«Syk ungdom» på Åpen dag
For studentene i teaterkommunikasjon foregår det meste av undervisningen i bevegelse på gulvet langt unna lesesalene. Torsdag viste de seg fram under åpen dag på høgskolen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Torsdag 13. mars er det Åpen dag på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Skolen skal vise seg fram for mulige framtidige studenter. Det blir stands, moteframvisning og teaterforestilling og mye mer.
En studentgruppe som gjør en ekstra innsats mot Åpen dag er studentene ved drama og teaterkommunikasjons-utdanningen. De setter opp en kort forestilling som har fått navnet «Syk ungdom».
I et stort, sort rom i kjelleren i P32 sitter 13 studenter på gulvet og diskuterer ivrig.
— Er det så farlig med disse logiske bristene? Er det ikke likevel forsvarlig?
Jentegruppen som setter opp «Syk ungdom», prøver å bli enige om hvilken vei de skal se ut i rommet. Vegg i vegg jobber resten av klassen med «Alice i eventyrland».
Annerledes studiehverdag
For dramastudentene er studiehverdagen ganske annerledes. Lesesalene besøkes sjelden, pensumbøkene må leses på fritiden og det meste av undervisningen foregår fysisk på gulvet i teaterrommet.
— Det er et veldig praktisk studie og vi lærer gjennom å gjøre ting, sier Mathilde Hübert Ullum (20) som er førsteårsstudent ved årsenheten drama og teaterkommunikasjon.
Ikke bare for skuespillerspirer
Skuespillerteknikk, bevegelse pedagogikk, monologarbeid og teaterhistorie er bare noe av det man lærer det første året. Ifølge studentene er hver studiedag aldri lik.
— Det fine med studiet er at man ikke bare lærer om skuespillerteknikk, men utvikler en grunnleggende forståelse for teater, sier Eva Burgerhoudt (20) som går det første året ved bachelorutdanningen drama og teaterkommunikasjon.
Begge studentene (bildet over) har teatererfaring fra før av, men påpeker at det ikke er noe man må ha.
— Noen har sceneskrekk, og ønsker å jobbe bak scenen mens andre vil bli teaterpedagoger og bruke kunnskapen i undervisning. Ikke alle skal bli skuespillere. Om man har drevet med teater fra før av lærer man også mye nytt, sier Ullum og legger til:
— Men man må være innstilt på at det er mye jobb. Det er lange dager med obligatorisk undervisning og i blant må vi jobbe på kveldstid også.
Vil ha med flere gutter
Jentene håper flere gutter får øynene opp for studiet, for på det første året går det bare tre gutter sammen med de omlag 30 jentene fra bachelorutdanningen og årsenheten.
— Vi trenger flere gutter, og skuespill er jo egentlig ikke et utpreget kvinneyrke. Det er generelt mange mannsroller, så det hadde hjulpet med flere gutter, sier Burgerhoudt.
Tar tak i psykiske problemer blant ungdom
Tilbake i teaterrommet har studentene snudd rommet på hodet. Publikumsplassene er flyttet på og de sorte veggene er nedskrevet med hvitt kritt.
Jentegruppen har laget en dyster forestilling om psykiske problemer blant ungdom, basert på Ferdinand Brückners «Syk ungdom» fra 1926.
(Fra øvelse «Syk ungdom»: Hovedrollen Maria er forelsket i bestevenninnen sin og opplever tilværelsen som dyster og vanskelig.)
Alle har en rolle
Alle studentene må ha en rolle i stykket, og jentegruppen har valgt å løse det med hele gruppen på scenen gjennom hele forestillingen. I tillegg har hver student ansvar for et område av produksjonen, som regi, scenografi, lys eller PR.
Ullum håper mange tar turen for å se på stykket for å få et inntrykk av utdanningen.
— Jeg visste ikke om utdanningen før jeg var her på åpen dag selv, og jeg angrer ikke på valget. Utdanningen passer nok ikke for absolutt alle, men det er en spennende studiehverdag med mange valgmuligheter og man lærer mye mer om seg selv enn hva man gjør på en lesesal, sier Ullum.
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!