astronomi
Svensk forsker: Stigma har hindret UFO-forskning i 70 år
Det er stigma knyttet til å forske på UFO-er, sier svensk forsker. Nå vil medlem av EU-parlamentet ha et eget register der man kan rapportere inn observasjoner av uidentifiserte, flygende objekter.
— Forskere som jeg respekterer har innrømmet overfor meg når vi har snakket privat, at dette objektet oppførte seg veldig merkelig, men de har ikke vært villig til å sette renommeet sitt på spill, sa Avi Loeb til forskning.no i 2019.
Loeb er professor og avdelingsleder ved astronomifakultetet ved Harvard University.
Nå, fem år etter at Loeb var i Oslo og holdt foredrag, har Francisco Guerreiro, medlem av EU-parlamentet for Portugal og representant for Det europeiske grønne partiet, kommet med forslag om at Europa bør få på plass en bedre ordning for rapportering av uidentifiserte flygende objekter, altså UFO-er. Det skriver forskning.no.
Guerreiro kom med forslaget på et møte i EU-parlamentet. Der deltok piloter, ledere for UFO-organisasjoner og en forsker. De fortalte at de ønsker mer kunnskap om UFO-er.
Egen UFO-forskningssjef
I USA har Nasa utnevnt en egen forskningssjef for UFO-forskning.
Det skjedde, ifølge NTB, etter at et ekspertpanel oppfordret den amerikanske romfartsetaten til å trappe opp sin innsats for å innhente informasjon om det som på folkemunne kalles UFO-er, eller UAP-er, Unidentified Anomalous Phenomena, som er begrepet som nå helst brukes.
Det nye begrepet sier verken at det eksplisitt er snakk om fysiske objekter eller at de flyr.
Ønsker seg infrastruktur
Beatriz Villarroel, astronom ved Nordisk institutt for teoretisk fysikk i Sverige, jobber med søk etter utenomjordisk liv.
Hun deltok på møtet Guerreiro arrangerte tidligere i mars. Der sa hun, ifølge forskning.no, at det er mye stigma knyttet til å forske på uforklarte observasjoner, selv om de er fanget opp på flere instrumenter.
— Hva sier vitenskapen om dette? Bildet er ikke så klart, fordi det er stor stigma knyttet til dette. Det har hindret forskere i å forske på temaet de siste 70 årene, sa hun.
Villarroel har i flere år ledet en forskergruppe der man med hjelp fra medborgerforskere har undersøkt forsvinnende objekter på nattehimmelen. Nå leder hun prosjektet Exoprobe, der man ved hjelp av flere ulike instrument og teleskop skal lete etter sonder som går rundt jorden, men som ikke har opprinnelse her.
— Vi er interessert i objekt som er utenfor jordens atmosfære, målet vårt er å lete etter sonder fra utenomjordiske sivilisasjoner i solsystemet, har hun sagt til Stockholms universitet.
— Det EU kan gjøre, er å legge til rette for at vi kan utføre vårt forskningsarbeid, som er å søke etter UAP-er, og få den infrastrukturen vi trenger for å utføre vår forskning, sa Villarroel på møtet i mars.