13 har takket ja til styreplass ved NMBU
Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) ønsker seg nye eksterne styremedlemmer med tung næringslivs- og forskningsbakgrunn. Nåværende styreleder Siri Hatlen sto opprinnelig ikke på ønskelista, men ble lagt til under møtet.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Styret ved NMBU hadde møte i går, torsdag. Der diskuterte de blant annet rektoransettelse. Etter utvidet søknadsfrist på rektorstillingen er det kommet inn kun to søkere. Men etter det Khrono får opplyst vil rektorprosessen gå som planlagt. De to kandidatene vil kalles inn til førstegangsintervju i begynnelsen av februar.
Les også: Kun to vil bli rektor på NMBU
Eksterne styremedlemmer
En annen sak på dagsorden var forslag til nye eksterne styremedlemmer til universitetet. Kunnskapsdepartementet har bedt om forslag på minst 10 styremedlemmer, og universitetet har sendt en ønskeliste med 13 navn.
Fra 1.august starter en ny rektorperiode ved NMBU, da skal nyansatt rektor tiltre, samt et styre med fire eksterne medlemmer og varamedlemmer, hvorav en skal bli styreleder. De eksterne medlemmene oppnevnes av Kunnskapsdepartementet.
Vi hadde forstått Kunnskaps-departementets brev dithen at vi ikke skulle nominere mulig kandidat til styreleder i vårt forslag.
Jan Olav Aasbø
Hatlen ikke på lista først
Universitetet i Ås har i dag en ekstern styreleder i Siri Hatlen (bildet). Hennes navn var ikke blant de 13 som opprinnelig var foreslått.
«Vi har tolket det slik at de ikke ønsker forslag til styreleder. Vi anser at nåværende styreleder, som vil ha utmerkede kvalifikasjoner som styremedlem, ikke er aktuell som vanlig styremedlem, og anser at Kunnskapsdepartementet har nødvendig dialog med styreleder. Siri Hatlen er derfor ikke satt opp på listen over aktuelle styremedlemmer.», heter det i brevet.
Se også: Hele brevet til departementet her
Avdelingsdirektør Jan Olav Aasbø ved ledelsessekretariatet på NMBU opplyser til Khrono i etterkant av styremøtet at de foreslåtte navnene blir oversendt Kunnskapsdepartementet.
— I tillegg blir også Siri Hatlen foreslått. Det ble før styremøtet sendt ut et tillegg til sak (se vedlegg) hvor det også ble fremmet Siri Hatlen som medlem. Vi hadde forstått Kunnskapsdepartementets brev dithen at vi ikke skulle nominere mulig kandidat til styreleder i vårt forslag. Det ble imidlertid rettet opp gjennom det ettersendte dokumentet, skriver Aasbø i en epost til Khrono.
Foreslo også flere kandidater
Aasbø forteller også at universitetsstyret på NMBU i tillegg ønsket å spille inn et par kandidater til. Disse er blitt kontaktet etter styrets møte og forespurt.
— Men vi har per nå ikke noen endelig tilbakemelding fra dem. Når lista sendes til Kunnskapsdepartementet 1. februar, vil dette være avklart, skriver Aasbø.
Han opplyser i tillegg at, av habilitetshensyn, deltok ikke de eksterne styremedlemmene som hadde sagt ja til å fortsette i ny styreperiode, samt rektor, under styrets behandling av denne saken.
Samfunnsliv og næringsliv
Ifølge styrepapirene har prorektor Halvor Hektoen, som er saksansvarlig for forslagene, lagt vekt på å finne kandidater som samlet har kompetanse innen samfunnsliv, næringsliv, forskning og innovasjon.
Ifølge navnelisten som er gjengitt i styrepapirene så ønsker universitetet seg følgende medlemmer, i alfabetisk rekkefølge.
Petter Arnesen: (født 1957) Han er utdannet sivilagronom og er i dag Breeding director i Marine Harvest (2011‐). Han har doktorgrad i animalsk ernæring. Arnesen har lang ledelseserfaring fra stillinger med fagområde akvakultur. Han er varamedlem i US i inneværende styreperiode.
Ragnhild Borchgrevink (født 1967) Hun er utdannet jurist og har vært direktør for Viken skog SA, i tillegg til ulike lederstillinger i Norske skogindustrier ASA. Hun er i dag daglig leder av Gründerprosjektet Borchgrevink Enterprises, og samarbeidspartner med Geelmuyden Kiese med fokus på blant annet organisasjonsutvikling. Borchgrevink har vært eksternt styremedlem i UMBs universitetsstyre, og styreleder for fakultetsstyret for miljøvitenskap og teknologi.
Olav Eik‐Nes: (født 1957) Han utdannet genetiker fra NMBU (NLH) og økonomi og ledelse ved Handelshøyskolen BI. Han er adm. direktør i Norsvin og har tidligere vært avls‐ og seminsjef. I tillegg har han erfaring fra Norgro som daglig leder. Han vil gi kompetanse innen husdyr og det spennende bioteknologiske miljøet ved Hamar.
Odd Roger Enoksen: (født 1954). Han er utdannet agronom. Enoksen er tidligere kommunalminister og olje‐ og energiminister. Han er tidligere partileder i Senterpartiet, og stortingsrepresentant fra 1993 til 2005. Han er direktør for Andøya Space Center. Han ble i 2016 valgt som nestleder i styret for Nordlandssykehuset.
Harald Gjein: (født 1955) Han er utdannet veterinær og har dr. scient.‐grad fra NVH. Han har fra 2011 vært direktør for Mattilsynet, og har tidligere vært direktør for Norsvin og Veterinærinstituttet.
Kari Gjesteby: (født 1947) Hun er utdannet Siviløkonom fra NHH. Gjesteby er tidligere handels‐ og skipsfartsminister, og justisminister. Hun har også vært statssekretær i finansdepartementet og i Utenriksdepartementet. Hun har i tillegg vært riksmekler, vært direktør for Norges bank, og hatt mange styreverv, blant annet på Norges musikkhøgskole.
Marianne Harg: (født 1953) Hun er utdannet sivilingeniør fra NTH og har vært president i Tekna. Harg er ansatt i EVRY. Harg representerer bred teknologisk næringslivskompetanse og har betydelig ledelses‐ og styreerfaring, og sitter i Universitetsstyret NMBU i dag.
Kirsten Ohm Kyvik: (født 1959, dansk/norsk) Hun er utdannet Cand. Med og ph.d. fra Odense universitet. Hun er nå instituttleder ved Klinisk institutt ved Syddanske universitet, og tidligere ved Klinisk institutt for regional sundhedsforskning samme sted. Hun etablerte det danske tvillingregisteret, og har over 320 publiseringer.
Kristin Misund: (født 1965) Hun er utdannet sivilingeniør fra NTH, og har ph.d. fra samme sted. Hun er forskningssjef ved Borregaard. Hun har flere styreverv i blant annet FFI, Østfold og Follo nyskapningsfond, Oslofjordfondet, Innovasjon Norge divisjonsstyret for innovasjon i Forskningsrådet og styreleder i Forskninsgrådets satsning NANO2021. Som leder for forskningsavdelingen i Borregaard har Misund mye erfaring med tverrfaglig innovasjonsarbeid for bærekraftige prosesser og produkter.
Jens Oddershede: (født 1945, dansk) er professor i kjemi og har vært rektor ved Syddansk universitet. Oddershede har innehatt mange styreverv. I tillegg til sin kompetanse innen akademia har Oddershede god erfaring med å lede store byggeprosjekter. Syddansk universitet har de senere år håndtert byggeprosjekter for minst 3 milliarder danske kroner. Oddershede har også ledet universitet i den store fusjonsprosessen for få år siden. Han sitter i Universitetsstyret NMBU i dag.
Hanne Refsholt: (født 1960) Hun er utdannet Cand. Agric næringsmiddelfag, og har i tillegg lederutdanning. Refsholt er konsernsjef i TINE SA siden 2005. Da hun overtok som leder i en krevende periode. Refsholt har en rekke styreverv, styremedlem i NHO mat og drikke og styremedlem ved NVH i fra 2002‐2005.
Lisa Sennerby‐Forsse: (født 1948, svensk) Hun har doktorgrad innen botanikk fra Stockholms universitet. Hun er tidligere rektor ved Sveriges Lantbruksuniversitet. Sennerby‐Forsse har kunnskap om NMBU gjennom at hun var medlem i Colbjørnsenutvalget.
Aslak Tveito: (født 1961) Han har doktorgrad innen Informatikk fra Universitetet i Oslo. Han er adm. Direktør for Simula Research Laboratory og professor i computervitenskap ved UiO. Simula har tung forskningskompetanse innen digitalisering.
Flere sa nei til HiOA
Samtlige 13 har ifølge papirene sagt seg villige til å sitte i styret. DA Høgskolen i Oslo og Akershus gjorde tilsvarende øvelse for to år siden hadde de store problemer med å finne nok kandidater som ønsket styreplass, og over 20 personer takket nei da daværende rektor, Kari Toverud Jensen, hadde tatt kontakt. Hun endte opp med å sende over en liste med fire navn.
Les også: Over 20 har takket nei til styreplass ved høgskolen
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)
Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!