Jørgen Berge, dekan for UiTs fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi i en pressemelding.

    Helmer Hansen vil være ferdig seilet i 2030.

  • Ny dekan på Kristiania

    Sveinung Engeland

    Kristin Arnesen blir ny dekan på School of Arts, Design, and Media (SADM) på Høyskolen Kristiania. Hun kommer fra stillingen som prodekan for utdanning ved School of Communication, Leadership and Marketing ved samme høgskole.

    Arnesen overtar etter Jørn Mortensen som tidligere i år annonserte at han ville gå av som leder, bare ett år etter at han startet på en ny fireårsperiode som dekan.

    SADM er ifølge Kristania det største studiemiljøet innen kreative fag i Norge. Avdelingen dekker et stort spekter av de kreative fagområdene innen scenekunst, musikk, design og mediefag.

    — Denne kombinasjonen gjør oss unike i det kunst- og designfaglige utdanningsmiljøet og setter oss i stand til å utdanne studenter innen felt som er i endring. Vi har en tydelig rolle i sektoren med vår arbeidslivsorienterte posisjon innen våre fagområder, sier Kristin Arnesen i en pressemelding.

    Hun har erfaring fra Kristania, fra Westerdals Oslo ACT (som dekan og studiedirektør), og fra Westerdals School of Communication (som instituttleder og fagsjef). Hun er utdannet kunsthistoriker (UiO/UiB), og har lederutdanning (NTNU/NHH/Cambridge).

    Rektor Trine J. Meza er veldig glad for ansettelsen.

    — Kristin har tidligere ledet prosjekter ved både Kristiania og Westerdals, og kjenner fagområdene og historikken godt. Hun har stor forståelse for både utfordringene og mulighetene for SADM og Kristiania. De kreative fagene er en viktig del av Kristiania, og vil under Kristins ledelse utvikle seg ytterligere, sier Meza.

    Portrett av Kristin Arnesen
    Kristin Arnesen blir ny dekan på Høyskolen Kristiania.
  • Ny instituttleder på UiT

    Elise Lystad

    Marie Lindsjørn Nordvik har nylig blitt instituttleder for Institutt for barnevern og sosialt arbeid (IBS).

    Nordvik startet i rollen i midten av oktober, og kommer fra en postdoktorstilling fra Juridisk fakultet ved UiT. Hun forteller til iHarstad at instituttets primære fagfelt også er noe hun engasjerer seg i.

    — Som jurist har min primære faglige interesse hele tiden kretset rundt spørsmål om rettssikkerheten for barn og familier i kontakt med velferdstjenester, og menneskers rett til sosiale tjenester, barnevernstjenester og helse- og omsorgstjenester, forklarer hun.

    — Instituttet har også en veldig gledelig og solid utvikling på forskningssiden, med store prosjekter og store satsinger, noe instituttet og UiT kan være stolte av, sier hun.

  • Ny komité skal se på omregning av franske karakterer

    Elise Lystad

    Kunnskapsdepartementet og HK-Dir har invitert franske myndigheter til en felles komité for å vurdere forslag til ny omregningstabell for karakterer fra fransk baccalauréat.

    Sammen med franske myndigheter skal Kunnskapsdepartementet nedsette og lede den nye komitéen.

    Ordningen kan tidligst innføres ved opptak til studieåret 2029/30. Dagens tabell for omregning av karakterer har vært uendret siden 2002. Forslaget til ny omregningstabell har vært ute på høring og ifølge Kunnskapsdepartementet skapt stort engasjement og ført til mange innspill.

    Franske karakterer går fra 1 til 20, mot de norske 1 til 6. I den nåværende ordningen vil alt over 15,5 poeng tilsvare en norsk 6-er. I den nye ordningen vil franske 15,5 nå tilsvare 5,24 i norske karakterer, og det er kun 20 poeng som vil konverteres til norsk 6-er. Konverteringen av karakterene skjer i forbindelse med at norske elever som har vært på utveksling i Frankrike søker høyere utdanning med sine vitnemål.

    «I praksis betyr dette at det blir umulig for elever med fransk vitnemål å konkurrere på rettferdig grunnlag mot elever med norsk vitnemål om studieplasser i Norge, noe som vil gjøre det svært vanskelig å rekruttere elever til de norske seksjonene og andre utdanningstilbud i Frankrike,» skriver Les Anciens, en interesseforening for tidligere og nåværende norske elever ved de norske seksjonene i Rouen, Bayeux og Lyon i sitt høringssvar.

    «Det norske opptakssystemet ligner på det i Sverige og Danmark. Den nye omregningstabellen vil, i likhet med tabellene som benyttes i disse landene, basere seg på statistikk fra franske utdanningsmyndigheter», skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

    Endringslogg. 8. november kl. 11:47 har enkelte referanser til HK-Dir blitt byttet ut med Kunnskapsdepartementet.

  • Campus Kristiansund åpner denne uken

    Joar Hystad

    Fredag 8. november er det duket for offisiell åpning av Campus Kristiansund, som blant annet skal benyttes av Høgskolen i Molde, Høgskolen i Volda og NTNU.

    Prosjektdirektør for det nye storbygget, Tore Rusten i Bane NOR Eiendom, skriver i en e-post til Khrono at den offisielle åpningen skjer etter en storslått åpningsuke der blant andre forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) var til stede under Campus-konferansen onsdag.

    Fredag kommer statsminister Jonas Gahr Støre til Kristiansund for å overvære den offisielle åpningen.

    Arbeidet med campusen har pågått i totalt syv år, men det er spesielt de siste to årene at Campus-tomten har vært gjennom en stor endring.

    — Mange husker nok markeringen av rivestart høsten 2022, med ordfører Kjell Neergaard og daværende forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe. Nå er alle leietakerne på plass og de fleste har beskrevet innflyttingen som et gåsehudøyeblikk. Det er vi utrolig stolte av, uttaler Trond Rusten i en pressemelding.

    Etter at de siste leietakerne flyttet inn i oktober, huser Campus Kristiansund i det daglige rundt 1000 mennesker fra privat næringsliv, utdanningsinstitusjoner, offentlig sektor og kunnskapsmiljøer i regionen.

    — Åpningen av Campus Kristiansund er et stort løft for Nordmøre og for fylket. Vi er enormt stolte over hva vi har klart å få til lokalt gjennom godt samarbeid over mange år, sier daglig leder i Campus Kristiansund Drift AS, Roland Maurseth.

    I tillegg til de ovennevnte høyere utdanningsinstitusjonene, er også Fagskolen i Møre og Romsdal og Dronning Mauds Minne Høgskole representert i den nye campusen.

    Campus Kristiansund.
  • NTNU-bibliotek må holde stengt til neste år

    Solveig Mikkelsen

    Gunnerusbiblioteket ble stengt 3. september etter funn av asbestholdig materiale. Siden har omfanget og alvoret blitt større.

    Khrono omtalte nylig at det nå er funnet asbestplater i 16 rom. NTNU blir sterkt oppfordret til å fjerne asbestplatene i en rapport av Rambøll, som har kartlagt omfanget. Kun en liten bevegelse kan være nok til at asbestfibre kommer ut i lufta, het det i rapporten.

    Onsdag melder NTNU Eiendomsavdelingen til Khrono at det er uvisst når Gunnerusbiblioteket åpner igjen. Antakelsen er at åpning kan skje en gang mellom februar og mai neste år.

    Mye skal avklares framover. Blant annet vurderer Bedriftshelsetjenesten behov for arbeidshelseundersøkelser. De jobber med å sammenstille fakta om asbest i Gunnerusbiblioteket. De skal ha et møte med de ansatte når de har konkludert om behovet for slike undersøkelser.

    Mandag 21. oktober var det en befaring for å dokumentere hull etter utskifting av alarm- og adgangskontrollsystemet og andre generelle skader i kartlagte forekomster.

    Dette gjøres for å kunne si noe om historisk eksponering. I verste fall kan ansatte og andre brukere av biblioteket blitt eksponert for asbestfibre i mange år.

    Polygon er engasjert som saneringsfirma og er i gang med planlegging av framdrift for videre sanering, melder NTNU.

    De asbestholdige platene som så langt er funnet, er eternittplater med hvitasbest, ikke Asbestolux-plater med brunasbest som først antatt. Dette påvirker ikke hvordan det asbestoldige materialet skal håndteres. Alle typer asbest håndteres etter de samme forskriftene.

    Bygningen ved navn Gunnerusbiblioteket, firkantet svart boks med et boktårn som stikker opp midt på taket.
    Gunnerusbiblioteket har vært stengt siden 3. september, og tidspunktet for åpning blir stadig utsatt.
  • To fagskoler får utvidet myndighet

    Hege Larsen

    To fagskoler har fått nye rettigheter til å opprette utdanninger uten å søke Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen).

    Fagskolen i Innlandet får såkalt fagområdeakkreditering innen økonomi, administrasjon og ledelse. Dette er det femte fagområdet fagskolen får slik akkreditering for.

    Fra tidligere har Fagskolen Innlandet fagområdeakkrediteringer innen bygg- og anleggsteknikk, teknologifag, helsefag og landbruksfag.

    – Gjennom mange år har fagskolen jobbet målrettet for å oppnå disse fullmaktene, og nå er Fagskolen Innlandet Norges første fagskole med fem fagområdeakkrediteringer. Det er bare å gratulere, sier Nokut -direktør Kristin Vinje.

    Fagskolen i Agder har fått sin tredje fagområdeakkreditering, denne gang innen maritime fag.

    – Vi gratulerer Fagskolen i Agder. De har på kort tid fått tre akkrediterte fagområder, og med denne dekker de nå hele studieporteføljen sin. Det er godt nytt for både lokalt og regionalt arbeidsliv som vil nyte godt av kvalifiserte fagfolk fremover, sier Kristin Vinje.

    Direktør i Nokut, Kristin Vinje.
  • Hjernekraftprisen til Hedvig Nordeng

    Hege Larsen

    Professor Hedvig Nordeng ved Farmasøytisk institutt på Universitetet i Oslo er tildelt Hjernekraftprisen for 2024.

    Prisen ble delt ut under Forskerforbundets forskningspolitiske seminar tirsdag 5. november. Den er blitt delt ut hvert år siden 2013 til et medlem av Forskerforbundet som gjennom sitt kunnskapsarbeid har gitt et spesielt viktig bidrag til samfunnet.

    Nordeng har bidratt til å tilgjengeliggjøre komplisert forskning om bruk og sikkerhet av legemidler i svangerskapet og ammeperioden for et bredt publikum, heter det i begrunnelsen.

    - For meg er prisen en bekreftelse på at formidling av kunnskap er en sentral del av forskerrollen. Hjernekraftprisen setter et positivt fokus på forskningsformidling, og fremmer å bygge bro mellom forskning og samfunn, sier Nordeng.

    Prisen er på 200.000 kroner.

    Professor Hedvig Nordeng fikk Hjernekraftprisen tirsdag under Forskerforbundets forskningspolitiske seminar.
Powered by Labrador CMS