Sykepleiestudent Eline Marie Løvkvist får se øvingsrommet på den nye Kunnskapssenteret i Sandvika. Høgskolelærer Grete Hedemann er nøye med påpeke at man alltid må ha arbeidsklær på når man er i rommet. Prosjektleder for flyttingen til Sandvika, Vidar Holum er med på visningen.

Toppstudenter til Sandvika

HiOAs nye studiested i Sandvika har trukket til seg historisk skoleflinke sykepleiestudenter.

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

39 sykepleiestudenter er på plass i splitter nye lokaler i Kunnskapssenteret i Sandvika sentrum. De har kommet gjennom et nåløye som er det trangeste sykepleieutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har hatt.

For det store flertallet av studentene var poenggrensen 50, mens for de få som kom inn på førstegangsvitnemål var grensen 38 poeng.

Flere studenter kommer

Det var åtte søkere per studieplass på sykepleierutdanningen i Sandvika, og den var derfor en av de aller mest populære på høgskolen. 41 søkere fikk tilbud om studieplass, og ved studiestart møtte 39 studenter til de 30 studieplassene.

Snart skal også høgskolen fylle kunnskapssenteret i Sandvika med studenter på vernepleie deltid (60 plasser) og barnehagelærer deltid (30 plasser). 

Her blir tallene på hvor mange studenter som møter først klare ved studiestart i neste uke. I tillegg skal høgskolen ha videreutdanning i småbarnspedagogikk og praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfaglærere i Sandvika, slik at det tilsammen blir nærmere 400 studenter.

Nytt og fristende

Eline Marie Løvkvist og Nora Dimple Bartnes (bildet under) er to av i alt ni studenter som kommer rett fra videregående skole til sykepleieutdanningen i Sandvika.

— Jeg bor her og har deltidsjobb på Sandvika storsenter, så for meg var det praktisk å begynne her. Dessuten er alt helt nytt, og utdanningen ble fristende framstilt på nettet, sier Eline Marie Løvkvist (18).

Nora Dimple Bartnes (21) sier at hun synes det er positivt at utdanningen i Sandvika ikke er så stor. Dessuten er hun glad for at nivået er såpass høyt.

— Alle som er her ønsker å bli noe, og de er her fordi de har lyst. Det synes jeg er veldig bra, sier hun.

Selv er hun fra Nærsnes i Røyken, og også hun har deltidsjobb på Sandvika storsenter. De aller fleste andre studentene kommer fra Akershus vest eller nærliggende områder.

Fornøyd med respons

Prorektor Olgunn Ransedokken er svært fornøyd med responsen på sykepleieutdanningen, og med nivået på studentene.

— Jeg tror dette vil bety at de som søker her er veldig motiverte for studiet, og at det er mindre sjanse for frafall. Mange av studentene har jo allerede erfaring fra en eller annen jobb i helsevesenet, og alle er fra Akershus vest eller Telemark (tre studenter), så den geografiske plasseringen betyr mye her. Aldersspredningen er også stor, og det betyr mye for et godt klassemiljø, sier hun.

I klasserommet på Kunnskapssenteret er det tydelig at aldersspredningen er stor, fra 18 år til rundt 50.

— Det gjør at det blir en god blanding av personer med ulik erfaring fra arbeidsliv og de som kommer nesten rett fra videregående skole. All erfaring viser at en slik miks er god for erfaringsutveksling og aktiv deltakelse i studiet. Det tror jeg er med på å høyne studiekvaliteten, sier Ransedokken (bildet under).

Personlig forhold

Høgskolelektor Grete Hedemann er prosjektleder for sykepleieutdanningen i Sandvika. Hun er glad for at flinke studenter er på plass.

— Det er et høyt snitt her, og det kan gjøre at studentene tar ting lettere, men jeg forholder meg uansett alltid til de studentene jeg har, sier hun.

Hun har kontor en kort heistur fra klasserommet, og synes det er bra at hun får et mer personlig forhold til studentene.

— De spør jo om alt mulig - fra skjøteledninger til temperaturen i rommet, og vi prøver å hjelpe dem så godt vi kan, sier hun.

Studiet er overbooket med foreløpig 39 studenter på 30 plasser, men Olgunn Ransedokken tror dette skal gå bra.

— Jeg tror at det skal gå greit i lokalene i Sandvika. Bærum kommune har holdt igjen lokalene HiOA hadde i Malmskriverveien 4 før overflytting nå i høst, så om det kniper, kan vi også bruke rom der, sier hun med henvisning til lokaler der HiOA tidligere hadde undervisning i vernepleie deltid.

Garantert praksis

Seks av studentene har allerede vært ute i såkalt observasjonspraksis ved to kommunale sykehjem i Bærum, der de har fått se hvordan godt stell utføres, og hva som gjøres med for eksempel ernæring og desinfeksjon. Alle studentene skal gjennom dette, og etterhvert skal de ut i lengre praksis i Bærum. Kommunen har garantert praksisplass til alle.

— Det er viktig for oss å ha tett kontakt med praksis, og derfor gir vi også tilbud om et kurs i samarbeid med Bærum kommune for å dyktiggjøre praksisveiledere. Vi trenger at de er dyktige og har den rette kompetansen for å veilede studentene våre, sier hun.

Lærere på video

I lokalene i Kunnskapssenteret har høgskolen også flere grupperom og et øvingsrom for sykepleiestudentene. Her skal de ha rollespill og første oppgave handler om ernæring, blant annet hvordan forholde seg til pasienter som ikke vil spise. Mens Grete Hedemann stort sett skal sitte i Sandvika, vil andre lærere pendle fra Pilestredet. Planen er også å strømme forelesninger som foregår i Pilestredet 32, i første omgang 10 forelesninger i anatomi og fysiologi.

Ifølge studentene fungerte videoforelesningene ganske bra.

— Tror det går bra, bare foreleserne lærer seg å stå i kamera. Nå gikk de mye rundt, mens kamera sto stille, lyder dommen fra klasserommet i Sandvika.

Kunnskapssenteret i Sandvika åpnes offisielt onsdag 27. august. I tillegg til HiOA, holder blant annet Bærum musikk- og kulturskole, flyktningkontoret og voksenopplæringssenteret i Bærum til i senteret.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS