Ashley Lianne Balido, Crisa Rabara, Ana Solis, Martin Yeboah og Ulrika Ågren har alle søkt sykepleieutdanning og er på kurs for å forberede seg på hva som kan vente på høgskolen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

100 søkere klare til høstens studiestart

Nesten 100 nye, håpefulle studenter har fått en forsmak på hva det vil si å studere på høgskolen. Men bare halvparten kommer inn.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens de aller fleste studentene forlengst har tatt seg fri, er forelesningssalen i Pilestredet 48 full av kommende studenter som er på studieforberedende kurs i en uke. Det vil si, de håper at de er kommende studenter og venter spent på svar på opptaket som blir klart i juli.

På kurset lærer de blant annet om studieteknikk i høyere utdanning, hvordan skrive faglige tekster, hvilke undervisnings- og læringsmetoder som brukes på høgskolen og hvordan de kan jobbe med faglige prosjekter.

Får mer selvtillit

Det er 11 . gang høgskolen arrangerer kurset for søkere til ulike helse- og sosialfag, og av 500 søkere fikk cirka 100 plass.

Jeg føler meg privilegert som får være med på dette.

Eirik Mauricio

Eirik Mauricio (bildet over) har søkt vernepleierutdanning deltid. Det er cirka ti år siden sist han studerte, og han føler seg bedre forberedt og klar for studiene etter snart en uke på studieforberedende kurs.

— Jeg føler meg privilegert som får være med på dette. Foreleserne er veldig flinke - det er ikke tørt - og det gir mer selvtillit, mener han.

I likhet med flere av de andre som har søkt vernepleie, jobber han med mennesker som har funksjonsvansker fra før. Det gjør også Ida Rishovd (bildet under), som har søkt samme utdanning.

— For meg er dette veldig bra. Jeg vil gjerne ta utdanningen for å få mer tyngde og kompetanse, og kunne være med i terapigrupper. Dette kurset gir meg troen på at jeg kan få det til, sier hun.

Flest med erfaring

Forleserne på kurset er  førsteamanuensis Kari Mari Jonsmoen og førstelektor Marit Greek ved Læringssenteret. De forteller at deltakerne  utgjør et godt tverrsnitt av studentene, men de fleste har noe erfaring med jobb eller tidligere studier. Bare tre kommer rett fra videregående.

— Det har vært en økende interesse for dette kurset, og det viser seg at deltakerne føler at de kommer raskere i gang og har utbytte av å ha vært med, sier Jonsmoen.

Hun forteller at de gjorde en undersøkelse blant deltakere et halvt år etter kurset som viste både at studentene som hadde vært med på kurset kom raskere i gang, fant styrke i at de så noen kjente fjes og ble litt mer kjent med høgskolen. En ny undersøkelse blant sisteårsstudenter som hadde tatt kurset, viste at nesten alle gjennomførte studiene på normert tid.

Ikke alle de 100 på kurset kan regne med å komme inn på utdanningene de har søkt. Ifølge Jonsmoen og Greek kommer erfaringsmessig omtrent halvparten av kursdeltakerne inn.

Håper å komme inn

Nest siste dag av kurset jobber kursdeltakerne i grupper inndelt etter hvilken utdanning de har søkt. De forbereder presentasjoner som de skal holde på kursets siste dag.

En gruppe søkere til sykepleierutdanningen er i intense diskusjoner. Noen er veldig usikre på om de vil komme inn, men de er fornøyde med å få være med på kurset.

— Jeg er blitt veldig motivert nå, så nå håper jeg veldig at jeg kommer inn, sier Ana Solis, som har jobbet i mange år som hjelpepleier.

De må vente til i midten av juli før de får endelig svar.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS