Ber Nybø stramme opp ikt-satsingen
Teknologi. Næringen innen informasjonsteknologi i Norge har samlet seg. I en felles rapport «Framtidstanken» stiller de nye krav til Iselin Nybø, utdanningene og seg selv.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag fikk Iselin Nybø overlevert det IKT-bransjen har kalt «Framtidstanken».
Overleveringen skjedde i lokalene til Unacast, en oppstartsbedrift i sterk vekst i Oslo sentrum.
Framtidstanken er utarbeidet av IKT-Norges kompetanseforum, bestående av ledere fra medlemsbedrifter i digitale næringer.
— Vi utdanner for få teknologifaglige personer. I dag er det et skrikende behov for teknologikompetanse i digitale næringer, næringsliv forøvrig og offentlig sektor, understreker administrerende direktør Heidi Austlid Arnesen i innledningen til rapporten, og i åpningen under rapportoverleveringen.
Vi utdanner for få teknologifaglige personer.
Heidi Austlid Arnesen
Hun mener at Norge har alle forutsetninger for å lykkes med omstilling og vekst, men da må man ruste opp sin digitale kapasitet, kompetanse og forståelse.
— Sammen med utdanningsinstitusjoner og myndigheter skal vi som næring ta vår del av ansvaret, sier Arnesen.
Les også: Framtidstanken fra IKT-næringen
— Vi må klare det digitale skiftet sammen
Til å presentere Framtidstanken for Iselin Nybø hadde IKT Norge valgt Sven Thaulow, leder IKT-Norges kompetanseutvalg og toppsjef i Cisco Norge.
— Dette er ikke en sak som handler om at vi i it-bransjen ønsker fokus på oss selv. Dette handler om at norsk næringsliv og offentlig sektor står overfor store utfordringer når man skal gjennom det digitale skiftet. Bare ved å samarbeide og hjelpe hverandre kan vi få dette til, understreket Thaulow.
Han la fram noen krav til Nybø, noen krav til utdanningsinstitusjonene, men også noen krav til bransjen selv.
— Vi må tilby flere praksisplasser og muligheter for prosjektoppgaver. Vi må være mer offensive overfor utdanningen og tilby vår kompetanse både inn i forelesningssalene men også inn der utdanningen formes, fortsatte han.
Altfor dårlige på mangfold
Til slutt hadde han en sterk appell til bransjen:
— Og så må vi bli flinkere på mangfold. Dette handler ikke bare om å få flere kvinner inn i bransjen og i ledelsen, men det handler om å få et langt bedre mangfold på mange plan, blant annet med tanke på etnisitet og bakgrunn. Her har vi en stor jobb å gjøre, sa Thaulow.
Og her fikk ha drahjelp fra Nybø. Hun hadde funnet fram tall.
— Vi ser at 33 prosent av de ferdigutdannede i matematiske og teknologiske fag med ikke-vestlig bakgrunn faktisk er arbeidsledige. Her er det et stort potensiale for en bransje som sier de desperat trenger arbeidskraft, sa Nybø.
Trenger talenter
Dagens vert, Kjartan Slette, Unacast, fortalte om store planer. Han har hentet inn flere hundre millioner kroner og skal hente mer.
— Jeg har tre krav med tanke på å sikre at vi fortsetter vår vekst her i Norge, og det er tilgang til vekstkapital og ordninger rundt medeierskap og opsjoner. Disse to punktene er ikke tema for dagens møte, men det er mitt siste punkt: Tilgang på talenter, sa Slette og la til:
— Vi er i Norge i dag fordi vi har bra tilgang på det vi trenger akkurat nå, men den dagen vi synes det blir for vanskelig for oss her, flytter vi på oss, sa Slette.
Han trakk fram at man i Sverige ligger noen år foran Norge i denne løypa, og man med fordel kunne se dit for å få drahjelp til veien videre for den norske satsingen.
Legger vekt på langtidsplanen og satsingen der
Og så skal man ikke se bort fra at studieplasser er noen av de virkemidlene vi vil bruke noen av de 800 millionene vi har satt av til teknologisatsing i langtidsplanen på.
Iselin Nybø
— Institusjonene vil samarbeide med næringen, og næringen vil samarbeide med institusjonene, men det er slett ikke alle som får det til. Hva skal du bidra med for å lette samarbeide dem i mellom?
— Det er åpenbart strekk i laget på dette området. Både internt på et universitet, men også institusjonene i mellom, sier Nybø til Khrono i forkant av dagens rapportoverlevering, men fortsatte:
— Noen har kommet langt med godt samarbeid med næringslivet, andre henger langt etter. Mitt viktigste bidrag her er nok å gjøre teknologisatsingen vår til den viktigste satsingen i langtidsplanen for høyere utdanning og forskning, og sette av 800 millioner vekstkroner til dette området de neste fire årene.
— Mange håpet på enda flere nye IKT-studieplasser. Du har jo vært en sterk pådriver for dette før du kom inn i regjeringen?
— Nå må vi for det første huske på at vi har klart å etablere rundt 1500 nye studieplasser innen IKT siden 2016. Så selv om det ikke kommer nye studieplasser i 2019 så kommer det økte økonomiske konsekvenser av de studieplassene vi allerede har bevilget, også i 2019-budsjettet.
Nybø legger til:
— Og så skal man ikke se bort fra at studieplasser er noen av de virkemidlene vi vil bruke noen av de 800 millionene vi har satt av til teknologisatsing i langtidsplanen på, avslutter Nybø.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!