Akademiet for yngre forskere
Ti unge forskere blir nye akademi-medlemmer
65 unge akademikere søkte om å bli medlem av Akademiet for yngre forskere. Nå er det avgjort hvem av dem som får plass i akademiet.
De har allerede bemerket seg som dyktige forskere. Møt de ti unge forskerne som nå er tatt opp som nye medlemmer av Akademiet for yngre forskere.
Aida Cuni-Sanchex, NMBU:
— Jeg studerer hvordan tropiske skoger fungerer, hvilke arter som er der, hvordan trær vokser og dør, hvordan de bidrar til å dempe klimaendringer, og hvordan de påvirkes av klimatiske endringer, som tørke. Jeg studerer også hvordan urfolk bruker tropiske skoger, for eksempel til mat eller som medisin, og hvordan vi kan integrere dem og deres kunnskap i bærekraftig forvaltning av disse skogene, sier Cuni-Sanchez på nettsiden til Akademiet for yngre forskere.
Alexander Eriksson Furunes, NTNU:
Hans fagområde er kunst og arkitektur (ingen presentasjon foreligger ennå).
Anna Drożdżowicz, Høgskolen i Innlandet:
— Jeg er filosof. Jeg er interessert i språk og ulike aspekter av kommunikasjon. Jeg forsker både på grunnlagsspørsmål innen språk- og kommunikasjonsfilosofi, samt noen anvendte problemstillinger innen språkfilosofi og psykiatriens filosofi. Jeg har vært interessert i fenomener som språklig forståelse og lingvistiske intuisjoner.
Bjørn Hallstein Holte, VID vitenskapelige høgskole:
— Jeg er samfunnsviter og forsøker å forstå hva samfunn er, hvordan samfunn opprettholdes og avgrenses og hva det betyr å være innenfor eller utenfor samfunn. For å besvare disse abstrakte spørsmålene, undersøker jeg mer konkrete fenomener i helt konkrete sammenhenger.
Borgar Aamaas, Cicero Senter for klimaforskning:
— Jeg er utdannet meteorolog med en doktorgrad i klima og transportsektoren. I doktorgradsarbeidet så jeg blant annet på klimaeffekter av nordmenns reisevaner. I tillegg ble jeg ordentlig god de enkleste klimamodellene som eksisterer.
Carl Tollef Solberg, Universitetet i Oslo:
Hans fagområde er medisinsk etikk (ingen presentasjon foreligger ennå.
Julia Olsen, Nord universitet:
— Jeg er miljøsosiolog og forsker på relasjoner mellom mennesker og natur med særlig fokus på klimatilpasning og bærekraftig utvikling i Nordområdene.
Marius Korsnes, NTNU:
— Nå for tida forsker jeg hovedsaklig på forbruk og produksjon av kjøtt og melk i Kina og i Norge. Jeg er veldig interessert i å forstå bedre hva det er som gjør at vårt forbruk fortsetter å øke, selv om det ikke er bærekraftig, og ikke nødvendigvis fører til at vi kan leve bedre liv.
Marte Emilie Sandvik Haaland, Universitetet i Bergen:
— Min forskning er innenfor feltet seksuell og reproduktiv helse. Jeg er opptatt av hvordan det som for enkeltpersoner er grunnleggende personlige valg om hvorvidt, når og hvordan de ønsker å få barn, ofte blir gjort til gjenstand for politisk spill og dragkamper. Jeg har forsket spesielt på abort og abortpolitikk, både nasjonalt og globalt.
Torbjørg V.S. Jevnaker, Fritjof Nansens institutt:
Hennes fagområde er statsvitenskap (ingen presentasjon foreligger ennå).
— Vil berike oss
Leder og nestleder i AYF Hallvard Korsvoll og Marte C.W. Solheim er fornøyde med opptaket av de ti forskerne.
— Vi er svært begeistret for årets opptak, som har et stort spenn både faglig, institusjonsmessig og geografisk. Vi ser frem til å få våre 10 nye medlemmer som vil utfylle og berike oss som akademi.
Det Norske Videnskaps-Akademi tok formelt initiativ til å opprette et ungt akademi i Norge 2013 og fikk støtte av Kunnskapsdepartementet over statsbudsjettet for 2014.
Første søknadsprosess åpnet våren 2015. Nærmere 160 yngre forskere søkte om medlemskap og høsten 2015 ble de første 20 medlemmer tatt opp
Akademiet for yngre forskere er primært finansiert over statsbudsjettet av Kunnskapsdepartementet.
Nyeste artikler
De nasjonale strateger — hvor ble de av?
Reagerer på upresis tallbruk om læreropptak
Topptidsskrift granskes etter påstander om fusk. Har mer enn 1000 norske artikler
Én av tre britiske studenter frykter universitetskonkurs
Norge trenger svenske forskningstilstander
Mest lest
Studenter utvist fra fransk universitet. Norske Anna frykter at hun står for tur
Slik gjekk det då professoren spurte ChatGPT om litteraturtips
Svensk dom over norsk akademia: For mykje kvantitet, for lite kvalitet
Reagerte på NTNUs språkbruk i økonomisak. — Gjør meg kvalm
Satte ny doktorgradsrekord i vår