dødsdømt forsker
Svensk-iransk forsker dømt til døden. Har ringt for å ta farvel
Ahmadreza Djalali ble i 2016 arrestert på en reise fra Sverige til Iran.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Den iransk-svenske akademikeren og katastrofemedisineren Ahmadreza Djalali (49) har de siste årene sittet med en dødsdom i et iransk fengsel. Ifølge den svenske avisen Expressen, kan dommen nå iverksettes hvert øyeblikk.
Djalali ble fengslet av iransk politi i 2016 under et besøk til Iran, etter mistanke om at han drev spionasje for Israel. Djalali selv har sagt at han ble spurt om å spionere for Iran, men at han sa nei til å gjøre dette. Dette mener Amnesty er en årsak til dommen mot Djalali.
Ringte for å ta farvel
I 2017 ble Djalali dømt til døden for «corruption on earth», etter det Amnesty International karakteriserer som en grovt urettferdig rettsak. Amnesty har hele veien hevdet at tiltalen mot Djalali ikke møter kravene om klarhet og presisjon som trengs i internasjonal rett, og at den også bryter med prinsippet om legalitet.
Ifølge svenske Amnesty ringte forskeren sin kone for å ta farvel på tirsdag, etter mange uker uten kontakt.
— Han ringte og sa at han nok ikke kan snakke med meg igjen, sier Djalalis kone, Vida Mehrannia til Expressen.
Beskjeden over telefon skal ha vært at Djalali nå flyttes til isolering i et annet fengsel og at dødsstraffen skal iverksettes om kort tid.
Sverige har vært i kontakt med Iran
Den svenske utenriksministeren, Ann Linde, skriver tirsdag på Twitter at hun har snakket med Irans utenriksminister, Zarif.
Mot bakgrund av uppgifter om att Iran eventuellt planerat att verkställa dödstraff mot den svenske medborgaren Djalali har jag idag pratat med Irans utrikesminister Zarif. Sverige fördömer dödsstraff och verkar för att domen mot Djalali inte ska verkställas.
— Ann Linde (@AnnLinde) November 24, 2020
«Sverige fordømmer dødsstraff og jobber for at dommen mot Djalali ikke skal iverksettes», skriver hun.
Rektor ved Karolinska Institutet, Ole Petter Ottersen, sier i en kommentar til nyhetsbyrået TT at dette på alle nivåer er et ekstremt overgrep.
— Ikke bare mot en enkeltforsker, men mot hele det akademiske samfunnet.
Dårlig helsetilstand
Ifølge Amnesty har Djalali blitt presset til å «tilstå» nye lovbrudd og har blitt truet med gjennomføring av dødsdommen hvis han ikke gjør det.
Norske universitetsrektorer oppfordret i 2018 Irans ambassadør i Norge og norske myndigheter til «først å gjøre det som står i deres makt for å forhindre at dødsstraffen mot Ahmadreza Djalali fullbyrdes, og deretter få ham løslatt».
På nye bilder fra fengselet kan man se at Djalali har gått svært mye ned i vekt siden han bodde i Sverige.
I mars 2020 sendte Scholars At Risk et brev til iranske myndigheter med en sterk oppfordring om å løslate Djalali fra fengsel.
I brevet skrev de blant annet at Djalalis helsetilstand er svært dårlig, og at det er bekymringsverdig at han har blitt nektet legehjelp flere ganger, til tross for en forverret helsesituasjon:
«Etter en operasjon 19. november 2018, ble doktor Djalali umiddelbart transportert tilbake til Evin-fengselet og besøkt av en spesialist som oppdaget at doktor Djalalis beinmarg-celler hadde blitt alvorlig svekket, noe som indikerer en høy mulighet for leukemi. Etter anbefaling fra legen, ble det avtalt at doktor Djalali skulle se en blod- og kreftspesialist ved et sykehus 5. februar 2019. Men fengselsmyndigheter forhindret ham fra å dra. Doktor Djalali er fortsatt i fengsel og fortsetter å lide under alvorlige helsekomplikasjoner. Rapporter indikerer at iranske autoriteter har frigjort rundt 85 000 individer fra fengsler for å håndtere utbrudd av covid-19. Likevel har de ikke frigjort doktor Djalali, som på grunn av sin dårlige helsetilstand, har en større risiko for å oppleve sykdomssymptomer» skriver Scholars At Risk.