lave renter og pensjonskostnader

Svensk universitet varsler oppsigelse av 180 ansatte

Den svenske private universitetet Chalmers (Chalmers tekniska högskola) melder at de må senke de årlige kostnadene sine med 250 svenske millioner kroner.

Chalmers tekniska högskole blir nødt til å si opp inntil 180 ansatte for å få skape balanse i økonomien innen 2022.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag publiserte Chalmers tekniska högskola (CTH), som er et privat universitet bestående av 13 ulike institusjoner i Sverige, en pressemelding der de forteller at de vil si opp 180 ansatte.

Ifølge pressemeldingen har ti år med personalvekst i kombinasjon med langvarig lavt rentenivå ført til at pensjonskostnadene har skutt i været.

Gøteborgs-Posten var blant de svenske avisene som allerede i januar i år omtalte at den økonomiske situasjonen ved CTH var kritisk.

Chalmers har sin hovedcampus i Gøteborg, og har godt over 3000 ansatte.

— Vi er nødt til å effektivisere

I onsdagens pressemelding fra Chalmers uttaler rektor Stefan Bengtsson, at det gjør vondt å nå varsle 180 ansatte om at de ikke lenger har en fremtid ved universitetet.

— Dette smerter, men vi er nødt til å effektivisere hele virksomheten vår for å få økonomien i balanse, og således skape forutsetninger for fortsatt å kunne levere utdanning og forskning av høyeste kvalitet, uttaler Bengtsson.

Antall ansatte ved den tekniske høgskolen har økt med nesten 1000 bare i løpet av det siste tiåret. Dersom det blir iverksatt en fornuftig sparepakke nå, mener CTH å ha økonomien tilbake i balanse i løpet av 2022.

Ifølge pressemeldingen venter nå forhandlinger med de ulike fagforeningene om hvordan utfordringene med oppsigelser skal løses.

Til Gøteborgs-Posten i går uttalte rektor Bengtsson at situasjonen er dramatisk.

— Vi måtte reagere nå, og begynne med innskrenkinger. Det betyr dessverre at mange ansatte risikerer å måtte forlate jobbene sine, sa CTH-rektoren.

— Lett å være etterpåklok

Bengtson forteller videre at grunnen til at pensjonskostnadene plutselig har skutt i været har å gjøre med at eldre medarbeidere og tidligere ansatte har forhåndsbestemte pensjonsordninger.

— Når kapitalen som skal sikre disse utgiftene ikke vokser som følge av den lave renten, øker våre utgifter og innskudd til pensjonssystemet, forklarer han.

— Vi har fulgt med på dette i lang tid, men nå ser vi for oss at perioden med lav rente kommer til å vedvare en god periode, og dermed var det nødvendig å ta grep. Det er alltid lett å være etterpåklok, men jeg tror ikke at vi kunne forutse at dette kom til å skje.

Rektoren understreker at han håper at høgskolen ikke må si opp så mange som 180 ansatte.

— Vi håper selvsagt at det blir færre, slutter Bengtsson.

Powered by Labrador CMS