Abelprisen

To forskere får Abelprisen for diskret matematikk

Abelprisen for 2021 går til László Lovász ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest og Avi Wigderson fra Princeton i USA.

I tillegg til sitt arbeid innen selve grunnlaget for datavitenskapen har László Lovász også utformet algoritmer med vidtrekkende anvendelser.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Det er Det Norske Videnskaps-Akademi (DNVA) som årlig deler ut Abelprisen for fremragende matematisk arbeid.

De to matematikerne som i år deler prisen er begge viktige bidragsytere til teoretisk datavitenskap og diskret matematikk, ifølge prisjuryen. Både Lovász og Wigderson har hatt ledende roller «i å utvikle disse fagområdene til å bli sentrale felt i moderne matematikk».

Teorien om «datakompleksitet» handler om algoritmers hastighet og effektivitet og vokste frem i 1970-årene, da en ny generasjon så ny anvendelse av såkalt diskret matematikk. Feltet er blant annet svært viktig som det teoretiske grunnlaget for internettsikkerhet og er nå etablert både i matematikken og i teoretisk datavitenskap.

«Briljant akademiker»

László Lovász har ifølge Abelprisen vært en briljant matematiker helt siden tenårene Han ble født i 1948 i Budapest, Ungarn, og han har også skrevet flere bøker som er anerkjent for å være pedagogisk fremragende. Han er også kjent som en inspirerende foreleser, og satt i en periode som president i Den internasjonale matematikkunionen IMU (2007–2010). Han arbeider ved Eötvös Loránd-universitetet i Budapest, Ungarn.

Avi Widgerson har forfattet artikler sammen med over 100 personer, og har skapt en dypere forbindelse mellom matematikk og datavitenskap.

Avi Wigderson fra Institute for Advanced Study på Princeton i USA, Wigderson er kjent for sin evne til å se forbindelser mellom tilsynelatende ubeslektede områder. Han har utdypet forbindelsene mellom matematikk og datavitenskap. Han har forfattet artikler sammen med over 100 personer, og har skapt en dypere forbindelse mellom matematikk og datavitenskap. Wigderson, som er født i Haifa, Israel, i 1956, har mer enn noen annen enkeltperson bidratt til å utvide feltet «kompleksitetsteori», som handler om algoritmers hastighet og effektivitet.

Abelprisen er på 7,5 millioner kroner og finansiert av den norske regjeringen.

Den er blitt delt ut siden 2003. Seremonien til ære for prisvinnerne vil bli kunngjort senere.

Powered by Labrador CMS