UiB-rektor Dag Rune Olsen, ordfører Trude Drevland og statsminister Erna Solberg under studiestarten i Bergen. Foto: Ingvild Festervoll Melien/På Høyden Foto: Ingvild Festervoll Melien
UiB-rektor Dag Rune Olsen, ordfører Trude Drevland og statsminister Erna Solberg under studiestarten i Bergen. Foto: Ingvild Festervoll Melien/På Høyden Foto: Ingvild Festervoll Melien

Høy politikertetthet ved årets studiestart hele landet rundt

Universitetet i Bergen og Høgskolen i Ålesund vant over NTNU i Trondheim og får statsministeren på talerstolen ved studiestart. Opptil flere har vunnet kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i år.

Publisert Oppdatert

(Saken er oppdatert med bilder fra flere arrangementer og oppdaterte program flere steder, blant annet at statsråd Isaksen også åpner studieåret på HBV Campus Kongsberg).

Mens Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Stavanger hilser sine studenter på første studiedag med henholdsvis en stand up-komiker og en rosablogger, er politikertettheten ganske tett ellers i landet både med statsråder og ordførere. 

Varierende pomp og prakt

Det er påfallende mindre pomp og prakt ved studiestart på nye universiteter og høgskoler enn ved de gamle universitetene. Men et fellestrekk for flere i år er dog én person: kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han skal på fem åpningsarrangementer, statssekretæren hans, Bjørn Haugstad skal på tre, mens statsminister Erna Solberg deltar på to. Jan Tore Sanner og Ap-leder Jonas Gahr Støre får hver sin. 

Isaksen på fem åpninger

Isaksen startet studiestartturneen sin mandag 10.august med å hilse alle nye studenter ved Universitetet i Oslo velkommen, sammen med rektor Ole Petter Ottersen og ordfører Fabian Stang.

De neste dagene skal han delta på tilsvarende arrangementer på NTNU i Trondheim (tirsdag), Universitetet i Nordland (onsdag) og Høgskolen i Bergen (torsdag). 20.august skal ha ifølge dekan Duy-Tho Do også åpne studieåret nesten på «hjemmebane» på Campus Kongsberg ved Høgskolen i Buskerud Vestfold (20.august). Isaksen har tidligere vist til fusjonen mellom HBV og Høgskolen i Telemark som et eksempel til etterfølgelse. Fusjonspartnerne her vil bli til Høgskolen (og etter hvert universitetet) i Sørøst-Norge.

(Statsråd Isaksen i prosesjon sammen med rektor Gunnar Bovim ved NTNU tirsdag. Foto: Kristoffer Furberg/UA)

Erna til Bergen og Ålesund

Ved Universitetet i Bergen skal rektor Dag Rune Olsen ønske velkommen sammen med statsminister Erna Solberg tirsdag 11.august. Han vant kampen med NTNU-rektor Gunnar Bovim om statsministeren i år. Bovim mente at det ville være på sin plass med statsministeren i Trondheim i år etter at NTNU både har fått Nobelpris og har vedtatt fusjon slik at de fra årsskiftet blir Norges største universitet, men Solberg takket nei.  

I fjor ble statsministeren utnevnt til første æresalumn ved Universitetet i Bergen. Målet med ordningen er å styrke kontakten mellom universitetet og omverdenen.

I tillegg er det er valgkamp og statsminister valgte hjembyen sin, Bergen, til åpningsseremonien, så NTNU ta til takke med Torbjørn Røe Isaksen, som enkelte mener aspirerer til statsminister etterhvert, men som enn så lenge styrer Kunnskapsdepartementet. 

Som et lite plaster på såret kanskje, kommer Erna Solberg også til den siste selvstendige åpningen av studieåret ved Høgskolen i Ålesund. Fra 1.januar er de høyst sannsynlig en del av NTNU.

(Statsråd Torbjørn Røe Isaksen under studiestart ved Universitetet i Oslo 10.august. Foto: Ola Sæter/Uniforum).

Fusjonsprat i nord

Universitetet i Tromsø får besøk av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner som gjestetaler tirsdag og Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) tar imot statssekretær Bjørn Haugstad onsdag. Han skal ifølge en pressemelding fra HiNT også benytte anledningen til å ha møte med høgskoleledelsen etter åpningsseremonien og snakke om den mulige fusjonen mellom HiNT, Høgskolen i Nesna og Universitetet i Nordland, alt dette parallelt med at Isaksen er på Universitetet i Nordland i Bodø. Haugstad skal også til åpningen ved Høgskolen i Gjøvik ondag 19.august. 

Prioriterte fusjonspartnere

Så fusjonspartnerne fra Nye NTNU er ganske høyt prioritert fra regjeringens side i år, med statsminister Erna Solberg i Ålesund, kunnskapsminister Isaksen på NTNU og statssekretær Bjørn Haugstad på Gjøvik. Høgskolen i Sør-Trøndelag og rektor Klungeland ser ut til å måtte klare seg alene på Erkebispegården i Trondheim. 

Statssekretær Bjørn Haugstad (bildet under) kommer også til Høgskolen i Oslo og Akershus tirsdag, men ikke for å snakke til studentene. Haugstad blir en del av rektor Curt Rices nye akademiske mingling med sine ansatte på ettermiddagen. 

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Les også: Akademisk mingling med Rice

Støre til Agder

Ved Universitetet i Agder har de i år invitert Ap-leder Jonas Gahr Støre (bildet under), han var gjestetaler ved HiOAs studiestart i fjor. Støre skal snakke både på campus Kristiansand og Campus Grimstad.  

Til Høgskolen i Østfold kommer pianist og humorist Aksel Kolstad. Høgskolen i Lillehammer klarer seg med ny rektor, Kathrine Skretting og interne krefter når de starter opp neste uke og ved Høgskolen i Hedmark er det også nytilsatt rektor Anna Ottosen som ønsker velkommen sammen med ordføreren i Elverum.

Fritt Ord-Åmås til Volda

Høgskulen i Volda har valgt en litt annen vri enn mange andre. Der er Fritt Ords direktør, Knut Olav Åmås, hovedtaler på åpningsdagen 18.august. 

Høgskulen i Sogn og Fjordane har ikke lagt ut detaljert program for åpningsdagen sin, og ved Høgskolen i Molde kan vi lese på hjemmesiden deres at programmet ikke er klart ennå, men der er det ennå over ei uke igjen til studiestart. Ved NMBU på Ås har vi ikke klart å finne opplysninger om noen åpningsseremoni i det hele tatt, men de hadde studiestart mandag denne uka. 

Antrekk?

Og for de av dere som ikke har vært på åpningsseremoni ennå; lurer dere på hva dere skal ha på dere? Så langt vi har sett er de eneste som stiller krav til dette NTNU. Der forventes det «pent antrekk». 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS